Уникалната Вкаменена гора над Момчилград

https://svobodnoslovo.eu/lyubopitno/unikalnata-vkamenena-gora-nad-momchilgrad/25759 SvobodnoSlovo.eu
Уникалната Вкаменена гора над Момчилград

Родопите винаги са имали заслужената слава на вълшебна планина с дъхави гори, легенди, прохлада и една особена енергия. Скрила в пазвите си различни светилища и истории за стари светове тази древна планина е приютила и още едно чудо – необичайната вкаменена гора край Момчилград.

Най-лесният начин да стигнете до този скрит планински бисер е през с. Равен. Указателни табели ви насочват към мястото още от Момчилград. Приятна разходка ви води до там –върви се през борова горичка и след това покрай река Сапдере. Настройвате се още повече на изследователска вълна, когато маркировката свърши и към целта ви водят само знаци, направени от камъчета по земята от пътешественици с любов към необичайното, минали оттук преди вас. Следвайки техните указания вървите само покрай коритото на реката, по посока на течението.

Първите дървета не са отличени по никакъв начин и ще трябва като един Индиана Джоунс сами да ги откриете, което пък винаги е вълнуващо.

Каменната гора се простира по протежение на около 120 м. Представлява 20-ина пъна с различна височина, предимно до около 1-1,5 м и дебелина 0,4 – 0,6 м. Интересното е, че външно приличат на дървета, а са от камък, което и дава името на тази причудлива гора.

По напречния разрез на стволовете ясно личат годишните кръгове, по които в часовете по природознание в училище се учи как да се определя приблизителната възраст на дърветата.

Хипотезата е, че този скален феномен се е получил, вследствие на подводна вулканична дейност преди около 30 млн. години, последвана от външни природни влияния, които довършват започнатото.

Предполага се, че днешните каменни дървета някога са били част от гора, разположена на брега на терциерно море. В резултат на активна вулканична дейност гората е залята с лава, като високата температура обгаря част от масива, но и запазва 20-тина дървета. В по- късните етапи на вулканична дейност през тези дънери преминава вода, която носи кремъчно вещество и то запълва дупките в пъновете и така успява да ги съхрани за милиони години напред.

Това,което прави Равенската вкаменена гора уникална сред другите, открити подобни гори в България е, че дънерите са останали изправени, след като лавата ги е заляла. Има много случаи, в които вулканичната пепел поваля и погребва подобни гори. За щастие, в този случай, дънерите са запазени изправени, точно както са растели преди милиони години на същото място.

За съжаление атмосферните влияния, които са създали причудливата гора са тези, които заплашват и да я погубят. В миналото дърветата са били по-високи и ако не се вземат мерки с времето тези уникални форми, най-вероятно, ще изчезнат изцяло.

Вкаменената гора е обявена за защитен обект, категория "природна забележителност" през 1970 г. Разположена е в поддържан резерват Боровец, имащ за цел съхранение на формации от черен бор и Вергилиев дъб.

Ако искате да имате пълно и завършено скално преживяване, можете да съчетаете разходката до Каменната гора с посещение на близко разположените тракийско светилище Татул и Каменната сватба, намиращи се на 4 км от Кърджали.

Винаги е вълнуваща срещата с обекти, които съществуват на земята много преди въобще да е имало хора. Докосвайки се до тях сякаш влизаме в контакт с вечността. Ако това е нещо, което ви привлича, Каменната гора край Момчилград ви зове.

Click to enlarge image Unikalnata-Vkamenena-gora-nad-Momchilgrad-1.jpg

http://travel.spisanie.to

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.