Тайните на папирусът на Еберс – древният египетски мед. текст

https://svobodnoslovo.eu/lyubopitno/taynite-na-papirusat-na-ebers-drevniyat-egipetski-med-tekst/132377 SvobodnoSlovo.eu
Тайните на папирусът на Еберс – древният египетски мед. текст

Тайните на папирусът на Еберс – древният египетски медицински текст разкриващ медико-магически вярвания и полезни лечения. Папирусът на Еберс предлага изобилие от медицински знания и е един от най-старите и пълни медицински ръкописи в Египет. Папирусът на Еберс е древен египетски медицински запис с над 842 изцеления и наранявания. Той се концентрира върху сърцето, белите дробове и по-специално диабета.

Папирусът е дълъг почти 21 метра и широк 30 см. В момента се съхранява в Университетската библиотека на Лайпциг, Германия. Има общо 22 реда. Смята се, че е направен между 1550 и 1536 г. пр. н. е. по време на управлението на египетския фараон Аменхотеп I (Аменофис I). Папирусът е кръстен на известния египтолог Георг Еберс.

Какви са тайните на папирусът на Еберс и какво е неговото предназначение?

Най-старият и най-обширен медицински архив на Египет е папирусът на Еберс. Той показва сливането на научния подход (известен като логически) и магическо-религиозния подход (известен като магически) в древната египетска медицина (известен като ирационален метод). Текстът е бил подложен на задълбочено изследване и е преведен почти пет пъти. Смята се, че предоставя значителна представа за културната среда на Древен Египет между 14-ти и 16-ти век пр. н. е.

Въпреки че папирусът на Еберс включва богатство от медицински познания, има малко доказателства за това как е бил открит. Преди да бъде закупен от Георг Еберс, той е бил известен като медицинския папирус на убиеца от Тива. Ще бъде интересно да разберем как е попаднал в ръцете на Геог Еберс, както и да научим за медицинските и духовни лечения, на които се занимава.

Легендата и историята на папируса на Еберс

Според фолклора през 1872 г. Георг Еберс и неговият богат поддръжник Хер Гюнтер влезли в магазин за редки колекции в Луксор (Тива), притежаван от колекционер на име Едуин Смит. Египтологичната общност била чула, че той се бил сдобил с медицинския папирус на Асасиф по необичаен начин.

Твърдението на Смит било поставено под въпрос, когато Еберс и Гюнтер пристигнали. Смит им подал медицински папирус, увит в бинт от мумия. Той твърдял, че е открит между краката на мумия в квартал Ел-Асасиф на тиванския некропол. Без повече шум Еберс и Гюнтер закупуват медицинския папирус и го публикуват като факсимиле през 1875 г.

Въпреки че било съмнително дали медицинският папирус на Еберс е бил истински или изкусен фалшификат, Георг Еберс закупил папируса на Асасиф. Той продължил да преписва един от най-значимите медицински ръкописи, писани някога.

Еберс публикува медицинския папирус като двутомна цветна репродукция на картина с йероглифен превод от английски на латински. Скоро след публикуването му през 1890 г. се появява немският превод на Йоахим, последван от превода на Х. Врешински на йератика в йероглифи през 1917 г.

Карл фон Клайн завършва първия английски превод на папируса на Еберс през 1905 г., Сирил П. Байрон завършва втория през 1930 година. Бендис Ебел завършва третия през 1937 г., а лекарят и учен Пол Галиунгуи написва четвъртия. Копието на Галиунгуи на папируса все още е пълният съвременен превод. Също така се смята за едно от основните произведения на папируса на Еберс.

Въпреки многократните опити да се преведе правилно папирусът на Еберс, дори и най-опитните египтолози не успели да го направят. През последните 200 години били открити много лечения от това, което било преведено, предоставяйки представа за древната египетска цивилизация.

Тайните на папирусът на Еберс – какво научихме?

Тайните на папирусът на Еберс - какво научихме

Въпреки че папирусът на Еберс е датиран от 16-ти век пр. н. е. (1550-1536 г. пр. н. е.), лингвистичните доказателства предполагат, че текстът е извлечен от по-стари източници, вероятно достигащи до 12-та династия на Египет. Йератика, намален курсивен вариант на йероглифи, е написал папируса на Еберс. Той включва 877 рубрики с червено мастило, с черен текст отдолу.

В папируса на Еберс има 108 номерирани колони. Във всяка колона има от 20 до 22 реда текст. Текстът завършва с календар, вписан в деветата година на Аменофис I, което показва, че е написан през 1536 г. пр.н.е.

Той е пълен с анатомия и физиология, токсичност, заклинания и грижи за диабетици. Инфекции, пренасяни от животни, растителни дразнители и минерални токсини са само малка част от терапиите, обхванати в книгата.

Необясними загадки от древен Египет – Топ 10 класация

По-голямата част от папирусите е посветена на лечението чрез прилагане на лапи, лосиони и други медицински процедури. Има 842 страници с фармакологични лечения и рецепти, които могат да се смесват и съчетават, за да се създадат 328 комбинации за различни състояния. Въпреки това, има малко или никакви доказателства, че тези смеси са тествани. Някои смятат, че асоциациите на определени елементи с боговете са предизвикали такива комбинации.

