Изтекъл документ: Компания, партньор на Facebook и Google, ни подслушва чрез телефоните и компютрите ни

https://svobodnoslovo.eu/lyubopitno/iztekal-dokument-kompaniya-partnyor-na-facebook-i-google-ni-podslushva-chrez-telefonite-i-kompyutrite-ni/142067 SvobodnoSlovo.eu
Изтекъл документ: Компания, партньор на Facebook и Google, ни подслушва чрез телефоните и компютрите ни

Случвало ли ви си е да говорите по телефона и веднага след това да видите във Facebook реклама на продукт или услуга, за които е станало въпрос в разговора ви? Причината е, че един от маркетинговите партньори на Facebook слуша разговорите ни, за да създаде насочени реклами.

В презентация за своите клиенти Cox Media Group (CMG) твърди, че нейният софтуер Active Listening използва изкуствен интелект, за да събира и анализира „данни за намеренията в реално време“, като слуша какво казваме през телефона или лаптопа.

„Рекламодателите могат да комбинират тези гласови данни с поведенчески данни, за да се насочат към потребителите на пазара“, се казва в документа.

Бизнес-презентацията на компанията посочва Facebook, Google и Amazon като клиенти на CMG, предполагайки, че те биха могли да използват услугата за активно слушане, за да насочат определени реклами към потребителите.

Първият слайд от този изтекъл документ за популяризиране на бизнеса на CMG описва как техният софтуер слуша разговорите на потребителите и извлича данни за намеренията им в реално време.

След това процесът се обяснява стъпка по стъпка: от идентифициране на „следа от данни“, оставена от разговорите на потребителите и онлайн поведението, до създаване на насочени цифрови реклами.

Презентацията, която представя възможностите на софтуера за активно слушане на потенциални клиенти, изтече първо в 404 Media, която я публикува.

След скандала Google премахна CMG Group от уебсайта си от страницата „Партньорска програма“.

От преземтацията не става ясно дали софтуерът слуша през цялото време или само в определени моменти, когато микрофонът на телефона или лаптопа е активиран, например по време на разговор.

След това рекламодателите използват тази информация, за да се насочат към потребители, които активно обмислят покупката на определен продукт или услуга.

Ако гласовите или поведенческите ви данни показват, че обмисляте да купите нещо, те ще ви показват реклами за този продукт. „След като бъде пусната, технологията автоматично анализира трафика на вашия сайт и вашите клиенти, за да осигури непрекъснато насочване към аудиторията“, се казва в документа. Така че, ако чувствате, че виждате повече реклами за определен продукт, след като сте говорили за него или сте го потърсили онлайн, това не е фантазия от ваша страна.

От години потребителите на смарт устройства смятат, че техните телефони или таблети слушат това, което казват. Но повечето технологични компании винаги категорично са отричали тези твърдения.

Например онлайн центърът за поверителност на Meta казва: „Разбираме, че понякога рекламите могат да бъдат толкова конкретни, че изглежда така, че слушаме разговорите ви през микрофона ви, но това не е така.“

Дори и да изглежда изненадващо, активното слушане е напълно законно, твърди CMG в публикация в блога си от ноември 2023 г., която вече е изтрита. „Знаем какво мислите. Наистина ли е законно? Краткият отговор е: да. Законно е телефоните и устройствата да ви слушат“, се казва в статията.

obektivno.bg

5 Коментара

Без майтап

1 week before

Те много неща са ясни много отдавна, само, че никой не го интересува, защото всеки си мисли, че това не се отнася и за него. Добър и задълбочен анализ, обхващащ дълъг период от време и описан в трудовете на проф. Шошана Зубов: https://youtu.be/hIXhnWUmMvw

Коментирай

Колю

1 week before

Тия, дето ме подслушват - майната ви англосаксонски педали.

Коментирай

Справедлив

1 week before

Отдавна съм го разбрал, но не ме засяга защото мразя рекламите, не се влияят от тях и съм блокирал всички възможни такива . Ако се надяват да ме съблазнят с реклама - жалко . Също не свиждам когато ми трябва нещо и започнат да ме увещават че това е по-Добро,разполагат с други видове и т.н.н. Здравомислещия човек си знае интереса и не се влияе от рекламната пропаганда

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.