Внимание! Ето как ни цакат с шоколадовите бонбони

Производителите разчитат на това, че хората купуват по навик и рядко обръщат внимание на написаното върху опаковката

https://svobodnoslovo.eu/lyubopitno/vnimanie-eto-kak-ni-cakat-s-shokoladovite-bonboni/126227 SvobodnoSlovo.eu
Внимание! Ето как ни цакат с шоколадовите бонбони

Производителите разчитат на това, че хората купуват по навик и рядко обръщат внимание на написаното върху опаковката

Въпреки все по-зачестяващите сигнали, че от 2-3 години насам ни пробутват полупразни кутии с шоколадови бонбони, в които гнездата намаляват, а опаковката подвежда, търговците продължават да подмамват купувачите по нелоялен начин.

 

Наскоро проблемът бе подхванат и от Асоциация „Активни потребители“, които направиха професионални измервания, за да стигнат до извода, че обикновено опаковката тежи повече от бонбоните. Резултатите са повече от шокиращи – огромните шарени кутии, привличащи окото на потребителя, да запълнени едва на 50%. От изследваните от експертите 39 марки шоколадови бонбони резултатите сочат, че само 2 от тях, са запълнили кутията над 50%.

 

Отваряйки една голяма кутия бонбони, потребителят вижда все по-малко гнезда, а преобладаващата част от опаковката е въздух или уплътнена с хартия, което си е чиста проба измама за купувачите. Някои от търговците пък изнагляха до такава степен, че слагат подложки под самите бонбони, за да могат да намалят още повече грамажа им. Има шоколадови бонбони, при които съдържанието е едва 6-7%, а останалото до 100% е хартия. В такива случаи се оказва, че опаковката тежи повече от самите шоколадови бонбони, което е пълен абсурд.

Оказва се, че в огромните пъстри кутии, бонбоните едва стигат за един шоколад. Тук е тънкият момент потребителят да си направи сметка дали си заслужава да си купувате бонбони за 10 лева, вместо един шоколад за 3 лева. Разбира се тарикатите разчитат на това, че потребителят няма навика да чете информацията за грамажа и бройката, а взима спрямо марката и цената, разчитайки на визуалната си преценка.

 

Най-шокиращ е примерът с любимите на обществото бонбони „Черноморец“, при които разфасовката е голяма, но само отвън, а съдържанието е супер минимизирано, като празнотиите са запълнени с фолио. Същата хитрост прилагат и други производители на шоколадовото изкушение.

 

Грамажите и на „Черноморец“, и „Амфора“, и „Тримонциум“ вече са на половина в сравнение с преди 3-4 години, но това далеч не са всички марки, подвеждащи клиентите по този начин.

Другият трик, прилаган от търговците напоследък е избягването на отбелязване на бройката, като вместо това изписват със ситни букви грамажа. По този начин потребителят трудно може да си представи какво има в кутията като съдържание.

Директорът на „Активни потребители“ Богомил Николов отбелязва, че ако прочетете грамажа на няколко кутии, бързо ще се усетите, че лесно се намират големи кутии с миниатюрен грамаж. Експертът обяснява, че между най-леката и най-тежката кутия, разликата е 14 пъти. Тоест произвелият голямата кутия е можел да произведе 14 кутии със същото количество материал, предлагайки лакомството в доста по-компактна опаковка, а това пак е разхищение на материал.

 

Запълването при шоколадите е много по-голямо – около 90%. Така например всеки знае, че приблизителното тегло на един шоколад е 100 грама, а при бонбоните – 105 грама, като разликата в обема е около 7-8 пъти, което означава, че във въпросната кутия бонбони могат да се вместят 7.5 шоколада.

 

Повечето потребители се водят от марката бонбони, която им допада, но понякога естетическите съображения взимат връх, особено когато се купува бонбониера, за да се направи подарък. Тогава може да се изложите доста сериозно… От друга страна почти всеки има слабост като види по-голяма кутия на сносна цена, да посегне към нея.

 

Неприятният момент е, че по отношение на това пестене на производителите, няма регулация или ограничение и макар да подвеждат купувача, търговците реално не правят нарушение.

Проблемът обаче е не само етичен, а и екологичен, защото всяка опаковка бързо с превръща в отпадък.

 

Още по-трудно е изчислението на точния обем при хрупанки, чипсове, малки бисквити и др., които са в меки опаковки. В такива случаи всеки производител пробва да намали грамажа с 10-20 гр., но по този начин се създава инфлация заради самото съдържание, защото губим пари заради по-малкото количество, което реално получаваме.

Източник: Уикенд

0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.