Иде ли неблагодарно поколение?

https://svobodnoslovo.eu/lyubopitno/ide-li-neblagodarno-pokolenie/9789 SvobodnoSlovo.eu
Иде ли неблагодарно поколение?

Колебанието към героизма изкривява представите...

Освобождението не би трябвало да се неглижира заради географски съображения

Расте поколение, което с лакома изобретателност върви напред и мачка старите представи за морал, консумация, живот. Няма сръдня, ако не беше така, сигурно още щяхме да се возим в каляски, а не с високоскоростни автомобили и влакове. Но тук не става въпрос за технологични скорости, а за такива на вътрешни усещания, идващи, оставащи и водещи от миналото към настоящето и бъдещето.

Това са исторически и природни наслагвания, чрез които се очаква да подготвим ума си, съответно морала си за тяхното развитие. Ето, онзи ден се празнува Денят на победата над фашизма - героизъм на милиони, за да има днешна Европа, за да има нас и предците ни. А ние се колебаем отново чии подвизи да възхвалим, сякаш историята категорично не е посочила правилните.

Това, че Русия днес е в неравностойно положение откъм обичта на българите, заради кой знае какви политически и задкулисни обстоятелства, не отнема правото и на героизъм за ликвидирането на фашизма. Денят на победата е денят на победата! Историческите факти устояват на емоционалните, защото последните са нестабилни и са проявление на неуверени глави, каквито се разхождат навсякъде. Те са онези глави, които „умно“ спорят с анонимни онлайн „приятели“, защитават позиции, в които или не вярват или не познават в същина. Те са онези, които сляпо последват мнозинството без оглед на нескопосаните им изводи, провокирани от невежеството. Освобождението на милиони не би трябвало да се неглижира заради географски съображения. Русия винаги е била могъща, културата й говори повече за нея от всички политически успехи. Любимият ми поет Тютчев го е изказал само в четири реда още през 1866 година:

Русия с ум не ще прозреш,

не ще я вместиш в обща мяра

Русия за да разбереш,

единствено е нужна вяра.

Дори това освобождение да бяха извършили група албанци, пак трябва да имаме лице да благодарим, да запомним, да сме честни пред тази победа. Благодарността е качеството, което губим със заплашителни темпове. И винаги то е придружено с извинителни аргументи, за да не се приложи.

На благодарността вече се гледа като старомоден жест, поставя се в скриновете на отминаващия романтизъм, някак си по-добре сме, ако благодарността може да се избегне или подмени с една подхилкваща ни се физиономия. Но ако част от света иска да се движи на заден ход, не сме малцина и онези, които признаваме ролята на една победа за добрия ни начин на живот, за спасените ни роднини и за възможността самите ние да сме тук, сега, освободени от война и нейните последствия. Но иначе, извън историческата благодарност, расте едно поколение, чийто взор обхваща най-вече площта на носа, масата пред него, напитката в ръцете му. И да харчи необмислено, докато взема кредит след кредит и тъпче с още заблуди собствената си заблуда. А това е по-силно от война и няма кой да дойде да те спаси.

Fashion idol

Диана Любенова

С много гордост представям днес в ролята на моден идол Диана Любенова. В биографията й на артист и телевизионен водещ изобилстват примери за висока класа и естетическо настроение.

Днес тя показва развитие с оригинално сако, заимствано от мъжкия смокинг. Тук липсата на ръкави е повече от уместна, защото разкрива прелести, отсъстващи при повечето й колежки от екрана. Съвсем на място е боди от пайети, в което е съсредоточен сценичен блясък, без да утежнява или пълни с каприз избора й. Чантичката съдейства за балансиране на този успех, в който се отразява добронамереният отзвук на светкавиците.

Плажна церемония

Халваджиян - почетен гражданин на Малдивите

Веднага след приключване на един от успешните му телевизионни проекти, Магърдич Халваджиян и съпругата му заминаха за Малдивите. Там ги очакваше невероятна изненада - сертификат за почетни граждани на Малдивите, придружен с малка, но запомняща се церемония. Кремена и Маги Халваджиян изкараха една богата на изживявания седмица, след което отново се завърнаха в България заредени за нови проекти. Двамата често могат да бъдат видяни в менажираното от тях заведение Библиотеката, където на чаша просеко се решават важни телевизионни идеи. От известно време Халваджиян успешно продуцира и три линии италианско просеко, станало любимо на българските звезди.

Празненство

И Богдана поздрави Нора Нова за ЧРД

Бизнесдамата и естрадна легенда Нора Нова отпразнува рождения си ден в дома на приятел. Макар самата тя от години да отказва да го празнува, нейн съсед даде малко парти в чест на българката с немско гражданство, представила през 1969 г. Германия на Евровизия. Червенокосата дама получи изключително внимание а част от гостите пожелаха да чуят прочутите  през 70-те години на миналия век песни „Нора, телефон от Сен Тропе“ и „Папагало“. Развълнуваната легенда получи подаръци, които я трогнаха, а младите присъстващи искаха от нея да им разкаже за нейното минало в Мюнхен, където е израснала. Сред много чувство за хумор, шампанско и деликатеси, Нора Нова блестеше както някога. Богдана Карадочева бе една от звездите, които позвъни на Нора за празника й.

Автор: Лорд Евгени Минчев

Trud.bg

 

 

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.