ТРАКИ И ИЛИРИ – ОГРОМНИ И ИЗЧЕЗНАЛИ НАРОДИ, ИЛИ ПРЕДЦИ НА БЪЛГАРИ, СЪРБИ, ХЪРВАТИ, СЛОВЕНИ И ДР.?

https://svobodnoslovo.eu/lyubopitno/traki-i-iliri-ogromni-i-izcheznali-narodi-ili-predci-na-balgari-sarbi-harvati-sloveni-i-dr/135875 SvobodnoSlovo.eu
ТРАКИ И ИЛИРИ – ОГРОМНИ И ИЗЧЕЗНАЛИ НАРОДИ, ИЛИ ПРЕДЦИ НА БЪЛГАРИ, СЪРБИ, ХЪРВАТИ, СЛОВЕНИ И ДР.?

Със сигурност доста хора са си задавали въпроса – защо, ако ние сме потомци на траките, езика ни показва близост с този на сърби, хървати, словени и др.?

Всъщност няма никаква мистерия, дедите ни наричани в миналото траки, са имали свои съседи и роднини, чието колективно име е било илири. Въпросните илири са деди на сърби, хървати, словени и др. Някои от илирите са носили името енети, венети, виниди.

В далечното минало се е знаело добре, че траки и илири са сродни хора, за това е писал римския автор Апиан. Учени като Ханс Крае също смятат траки и илири за сродни хора и докато се е смятало, че се касае за мъртви народи, никоя “велика сила” не е имала притеснения.

С появата на нови данни, а и благодарение на трудове на прогресивни учени като Ганчо Ценов, Георги Сотиров, Сергей Лесной и др. става ясно, че нито траките, нито илирите са изчезвали.

След този момент повечето учени започват да отричат родството на траки и илири, сякаш доказателствата са се изпарили. Сведенията на Апиан, Страбон и др. автори биват игнорирани, а когато лингвистите правят сравнения на тракйски лични имена, топоними и хидроними с илирийски имена, топоними и хидроними, биват представяни съвсем малко общи неща и така читателят остава с впечатлението, че траките са говорели език, който е твърде различен от илирийския, а това е заблуда.

Тракийският език е близък до илирйския, но си е имал своите особености, тъй както днес българския е близък до сръбски, хърватски, словенски и тн., но си има дадени отличителни особености.

Списъкът с трако-илирийски успоредици не би трябвало да съществува според специалистите, но е факт, един твърде неудобен, но вече невъзможен за укриване факт. Приятно четене!

ИЛИРИЙСКИ-ТРАКИЙСКИ-значение

АДРИЯ-АДРА МЮТЕОН- адр = ѩдръ-бърз

АЗЕРИА-АЗАРЕИС- езеро

АПСУС-ЗАЛДАПА- вапа-вода

АРМИСТИ-АРМУЛА-ѩрьмъ

АРСА-АРСА-роса

БАРГУЛУМ-БАРГИДЕНТИС-брегѫ-пазя

БАТО-БАТАК-бате, бато, по-възрастен, господар

БЕРЗАНА-БЕРЗАМЕ-бреза

ВАСА-ВИСА-вьсъ-село, селище

ВОЛЕНТУМ-ВОЛИНТ-волѧте-млад вол

ДЕРВАНИ-ДРУВЕТА-дървета

ДОЛЕВИН-ДОЛИОНИ-дол, падина

ДОМАВИЯ-УСКО ДАМА-дом

ГЕНТИЙ-ГЕНТОН-гнетѫ-гнетя, удрям

ИЛА-ИЛА-илъ-глина, кал

МЕНДА-МЕНДА-Менда-българско лично име

ПЕРКОС-ПЕРКОС- перкам, пера, троша, бия

КИСА-КИСЕЙ-киша, влага

КОЛЕНТУМ-НАКОЛИЯ-кол, прът, стълб

ЛУГЕУМ-ЛУГИНОС-лъг

МАЗУС-МАЗАЙОС-мъж

МОРКОС-МАРКУЛА-мракъ

ПАНИАСОС-ПАНИСОС-пѣна-пяна

ПЕИРУСТИ-ПЕИРОЙ-пера, напирам

ПОЛА-ПАЛЕ-поле

САРДЕАТИ-СЕРДИ-сръдьце

СЕНИЯ-САНЕ-сѣно

СИПАРУНТУМ-СИПИЛОС-сипя, разсипвам

ТАУРО-ТАУРО-тоуръ-див бик

ТЕВТА-ТЕВТАМ-тейко, тате, баща

ТЕРПОНУС-ТЕРПИЛОС-трьпѣти-търпя, удържам

ТЕРСАКТ-ТЕРСИНУС-трѣскъ-трясък

ТИМАВУС-ТИМАКУС-тьма-тъма

УЛКИНУМ-ОЛГАСУС-влага

Sparotok

2 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.