Как да познаем свинското месо? Бледото е прясно, ярко червеното - боядисано

https://svobodnoslovo.eu/lyubopitno/kak-da-poznaem-svinskoto-meso-bledoto-e-pryasno-yarko-chervenoto-boyadisano/127907 SvobodnoSlovo.eu
Как да познаем свинското месо? Бледото е прясно, ярко червеното - боядисано

Прясното месо е по-бледо, като ако е много червено означава, че е третирано по някакъв начин. Логистиката не позволява в България да бъде вкарано прясно вносно месо. Това разкри д-р Любомир Кулински, директор на дирекция "Контрол на храните" при БАБХ, пред БНТ.

"Основна част от месото влиза от Европейския съюз. Камионите пътуват около 3-4 дни например от Испания", допълни той. "Тенденцията през последните години е, че българското първо производство на свинско месо не може да задоволи търсенето на големите преработвателни предприятия и за съжаление вносът е факт", заяви д-р Любомир Кулински.

Той поясни, че свинското месо в България пристига от страни членки на ЕС - Полша, Румъния, Испания.


"Проблем е, че свинското месо не е българско, както и говеждото. Българското пилешко месо задоволява над 90 процента от потреблението на българския пазар, дори има износ в утвърдени държави като Австрия, Швейцария, Сърбия и Северна Македония.

Българското свинско месо на нашия пазар е под 50%. Контролът в кланиците е ежедневен, следи се за хуманното отношение към животните, хигиената при клане, температури на хладилниците, експедиция, много важни са съпроводителните документи на месото, без тях контролът става много труден", каза още д-р Любомир Кулински.

dnes.bg
 

1 Коментара

Иван

преди 2 месеца

Лошото е че дават на пилетата арсен, от него наддават бързо и стават по-едри, колят ги и нямат време да се разболеят, разболяват се хората, които ги консумират, арсенът е натрупваща се отрова, причинява рак, никой не ще да изследва пилешкото за арсен, на БАБХ им е през това за хората, които им плащат заплатите.

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.