“Това е Уотъргейт”. Демократична България иска Бойко Рашков да провери подслушвани ли са 32 политици

https://svobodnoslovo.eu/lyubopitno/tova-e-uotargeyt-demokratichna-balgariya-iska-boyko-rashkov-da-proveri-podslushvani-li-sa-32-politici/9750 SvobodnoSlovo.eu
“Това е Уотъргейт”. Демократична България иска Бойко Рашков да провери подслушвани ли са 32 политици

Три звена в службите за сигурност са подслушвали 32-ма висши политици в България, като в това число влизат както партийни лидери, така и водачи на листи на отминалите парламентарни избори на 4 април. Такава информация съобщи пред Свободна Европа съпредседателят на "Демократична България" и лидер на ДСБ ген. Атанас Атанасов. Той се позова на свой “сигурен източник” и каза, че “информацията е напълно достоверна, за да я изнесе публично”.

Поводът Атанасов да бъде потърсен е негово изказване пред БНР в четвъртък. В интервю за обществото радио той каза, че “в три звена на специалните служби се извършва злоупотреба със специални разузнавателни средства (СРС)”, а целта е да бъдат следени политически дейци.

Потърсен за подробности от Свободна Европа Атанасов каза, че става дума за отдел “Вътреша сигурност” в МВР, дирекция “Контратероризъм” в ДАНС и звеното отново за контратериризъм към Главна дирекция "Борба с организираната престъпност" (ГДБОП).

“Тези 32-ма политици са разпределени към трите звена и се знае кой къде е следен”, каза Атанасов. Според неговите данни 12 души са подслушвани от “Вътрешна сигурност”, други 12 от ДАНС, а останлите осем човека от ГДБОП.

Съпредседателят на "Демократична България" не каза имената на подслушваните.

“Апелирам служебния вътрешен министър да извърши проверка, за да се освети този скандал. Това е Уотъргейт, разбирате ли?”, коментира Атанасов.

Свободна Европа потърси за коментар вътрешния министър Бойко Рашков, но той не отговори на телефонните позвънявания.

В началото на седмицата пред бТВ Рашков съобщи, че шефовете на специалните служби са в дълги отпуски. Става дума за председателите на Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС), Държавна агенция "Разузнаване" (ДАР) и Държавна агенция "Технически операции" (ДАТО). Впоследствие се оказа, че председателят на ДАТО Цветан Китов е в кратък, платен отпуск, а шефовете на ДАНС и ДАР са в неплатена почивка до началото на септември.

Рашков заяви, че подобно нещо е недопустимо, а ден по-късно служебният министър-председател Стефан Янев поиска прекратяване на отпуските. Според няколко медийни публикации председателят на ДАНС Димитър Георгиев е подал оставка в сряда. Потвърждение от правителството няма.

Полина Паунова

Полина Паунова е политически журналист в Свободна Европа.  Тя е автор на седмичния подкаст „Превод в ефир“ и рубриката „Говори Полина“.

https://www.svobodnaevropa.bg/

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.