Пиянството на едно Черноморие

https://svobodnoslovo.eu/lyubopitno/piyanstvoto-na-edno-chernomorie/25084 SvobodnoSlovo.eu
Пиянството на едно Черноморие

Въпросът, станал легендарен за футбола ни отпреди 47 години, днес може да се зададе и за българския туризъм. Макар и с известно притеснение, защото сезонът едва започва, а надеждите и очаквания на всички са големи.

За пръв път хотелиери и туроператори, подкрепени от държавата, се размечтаха „Лято 2017“ да е различно и с по-малко грешки. И това не е мит, а е реално възможно, защото недъзите са значително по-малко, в сравнение с тези отпреди да речем три години. Въпросът е само да не се появят нови сюрпризи, с които да „сгазим лука“.

Дрога, проститутки, евтина пиячка, шум и измами. Това са част от недъзите, срещу които колкото и усилия да се полагат през годините, все нещо остава. Особено с евтината пиячка. Били сме свидетели на потресаващи случаи с пияни чужденци. В последните години не само млади, но и стари идват на нашето море не за да трупат тен, а по-скоро да къркат на воля и до самозабрава. За огромно съжаление, те ни дадоха да разберем какво е „балконинг“. Доста туристи загубиха живота си, безпаметно пияни, скачайки или по скоро падайки от терасите си. В полунощ, разхождайки се из курортите, може да се видят търкалящи се безпомощни тела, чужденци седящи до маси, върху които има поне сто празни и изпити чаши. Буркани или тенекии от мармалад, над които са се навели туристи и със сламки жадно пият от течността- водка смесена с хапчета или друга взривоопасна за телата им смес. Някои пият шумно, други – на спокойствие в хотелските си стаи, от които после се мятат като торпеда.

Таксиметрови шофьори от стоянка в центъра на Слънчев бряг навремето разказваха случай- как в полунощ чисто гола, фиркана скандинавка, слязла от хотела си, за да си купи водка от близкия магазин.

А какво значи „турове по баровете“? Група от най-малко 50 туристи, които са облечени тематично- като пожарникари или с памперси, полуголи, влизат от в бар в бар и всички крещят и пият като загубили ума си. Виждали сме такива групи- картинката е не жалка, по-скоро е страшна и отчайваща.

Но как чужденците да не идват тук да пият?.Навсякъде и в заведенията, и в суперите, които работят по цяла нощ, се продава алкохол. Дори и по алеите във въпросните буркани, се рекламират съмнителни коктейли с „алкохол и още нещо“. Предлагането е голямо, търсенето – също. За съжаление никъде по света не е измислен начин, който да спре пиянството, да го излекува и прекрати. От друга страна обаче, още са живи спомените за спокойния, тих и уютен Слънчев бряг, предпочитан за семеен туризъм от чужденци и нашенци. Алкохолните вакханалии са започнали преди 12 години. Комплексът не винаги е бил алкохолна дестинация. Времената и нравите се менят, но надеждата за връщане към миналото остава жива.

На фона на пиячката, проститутките са си направо невинни. И колко усилия полагат, милите, всяка зима. Правят проучвания какви чужденци ще идват, боядисват се руси, позакръглят се през студените месеци. Последните години, тъй като по-опитните (като всички кадри) се изнесоха в чужбина, най-древната професия залиня. Има предимно аматьорки, цените паднаха, пък и туристите предпочитат да се напият. Осъзнавайки, че не са „първа писта“, жриците на любовта даже се изхитриха- стоят до храстите и алеите с бутилка водка в ръка- демек „две в едно“ предлагат на клиентелата.

Същото, като с алкохола, е положението и с дрогата. Тази година има нова мода- подвижни нарколаборатории. Принадлежностите за бъркане на субстанцията, заедно с везни и един газов котлон, се носят в сак или торба, на задната седалка на автомобил. На избраното място- в колата, в мазе, на поляна, или където „готвачите“ сметнат за най- безопасно, возилото спира, те вадят сака. Основно се правят синтетични наркотици, които се търсят най-много.

Броят на разкритите лаборатории за дрога расте лавинообразно. да не говорим, че през лятото целият кримиконтингент се изсипва по морето. За да си принадят допълнителна печалба в този бизнес, храбро влизат дори сервитьори, викачи на заведения и всякакъв помощен, че и основен персонал на кръчми, особено в Слънчев бряг. Съвсем наскоро бе заловен… ганаец, който пласирал в комплекса. Всички се оправдават с факта, че повечето хотелиери и ресторантьори плащат малко- по 500- 600 лева на персонала, а в същото време реват, че кадри няма.

Към това да прибавим такситата-копърки, всъщност шофьорите им, които грабят и пребиват чужденците. Както и измамите с обмяна на валута, кражбите от плажа и в автобуса, който свързва Несебър и Слънчев бряг. Всеки ден полицейският бюлетин е обилно пълен с поне десетина случаи на обрани чужденци. Различното е само каква народност са – немци, руснаци, англичани, холандци…

Има и още изненади. Като например неочакваните сюрпризи с инвазия на хищни гларуси, които се спускат от небето и крадат храна, че дори може да изкълват жестоко невинен летовник. В интерес на истината, през последната година има видими резултати от проверките на данъчни, Агенцията по храните, полицейското присъствие става все по-солидно. Но само това не стига.

Има ли рецепта?

Полицаите направо не могат да си кажат имената от работа през лятото. Но колкото и да се стараят, недъзите особено три от тях: пиянство, дрога и кражби, няма как да изчезнат. Целият кримиконтингент на държавата се е стоварил тук и действа. Плажува си и иска да натрупа плячка “за зимъска”.

На всичко отгоре се включват и хора, обслужващи туристите. Какво да се прави?

Според врели и кипели в бранша, през лятото Слънчев бряг става втори по големина град у нас и трябва да има управление като за такъв. Според други, това, което не може да се направи с полиция, проверки и контрол, може да стане с много полиция, много проверки и много контрол. С други думи, нужни са много тренировки, за да не ни вкарват голове и да не губим в резултата. В същото време поради сложността си, темата винаги остава отворена с надеждата да се намери панацея. А и политиците не престават да се упражняват по нея.

От

Резултат с изображение за пияни в слънчев бряг

http://trud.bg

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.