Според археологически, исторически и медицински доказателства, древноегипетските лекари са имали знанията и таланта да лекуват своите пациенти логично. Възможно е обаче желанието за комбиниране на магически и религиозни ритуали да е било културно изискване. Ако практическите приложения се провалят, древните лекари винаги са могли да се обърнат към метафизични обяснения защо лечението не работи. Превод на типично заклинание за лечение на студ дава пример:

„Зловонен нос, зловонен нос, зловонен нос, зловонен нос, зловонен нос, зловонен нос, зловонен нос, зловонен нос, изтичай, ти, който трошиш кости, заличаваш черепа и заразяваш седемте дупки в главата!“ (Ред 763) Папирус на Еберс

Сърцето и сърдечно-съдовата система са били основни за древните египтяни. Те вярвали, че душата контролира и предава телесни течности като кръв, сълзи, урина и сперма. Разделът „книгата на сърцата“ на папируса на Еберс описва кръвоснабдяването и артериите, които свързват всяка част от човешкото тяло. Психични проблеми като депресия и деменция често се споменават като тежки странични ефекти от слабо сърце.

Гастрит, откриване на бременност, гинекология, контрацепция, паразити, проблеми с очите, кожни заболявания, хирургично лечение на злокачествени тумори и наместване на костите са включени в папируса.

Енигмата на извънземната цивилизация и Сириус в древен Египет

Повечето учени смятат, че една конкретна фраза в дискусията на папирусите за различни заболявания е точна индикация за разпознаване на диабет. Например, рубрика 197 от папируса на Еберс съответства на симптомите на диабет Мелитус (захарен диабет). Следва неговият превод на текста на Еберс:

Ако изследвате някой друг болен в центъра на своето същество (и) тялото му е свито с болест на предела си; ако не го прегледате и откриете състояние в (тялото му, с изключение на повърхността на ребрата му, чиито членове са като хапче, трябва да репетирате -заклинание- срещу болест това във вашата къща; вие също трябва да започнете подготвяйки за него съставки, за да се опита да го лекува: подов гигантски кървав камък; червено зърно; рожков; готвене в олио и мед; трябва да го изяде.“

Въпреки че части от папируса на Еберс се четат като мистична поезия, те отразяват и първите опити за диагностициране в сравнение с тези, които се виждат в съвременните медицински текстове. Подобно на много други папируси, папирусът на Еберс трябва да се разбира като практически инструкции, подходящи за древното египетско общество и период, а не като теоретични молитви. Тези текстове служели като лечебни средства за болести и наранявания, когато се смятало, че човешкото нещастие е причинено от боговете.

Папирусът на Еберс допринася много за нашето разбиране за живота на древен Египет. Ако не беше папирусът на Еберс и други текстове, учените и историците щяха да разполагат само с мумии, изкуство и гробници, с които да работят. Тези артефакти могат да помогнат на емпиричните факти, но без писмена документация за тяхната версия на медицината в света, няма да има препратка към обяснението на древния египетски свят. Папирусът обаче остава източник на подозрение.

Тайните на папирусът на Еберс – несигурността

Като се имат предвид безбройните опити за превод на папируса на Еберс от откриването му, отдавна се предполага, че повечето от неговите думи са били тълкувани погрешно поради предразсъдъците на всеки преводач.

Анатомичните и радиологични изследвания на египетски мумии, от друга страна, показват повече доказателства, че древните египетски лекари са били много опитни. Тези изследвания разкриха заздравени фрактури и ампутации, демонстрирайки хирургически и ампутационни способности на древните египетски хирурзи. Според изследвания, древните египтяни също са били способни да правят огромни протези на пръстите на краката.

Проби от мумифицирани тъкани, кости, коса и зъби били изследвани с помощта на хистология, имунология, ензимно-свързан имуноанализ и ДНК анализ. Тези тестове помогнаха да се идентифицират заболяванията, които са засегнали мумифицираните хора. Специфични разстройства, открити в мумиите, са лекувани с помощта на фармакологични лечения, описани в медицински папируси. Те посочиха, че някои, ако не и всички, от лекарствата, изброени в документи като папируса на Еберс, са ефективни.

Ужасяващи открития в Египет, които променят всичко – видео

Папирусът на Еберс например предоставя доказателства за произхода на египетската медицинска и научна литература. В доклада си за световната неврохирургия Вероника М. Паган заявява:

„Тези свитъци вероятно са били поддържани под ръка по време на войната и са използвани като справка в ежедневието за предаване на информация от поколение на поколение. Дори и с тези невероятни свитъци е вероятно медицинските знания да са се предавали устно от учител на ученик до известна степен.

По-нататъшното проучване на папируса на Еберс и многото други, които са оцелели, помага на учените да разберат връзката между духовното и научното познание в ранната древноегипетска медицина. Тя позволява да се усвои огромното количество научна експертиза, известна преди и предавана през поколенията. Би било лесно да забравим за миналото и да приемем, че сме измислили всичко ново през двадесет и първи век, но това не винаги е така.

https://kakda.org/

0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.