Студентите тук – пиячка, п..ки и тревица; във Франция, Гърция, Полша – на барикадите

https://svobodnoslovo.eu/lyubopitno/studentite-tuk-piyachka-pki-i-trevica-vav-franciya-garciya-polsha-na-barikadite/17813 SvobodnoSlovo.eu
Студентите тук – пиячка, п..ки и тревица; във Франция, Гърция, Полша – на барикадите

Има неща, които все се правим, че не разбираме. Едно от тях е: Защо другите живеят по-добре от нас? Защо правосъдието другаде работи, а тук работи както му каже едиКой си? Защо здравеопазването ни боледува, а боледуващите у нас умират най-често?

Ето защо.

Във Франция стотици хиляди протестират. Месеци наред. Започнаха от цените на горивата, минаха през социалната и образователната реформа, а сега над половин милион издигнаха барикади срещу пенсионната реформа. 250 демонстрации за няколко месеца.

В Гърция над 130 000 студенти и млади хора излязоха за годишнината от кървавите събития на 17 ноември 1973 г., когато студенти от Политехниката в Атина се сблъскаха с танковете и специалните части на военната хунта. Хиляди техни родители, преподаватели, колеги и ученици ги подкрепиха.

Преди дни Полша бе залята от протести срещу опитите да бъде поставена под контрол съдебната система. Повод бе уволнение на съдия в провинцията. Хиляди излязоха на улиците, а най-отпред бяха студентите, сред които и носителката на Нобелова награда писателката Олга Токарчук.

Целият ноември бе белязан от многохилядни протести в Чехия. В първите редици - пак студенти и ученици.

Същото е в Чили, Боливия, Сърбия, Румъния и другаде.

КАК Е В БЪЛГАРИЯ?

Последни новини: Над 120 хиляди студенти ще празнуват 8 декември на различни места в страната. Полицията е взела мерки да следи за пиянски скандали, шофиране в пияно състояние или под въздействието на наркотици. Статистиката от миналата година показва, че най-много пострадали има от скандали в заведения, катастрофи, дребните кражби също били много. Близо 10 000 студенти ще празнуват в Банско. В Студентски град всички заведения (там от години няма книжарници) са в готовност да посрещнат голямото предизвикателство – нощните купони, якото пиене и бурните емоции.

Чудесно. Прекрасно. Българските студенти (52 ВУЗ-а – най-много на глава от населението в цяла Европа, а може би и в света…) са готови на всичко, за да празнуват. Знаете как е: При живи родители да работиш, е престъпление...

България наистина е най-развитата, най-богатата, най-спокойната, най-сигурната и най-щастливата страна в света, щом няма социално или някакъв друг вид напрежение. Няма. Студентите ни не са излизали на протести от години. И защо да го правят, като всичко им е наред.

Известният кубински писател и журналист Педро Хуан Гутиерес пише в „Мръсна Хаванска трилогия“, че на човек му стигат три неща: ром, путки и пури. След което продължава: Те (властниците) панически се страхуват, че парче лична свобода веднага се превръща в парче политическа свобода.

На българските студенти ще допадне първото, без съмнение. Статистиката го доказва. Най-много пушачи сред младите хора са в България от цяла Европа. Пак те са отличници по употреба на алкохол и наркотични вещества. Последни сме и по грамотност. Няма статистика за секса, но в Студентски град знаят доста по въпроса. Колкото до свободата? Айде сега, ще си развалят празника с дреболии...

Борис Петков

.

https://frognews.bg/

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.