ВЪРКОЛАЦИ, ВАМПИРИ И ЗАПЪРТЪЦИ

https://svobodnoslovo.eu/lyubopitno/varkolaci-vampiri-i-zapartaci/46983 SvobodnoSlovo.eu
ВЪРКОЛАЦИ, ВАМПИРИ И ЗАПЪРТЪЦИ

В продължение на три дни, след като се изказах "непочтително" за Джон Малкович, бях заливана със смрад в т.нар. "социални мрежи". Бреей, престъпление ли извърших, дете ли заклах? Кой пък толкова Джон Малкович? Да не би да е баща ви или баджанакът ви?

Оказа се, че съм засегнала безспорния фаворит и най-съкровените чувства на една класа, чийто редици се уплътняват с главоломна скорост в България. Класата, на която се крепи съществуващия ред - или хаос - у нас. Класата, която изплува на повърхността с "демокрацията" и с пълното унищожение на българското образование, култура, мисъл. Класата, която се смята за прагматична, защото са й подарени всички възможности да граби и да се обогатява - а всъщност е напълно лишена от разсъдък. Класата, която сменя знаменцата върху снимките в профила си, според препоръките на bTV и NOVA. Класата, която въплъщава безродието и безпаметството. Класата, която днес олицетворява България. Псевдоинтелигенцията!

Псевдоинтелигенцията е всъщност полуинтелигенцията. Полуинтелигентът ни е учил, ни е неучил. Ни знае, ни не знае. Ни риба, ни рак. Бай Ганьо с костюм на Армани. И с фалшива диплома, купена от сергията за ширпотреба. Деветдесет и две годишният ми баща е посветил великолепна поема на този "герой нашего времени". Нарича се "Поема за запъртъците". Полуинтелигентът е запъртък. Гледаш го - яйце. Чукнеш го - воня. И тази воня непрекъснато ни поучава, раздава акъл и квалификации. Гръмогласно и високомерно ни налага своите мерки присъди. Тя пращи от информация и ерудиция,  тя знае всичко за всеки - от вестник "Уикенд" и от Гугъл по диагонал. Като някакъв философски камък, тя превръща всичко, до което се допре - в пошлост. Тя е законодател на "общественото мнение" във фб. В нейно лице гигантската  пропагандна машина Холивуд намира най-верния си съюзник и консуматор. Полуинтелигенцията е най-страшният враг на интелигенцията. Това са два свята, чието съжителство е невъзможно. Единият от тях е обречен да загине. Внимание! - още не се знае кой.

Та именно на нашенските запъртъци, за които Холивуд е обетована земя и пъпът им е хвърлен в слънчева Калифорния, реших да предложа една стара моя статия, поместена в блога ми през септември 2021 г. Това е научна статия, но лингвистичната й част никак няма да заинтригува обитателите на фейсбук. Затова пък прологът ще ги изкара от кожите и костюмите им. А това ще ми направи огромно удоволствие!

***

Върколаци, вампири, призраци - днешната епоха е обсебена от нечистите сили. От прокълнати същности, мяркащи се в митовете, те бяха превърнати в главни положителни герои на съвременната лъжекултура. Кой ги легитимира и изкара на повърхността т.е на екрана? Демиурзите от Холивуд, разбира се - и май вместо Hollywood ще бъде по-точно да наречем Damnedwood или Vampirwood тая люпилня на антихуманни внушения. Четох някъде, че монотонното съществуване на днешната младеж, я кара да търси тръпка във филмовите саги за тия мрачни, отвергнати създания - жестоки, кръвожадни, но и способни на истинска любов, каквато няма днес в прозата на моловете, банките и застрахователните компании. Това са глупости, защото индустрията на Холивуд е другото лице на Световната банка - те са еднакво античовешки, антикултурни и принадлежат на едни и същи господари. Тия господари не ги е еня за "любовта" - целта им е да наложат страха като доминиращо чувство в младите поколения.

Каква "любов" можем да търсим у върколака и вампира?

Всичко, което световната олигархия, печатаща парите и 

налагаща цените, ни принуждава да консумираме - от храната и "медикаментите" до пропагандата и "културата" - се побира в едно слово - фалшификат. Ние се примирихме с фалшификатите, ние станахме роби на фалшификаторите, фалшифицирайки самите себе си, правото и смисъла да бъдем човеци - да ставаме все по-свободни, по-благородни, по-интелигентни, по-състрадателни - все по-близки духом до Твореца, който някога ни е създал по свой образ и подобие. Едно нескончаемо повесмо от сапунки на ужаса е завладяло кината, телевизиите и книжния пазар. Сюжетите на тия антитворби са обидно плоски, плоски до повръщане - те са предназначени за хора под средното равнище, в каквито се стремят да ни превърнат. Една унизителна порнография, реабилитираща злото и издигаща в култ грозното, уродливото, която дебилизира, опустошава, осакатява младежите, за да ги примири с участта им на жертви.

