Загадките на Саблинските пещери край Санкт Петербург и изчезват ли хора там

https://svobodnoslovo.eu/lyubopitno/zagadkite-na-sablinskite-peshteri-kray-sankt-peterburg-i-izchezvat-li-hora-tam/22051 SvobodnoSlovo.eu
Загадките на Саблинските пещери край Санкт Петербург и изчезват ли хора там

Години наред тези 14 пещери в околностите на Санкт Петербург са привличали хора: в тях са се криели съветски дисиденти и местни банди, те са били посещавани от геоложки експедиции, дигъри и туристи, търсещи екстремни преживявания. За тези пещери се носят ужасни слухове и според едни от тях тук постоянно изчезват хора. Така ли е?, пита сайта Russia Beyond

На 40 км от Санкт Петербург се намира железопътната станция Саблино, малко селище и река Тосно. Мястото е добре известно в руската история - в това селце Уляновка (по-рано Саблино) е живяла сестрата на Владимир Ленин, при която той се е криел от царската полиция през 1905-1906 година. Пак тук, край дома на сестрата на Ленин, е приет в пионерската организация бъдещият президент Владимир Путин, а дачата (вилата) на неговото семейство е била в същото село. Само че Саблино е известно още по-добре с подземния си лабиринт, дълъг няколко десетки километра, в който може да се влезе през 14 пещери край брега на реката.

"Месомелачка", "гилотина", "мухобойка", "трамвай", така неофициално местните жители наричат подземните участъци на лабиринта. "Името "трамвай" е свързано с алгоритъма на преминаване, като в трамвая в час пик", казват те. Такива "трамваи" и "месомелачки" с различна степен на проходимост и опасност има много в пещерите, а картината на подземната конструкция се променя с всяка изминала година: някои проходи се затварят и тъкмо обратното, нещо се отваря.

Днес в Саблинските пещери се организират легални турове и нощувки в новогодишната вечер и на Хелоуин или път на 13-и петък. Пещерите от левия бряг на Тосно се приемат за безопасни и билетът за вход там е 550 руб. ($8,7). Пещерите от десния бряг и досега са считат за "диви" - там нерядко има срутвания и тук не организират турове (макар че влизането не е забранено). Само че хората предпочитат да идват именно тук, въпреки очевидната опасност.

Загадките на Саблинските пещери край Санкт Петербург и изчезват ли хора там

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.