Каква е разликата между „психопат“ и „социопат“

https://svobodnoslovo.eu/lyubopitno/kakva-e-razlikata-mezhdu-psihopat-i-sociopat/26172 SvobodnoSlovo.eu
Каква е разликата между „психопат“ и „социопат“

И психопатът, и социопатът се вписват в ролята на безчувствения манипулатор. И двамата трудно разбират чувствата на другите и могат да проявят склонност към насилие. Понякога използваме двете думи като синоними, но между двете личностни разстройства има разлики. Ето някои от тях.

Психопатията е преди всичко биологично разстройство в развитието, свързано с определен тип поведение. То има биологична основа, която се изразява във видими нарушения в структурата на мозъка. Възпитанието може да играе допълнителна роля. Травматичните преживявания в детството могат да доведат до изменения в растящия мозък.

При повечето хора, когато виждат някой да страда, в мозъка се активират определени зони, свързани с чувството на състрадание. При психопатите това не се случва. Вместо това се активира друга област, известна като „вентрален стриатум“ и свързана с чувството на удоволствие. Това показва изследване, при което затворници е трябвало да наблюдават сцени, в които се причинява силна болка на хора.

Психопатите освен това реагират по-силно на приятните стимули. Мозъкът на психопатите отделя четири пъти повече допамин в отговор на наркотици от типа на амфетамините.

При социопатите, от друга страна, имат много сходни черти, като например манипулативност и незачитане на чувствата на другите, но не защото нямат никакво чувство за емпатия като психопатите, а по-скоро защото моралният им компас е разстроен. Това може да се дължи на възпитанието или на система от убеждения.

Характерен пример е масовият убиец Андеш Брейвик от Норвегия, който извършва атентат, в който убива 77 души – не защото просто му се убива и не го е грижа за хората. Най-вероятно, разбира се, не го е било грижа за хората, но причината е друга. Тя е свързана с неговите крайно десни убеждения, които той описва в манифест и разпространява масово час и половина преди терористичния акт.

Учените все още не са сигурни дали социопатите имат някакви структурни изменения в мозъка по начало, които ги водят до такава склонност, или всичко е резултат от възпитанието и средата.

Накратко – психопатите не различават добро и зло, и не изпитват страх, докато социопатите имат такова чувство, просто тяхното „добро“ е лошо за повечето от нас.

obekti.bg

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.