Тези жертви трябва да приемат като нещо естествено пиенето на човешка кръв, изтезанията и убийствата.

Наскоро прочетох интервю с майката на Нина Добрев, млада холивудска актриса от български произход - всъщност чиста българка, дъщеря на българи, емигрирали в Канада. Нито за дъщерята Добрев, нито за майката Добрев ( в интервюто тя обяснява как и кога се е изпарило финалното "а" от фамилното име ) бях чувала някога. Двайсет години живях в емиграция, а и нямам навик да чета жълти издания. Добрев ( без "а"), за мое удивление, се оказа световна величина, чийто главен, ако не единствен, творчески и житейски успех, "изстрелял я на върха" и осигурил й лавинообразен финансов приток, е участието в някаква безконечна холивудска сага -"Дневниците на вампира". Майка й с гордост споделя, че когато посетила дъщеря си в хотела й в Париж, срещнала пред него юноши, които цяла нощ прекарали навън, в очакване да се появи на прага му холивудската знаменитост. И разбрала с всяка своя майчина клетка - дъщеря й е звезда!

Погледнах снимките на момичето - нито грозно, нито хубаво, ординерно момиче, приятно с младостта си, изненадващо с безвкусните си провокативни дрехи на фестивалните подиуми - ако момиче с такава външност, облечено в непретенциозна дрешка, мине по някоя провинциална българска улица, никой мъж не би го проследил с поглед. Някога киноактьори ставаха най-красивите мъже и жени, истински полубогове и богини, за чиито непостижими ласки въздишаха юношите ( тогава не съществуваха тийнейджъри като отделна раса ). Казвахме "Красив като киноактьор!" А сега всяка посредственост с ниско чело, крив нос и обратна захапка може за завоюва екрана, стига да има положително отношение към трийсетте пола и гей-браковете. Насреща е естетическата хирургия, насреща са гримьорите с тоновете макиаж, които могат да превърнат жабата в принцеса.

Красотата, истинската красота, а не дегизировката, е дар Божи, по-рядък от таланта, но пък вероятно Добрев и най-новата холивудска генерация са удостоени свише с някакъв уникален актьорски талант да интерпретират сложни образи във вълнуващи сценарии? Намерих в Интернет сюжета на сериала, донесъл на актьорския си състав такава гръмка слава, самочувствие, лично щастие и многомилионни постъпления в банковите сметки - с тях се измерва творческият успех, " изкуството е стока" ( обичахме да повтаряме като папагали това срамно американско клише в зората на нашата " демокрация) - хвърлих му поглед и плюнах ( извинете!). Това е нелепа, обидно глупава история, писана от кретен и поправяна от шизофреник, отвсякъде висят бели конци и зеят кратери от малоумие. Това ли гледат днешните деца, от това ли се възхищават? Този ли преждевременен Алцхаймер превръща случайните джуджета в звезди? Интелектуалната нищета, натрапена от екрана, сама по себе си е много опасно оръжие за масово поразяване, но съчетана с плановете за съкращение с две трети на човешкия род и унищожение на  човешката душа, тя се превръща в делириум на мрака, във вакханалия на сатанизма. 

Защо поощряваш дъщеря си да бъде съучастник в това тъмно дело, българска майко Добрев? Ако имаш капка разсъдък, трябваше отдавна да си й забранила да подскача в този мъртвешки танц! Не се ли сещаш, че там, където раздават много и лесни пари, винаги смърди на мърша? Твоето фамилно име идва от словото "добро" - помисли дали дъщеря ти служи на "доброто"?

Но млъкни, сърце! Имахме си и Кеми Тодоров, преди да кротне в България, да види, че "от българското по-хубаво няма" и отново да си върне не само "а"-то, но и кръщелното име.

