Съборът в Копривцища получи сертификат от ЮНЕСКО за световно културно наследство

https://svobodnoslovo.eu/lyubopitno/saborat-v-koprivcishta-poluchi-sertifikat-ot-yunesko-za-svetovno-kulturno-nasledstvo/25985 SvobodnoSlovo.eu
Съборът в Копривцища получи сертификат от ЮНЕСКО за световно културно наследство

Копривщица получи официално сертификата за вписване сред културните наследства на ЮНЕСКО на церемония в Париж.

На 21 февруари 2017 г. на тържествена церемония в Централата на ЮНЕСКО в Париж, Генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова връчи на кмета на гр. Копривщица Генчо Герданов сертификата за вписването на Събора на народното творчество в Копривщица в регистъра на ЮНЕСКО за най-добри практики на световното нематериално културно наследство. На церемонията присъства Ангел Чолаков, посланик на България във Франция и постоянен представител към ЮНЕСКО, и други официални лица.

"Съборът в Копривщица е петият елемент, вписан в ЮНЕСКО за опазване на нематериалното културно наследство, след Чипровските килими, Бистришките баби, Нестинарството и обичая Сурва. Вписването на Събора в Копривщица в Регистъра на ЮНЕСКО на най-добри практики за популяризиране на световното нематериално културно наследство е поредното признание за богатството на културата на България.

Съборът се утвърди като уникална практика, която България сега споделя със света", подчерта Ирина Бокова и допълни, че "нематериалното културно наследство е душата на всеки народ. Създавани векове наред, обичаите, занаятите, песните и танците формират културния облик и духовното битие на човечеството. Именно споделянето на тези традиции са основата, върху която се градят толерантността и взаимното уважение. Като връзка между миналото, настоящето и бъдещето на човечеството трябва да ги съхраняваме и предаваме."

Вече 50 години Съборът на народното творчество в Копривщица показва жанровото разнообразие и изключителното богатство на нашето фолклорно наследство, съчетано с уникалната възрожденска атмосфера на този хубав български град. Той се утвърди като движение за опазване и популяризиране на българската традиционна култура, позната днес като нематериално културно наследство.

В днешно време Съборът се организира за около 10 000 участници от различните краища на страната, включително и българи, живеещи в чужбина, както и чужди граждани, изпълняващи български фолклор.

В своята история Съборът е достигал до над 20 000 изпълнители от читалищата от всички области на страната и от цял свят.

Резултат с изображение за Съборът в Копривщица

http://epicenter.bg

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.