Любовният психотерапевт за връзките в нета и реалността

https://svobodnoslovo.eu/lyubopitno/lyubovniyat-psihoterapevt-za-vrazkite-v-neta-i-realnostta/11263 SvobodnoSlovo.eu
Любовният психотерапевт за връзките в нета и реалността

Открити, наситени с емоции, разпалени от въображението, подплатени от красиви снимки и без сивите облаци на битовизма – така могат да бъдат определени връзките в социалните медии и сайтовете за запознанства. Да можеш да говориш открито за себе си, да се чувстваш напълно приет, без твоите недостатъци да бъдат осъдени от човека до теб, са част от предимствата на това общуване. А то е навлязло в ежедневието на малки и големи, независимо от пола. Това коментира в рубриката „По-здрави с Дарик Югоизток“ – любовният психотерапевт д-р Катя Пенева.

По думите й, от подобни открити взаимоотношения, които са лесно достъпни, дават възможност за избор.

„Вече във всеки момент можем да се срещнем с всеки, който пожелаем, където и да е по света. Основно влияние в комуникацията ни онлайн оказва въображението. А каква представа то ни дава за другия – винаги положителна, така се представяме и ние. После идва удоволствието и нуждата от комуникация. Следва предизвикателството на новото, тръпка и очакването за изненада. Всичко това е коктейл от хубави усещания, докато реалният живот става все по-затворен и сив. Този паралелен свят ни даде и спокойствие в комуникацията, защото във всеки един момент, влизайки в нета, ти получаваш възможност. Имаш свобода - да отговориш, или не, да обмислиш отговора си, да видиш реакциите на различното си поведение. Това създава контрол при комуникацията и отношенията и в нета хората се чувстват по-сигурни“, коментира д-р Пенева.

„Ние имаме нужда да бъдем приети с дефицитите си и човешките си чувства. Това може да се случи свободно в онлайн пространството. Въпросът е, защо не можем да положим усилия да го направим в реален контакт“, коментира специалист.

Тя представи проучване на американски учени, според което връзките онлайн са много по-емоционални и наситени, заради постоянният поток на комуникация.

„Привлекателно е, защото се доближава до романтичната ни представа за връзка, където отношенията са идеални. Това не е така в реалността. В онлайн пространството обаче има нетмани, които обичат да са постоянно влюбени“, пояснява д-р Пенева.

Като всяко нещо, което започва като лъскава реклама и предлага безброй удобства обаче и тук има ситен шрифт, който в един момент може да доведе потребителя на тези „социални“ услуги до касовия бон и да се окаже, че цената е твърде висока, предупреждава специалистът.

Времето прекарано в непрекъснат контакт се превръща в захарен памук, който се стапя.  От друга страна това, което усещаме в нета е по-наситено и е съвсем различно от действителността и това създава разочарование. Очакванията са разбити“.

Всичко е идеално, но само онлайн. 

По думите й, проблемът е, че искаме да получаваме, да ползваме. „Превърнахме любовта в материална единица. Захранването на въображението, окото и потребностите ни

няма насищане,

категорична е д-р Катя Пенева.

„Избираш партньор, тръгва комуникация, споделяме емоция, снимки, нещо не ти харесва и идва следващия, който да е по-добър от предишния. Така принизяваме нашите чувства и взаимоотношения, загрубяваме, ставаме повърхностни. Бидейки консуматори, ние отказваме да преживеем истинска любов, просто искаме да вземем, не се насищаме от получаване, но това пречи на реалното посрещане на нуждите на другия и реалното щастие в действителността.

Партньорите, които срещаме в онлайн пространството няма как да ги срещнем в реалността“,

коментира любовният психотерапевт.

https://darikradio.bg/

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.