Нормалните хора знаят, че освен злонамерени, сценаристите в Холивуд са и комично невежи - техните исторически и митологически недоносчета разчитат на безкритичното ответно невежество на зрителите. Получава се затворен кръг - продукцията става все по-тъпа, потребителите й стават все по-тъпи, светът се превръща в тъпилня, която маргинализира интелигентния и образован индивид. Дори когато борави с любимия си сенчест фолклор, населяван от върколаци, вампири и всякаква черна сволоч, холивудският писач показва умопомрачително невежество - спомнете си примера със зомбитата, живи мъртъвци с кървави ченета, обелени скалпове и висящи парцали плът, които на ята превземат градовете, нахлуват в къщите на порядъчните граждани и глозгат човешки кокали. Преди няколко години, бившият български посланик в Мексико Богомил Герасимов разказа в пресата за срещата си с хаитянски професор, който му разкрива истинския смисъл на понятието "зомби"- човек, чиято памет е заличена по престъпен начин от бокор ( помощник на вуду- магьосник ) посредством отровата на вид морска жаба. Магьосникът си е магьосник, но в превръщането на човека в зомби няма нищо мистично - има само отвратителен престъпен акт. Подобна трагедия предлага огромни възможности за създаване на истински, разтърсващи творби, а Холивуд я превърна в долна порнография, в пошъл анекдот. 

Аналогична е ситуацията с вампирите и върколаците - романтичните любовници в холивудските бъркочи. Да, вампири и върколаци са съществували, те неслучайно присъстват в преданията на всички народи по света. Нещо повече - те със сигурност съществуват и днес! Но това е жестока участ, сполетяла нещастника заради сторено от него зло или връхлетяла го случайно, поради трагично стечение на обстоятелствата. Понякога във върколаци се превръщат и злодеи по свое собствено желание. Но аз няма да припомням всички тези пазени в народната памет или документирани от хронистите случаи - важното е, че те нямат нищо общо с плоската холивудска трактовка, поглъщана като наркотик от съвременните младежи.

Моята задача в тази статия е езиковедска - да изследвам формирането на словото " върколак" в три езика - българския, френския и италианския. Извинете ме за предългия пролог - длъжна съм да го напиша, защото престъпният начин на употреба на въпросния " митологически" персонаж ( и нему подобните ) в днешната епоха, е по-важен от начина на физиологическото и историческото му възникване.

Не се знае с точност дали българското съществително ВЪРКОЛАК е едно единствено слово или съдържа две съставки. Очевидно то произхожда от ВЪЛК, като по един законите на словообразуването, звукът "л" е преминал в "р". В западнославянските езици ( използвам термина "славянски" в традиционния му контекст, полемиките в случая са излишни ) думата, означаваща "върколак" е с непроменено "л" и звучи като: "vlkodlak" - на чешки, "wilkolak "- на полски, vilkolak, vlkolak и т.н. Ако приемем, че понятието, което на български би се произнасяло "ВЪЛКОЛАК" ( в случай, че "л" бе останала на мястото си ), е едноставна дума, то в нейното образуване не би имало нищо извънредно - ВЪЛКОЛАК ( ВЪРКОЛАК) би означавало някакъв особен вълк, без името да дава повече информация.

Но ако думата се състои от две части - ВЪЛК и КОЛАК - нещата се променят. Какво би могло да означава " колак"? Същото, което етимолозите са открили като корен на понятието "Коледа" - "КОЛ" - колело, завъртане, обръщане. Същото, което означава и "КОЛАК, КОЛАЧЕ" - "КОЛЕЛО, КОЛЕЛЦЕ". Следователно ВЪЛК - КОЛАК ще рече " този, който се обръща във вълк" ( подразбира се, че става дума за човек, превръщащ се във вълк). Този израз се съдържа цял целеничък в генералното понятие в руския език - ОБОРОТЕНЬ - което обхваща всички метаморфози на човек в животно ( и обратно ) и на животно в животно. А че такива превръщания на материалната форма не са плод на развинтената фантазия на средновековните разказвачи край печката в ледените зимни нощи, е повече от сигурно. Спомнете си как фриволната Фотида превръща в магаре красивия римски патриций Луций в "Златното магаре" на Апулей ( любимо четиво на лицеиста Пушкин ).

Точно това е значението и на френския израз LOUP GAROU. Целият израз означава "върколак" на френски, а първата дума в него - loup - е известна на всекиму -"вълк". Да, но какво ще рече "garou" - виж тук френските етимолози удрят на камък.Те единодушно посочват, че в окситанския и в други старофренски говори, думата "garou" се произнасяла "garoufl", но смисълът на "garoufl" остава неизвестен. Ако обаче потърсим словото "garofalo" в италианския език - твърде близко по звучене с френското "garoufle" - ще видим, че то означава "водовъртеж". Месинският проток, поради многото водовъртежи и други явления, затрудняващи корабоплаването, е наричан "Il Garofalo". Водовъртеж - завъртане, "обръщане" на водата. Следователно "loup garou" ще рече " този, който се обръща във вълк"- -" оборотень".

