Германски пенсионери заменят руснаците на пазара на имоти по морето

https://svobodnoslovo.eu/lyubopitno/germanski-pensioneri-zamenyat-rusnacite-na-pazara-na-imoti-po-moreto/137717 SvobodnoSlovo.eu
Германски пенсионери заменят руснаците на пазара на имоти по морето

Германци в пенсионна възраст активно купуват ваканционни жилища по българското Черноморие и донякъде запълват отлива на руснаци от пазара на имоти. Това отчитат брокери и по Южното, и по Северното Черноморие.

Германците, както и другите чужденци с летни имоти у нас, предпочитат затворени комплекси главно заради сигурността, свързана с денонощната охрана и поддръжката на общите площи.

По Северното Черноморие освен от Германия, чести купувачи на ваканционни жилища са и пенсионери от Франция, Италия, Нидерландия. На юг по-често се срещат поляци и чехи.

Купувачите от Украйна също са немалък дял на пазара на имоти, въпреки че голяма част от украинците предпочитат да наемат жилища с надежда да се приберат в родината си, коментират брокери.

Доминиращите играчи на пазара на имоти по морето обаче са българите - около 50-60% от новите купувачи. При това предимно млади хора на възраст 30-45 г. Те купуват ваканционни имоти главно с кредити и само 15-20% - с готови пари, като това основно са българи, живеещи и работещи в чужбина и събрали капитал.

"Ръстът на цените на ваканционни жилища съществено изостава от този на жилищата в големите градове. По тази причина напоследък ваканционни имоти се купуват като първи дом", коментира пред БТА брокерът Атанас Аргиров. По думите му докато цените на жилищата в големите градове са нараснали с 60% в последните две години, то при ваканционните имоти увеличението е с 25%.

В РАЙОНА НА ВАРНА

В момента в района на Варна средната цена на ваканционните имоти е между 1900 и 2100 евро за квадратен метър, посочва Аргиров. Очакванията са за плавен ръст заради голямото търсене, което надвишава предлагането.

За района на Варна най-търсени са имоти в курорта "Константин и Елена" и около него. Курортът вече е квартал на Варна и в него има повече жилищни имоти, отколкото хотели. В района продължава строителството на жилищни комплекси, а тепърва предстои изграждането на 4-5 комплекса.

Ваканционни жилища се търсят и в курорта "Златни пясъци" - основно в затворени комплекси. Допълнителните такси вече не са пречка за купувачите на подобни имоти, коментира експертът. За последните две години таксите в затворените комплекси в района на Варна са се увеличили с 20%.

Две големи украински компании се насочват към ваканционното строителство от висок клас – затворени комплекси, които са в близост до горите в районите "Ален мак" и "Манастирски рид", където изкупуват големи имоти за строителство, съобщи Аргиров.

В РАЙОНА НА БУРГАС

Цените на ваканционните имоти в региона на Бургас тази година са отбелязали ръст от 5-6% и пазарът е балансиран, казват местните брокери.

Купувачите на ваканционни имоти по традиция се насочват основно към Созопол, Несебър, "Слънчев бряг" и Приморско. Немска общност трайно се засели в Ахелой, като инвестициите им са основно в затворените комплекси, каза пред БТА брокерката Стефка Калчева.

Украинските граждани пък се интересуват от покупка на жилища в Бургас заради възможността децата им да посещават училище. По същата причина предпочитан за украинците е и Поморие. Украинският пазар безспорно е фактор в Бургас с дял от около 30% от сделките, казва Калчева. Поморие е притегателен вече и за поляци и немскоговорящи чужденци.

И тук отчитат засилен интерес от страна на български купувачи, които сключват 50% от сделките.

Близостта до морето е сред водещите фактори в ценообразуването в региона, посочи Стефка Калчева. На пешеходно разстояние от плажа цената на имот, например в Созопол между първа и трета линия до морето, е между 85 000 и 100 000 евро, като става дума за напълно обзаведено жилище в затворен комплекс. Цени между 65 000 и 75 000 евро са индикатор за неуредени проблеми, например с поддържащата фирма. Средно таксата за двустаен апартамент в затворен комплекс е между 720 и 850 лева годишно, като се определя според квадратурата.

https://www.segabg.com/

4 Коментара

Червената шапчица

6 days before

Кой ги пише тези статии, ве...

Коментирай

Червената шапчица

6 days before

Прибира се мъж от командировка и гледа много обувки в коридора... Поглежда в хола - 5-6 голи мъже се излегнали по дивана, кой пие биричка, кой гледа телевизия, кой си лафи... Отива в кухнята, гледа и там още 7-8 човека, кой хапва, 4 на каре белот, другите зяпат и пийват... В банята същото, 4 в джакузито, 3-ма под душа... Изведнъж се дочуват стонове от спалнята. Нахлува там и опулен гледа как 4-5 мъжа са се накачулили върху жена му кой къде могъл... Горкият със сетни сили попитал: - Жена, какво става тука бе?! А тя, едвам, едвам избутва единия лекичко и вика: - Бе мани, днес е някаква лудница...

Коментирай

Червената шапчица

6 days before

Върви си Зайо Байо в гората и вижда табела с надпис: "Внимавайте! В гората се разхожда най-ужасния, гаден и лигав манаф - Вълчо Вълчев..." Игнорирал Зайо Байо табелата, но след малко пак същата, но по-малка... И трябвало леко да се наведе, за да я прочете... Пак я игнорирал... След още малко видял трета - още по-малка и пак със същия надпис... Но за да я прочете, трябвало хубаво да се наведе... И в този момент Вълчо го почнал отзад... Зайо моментално се разкрещял: - Не, не, нееее... На което Вълчо отговорил: - Няма не... Три табели съм сложил...

Коментирай

Мери

5 days before

Изключително съм "щастлива", че децата ни работят в чужбина/ т.е.за чужда държава/ и много от тях са се установили там , пенсионери и работещи бедни българи мизерстват, докато по-добре платените европейци ни изкупуват страната! Жилищата станаха невъзможно скъпи сравнено с бълг.заплати.Сигурно по този начин решаваме проблема с демографията.

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.