Колкото до LUPO MANNARO - ВЪРКОЛАК на италиански, тук почти няма какво да търся, всичко е ясно. Lupo е "lupus" - "вълк", а mannaro - брадва, секира, МАНАРА. Много глупости са изписали италианските етимолози - че mannaro произлиза от man -"човек" и прочие. Но mannaro еднозначно.произлиза от брадва - МАНАРА, същото слово, което и днес скромно си употребяваме ние, българите. В съвременния италиански език то е леко променено - MANNAIA, но в малтийския италиански съществува непокътнато - MANNARA. 

На някои средновековни изображения ВЪРКОЛАКЪТ е представен като изправено на два крака същество с вълча муцуна и с тяло, покрито с гъста вълча козина. Той носи през рамо МАНАРА, а погледът му ... Погледът му е човешки - пълен с отчаяние и самота.

Милена Върбанова

12 Коментара

Ниц

преди 1 година

Един добър опит да се запази стойността на живота е написаното. Има го финесът. Като е казано в: https://www.lentata.com/svyat-na-simulakrumi Дали пък отново да не се облегнем на Ницше, който смята, че говорещият човек трябва постоянно да се опитва да овладява онзи удивителен финес, така че да не обезценява стойността на живота.

Коментирай

Милена Върбанова

преди 1 година

Благодаря, Ниц!

Коментирай

Милена Върбанова

преди 1 година

Благодаря, Ниц!

Коментирай

Онзи там

преди 1 година

Браво бе, много сладко!

Коментирай

Пенева

преди 1 година

Чудесен текст! Поздрави за позицията Ви, за духа Ви, за стила Ви на словоизлияние! Не спирайте, Милена. Дано има повече хора като Вас.

Коментирай

Пенева

преди 1 година

Чудесен текст! Поздрави за позицията Ви, за духа Ви, за стила Ви на словоизлияние! Не спирайте, Милена. Дано има повече хора като Вас.

Коментирай

Иван

преди 1 година

Хубаво е спомената Нина Добрев, но защо авторката е изпуснала българската "звезда" Мария Бакалова? След няколко цинични реплики и показано мръсно бельо в просташки филм бе набедена за велика българска актриса. Чак и почетен гражданин на Бургас я направиха.

Коментирай

Иван

преди 1 година

Хубаво е спомената Нина Добрев, но защо авторката е изпуснала българската "звезда" Мария Бакалова? След няколко цинични реплики и показано мръсно бельо в просташки филм бе набедена за велика българска актриса. Чак и почетен гражданин на Бургас я направиха.

Коментирай

Джак

преди 1 година

Иване, темата не е за актьорите, а за върколаците. Добрева е спомената като участница във вампирски филм. По-точно, темата е за полуинтелигенцията, която за съжаление управлява света. Наскоро прегледах новите филми в популярен филмов сайт. О, ужас! Три четвърти бяха филми на ужасите, фантасмагории, военни, екшъни и сериали. Можете да се досетите какъв вкус у стари и млади формират подобни "произведения на филмовото изкуство". Холивуд е еврейско сборище на извратени получовеци, които се надяват да преобърнат и останалата читава част от човечеството в свои подобия.

Коментирай

ИвайлоК

преди 1 година

Поздравления за авторката! Глътка изворна вода - и като тема, и като гледна точка, и като поднасяне на фактите...

Коментирай

ИвайлоК

преди 1 година

Току-що прочетох статията на авторката, отнасяща се до Малкович ("СНОБАРИЯ, БАЙГАНЬОВЩИНА И..."), включително и коментарите. Попаднах на място с текст/коментар в смисъл, че сега нямаме интелектуалци, и годни, и призвани, да бъдат духовни водачи на народа. Като Дядо Вазов, в началото на века (не този век, а Онзи!). Но всъщност ние ИМАХМЕ такива интелектуалци и водачи! Това бяха Николай Хайтов, Антон Дончев, Емилиян Станев, Радой Ралин... (списъкът е огромен - за наше щастие! Но докато ТЕ бяха живи, ние не ги припознахме като наши духовни учители - за наше нещастие). НО! Тях ги има! Те са там, на Небето! Там, около Тях, са и Техните почитатели и следовници - нашите отишли си вече честни и интелигентни сънародници. Бих ги нарекъл "Горната България". Те са нейните жители и са сред нас - ако отворим сърцата си - ще почувстваме присъствието и помощта им. Сигурен съм в това. И вероятно това са Те - които ще спасят България.

Коментирай

ИвайлоК

преди 1 година

Слушах изпълненията на руската група IC3Peak (състои се от Настя - вокал и стихове, и Коля - всичко останало). Стигнах до песента "Сказка" (Fairytale). Стори ми се близка до темата на горната статия. Изпращам ви линк към песента - с текст на руски. Enjoy - както казват в метрополията. https://www.youtube.com/watch?v=wnjXZoA0yTQ

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.