Започват Дните на Георги Парцалев в родния му град Левски

https://svobodnoslovo.eu/lyubopitno/zapochvat-dnite-na-georgi-parcalev-v-rodniya-mu-grad-levski/25128 SvobodnoSlovo.eu
Започват Дните на Георги Парцалев в родния му град Левски

С театрален фестивал на самодейните комедийни състави в град Левски почитат обичания актьор и техен съгражданин Георги Парцалев. Дните посветени на актьора се провеждат традиционно в седмицата около рождения ден на големия комик - 16 юни.

Всяка година в средата на юни Община Левски и читалището, което носи името на Парцалев, превръщат обичта на хората към великия им съгражданин в празници на изкуствата.

Тази година родният град на големия актьор дава поле за изява на самодейни театрални състави от Северна България, носители на отличия от различни форуми. В продължение на пет дни училищни и читалищни театрални формации показват своето изкуство на същата сцена, от

която тръгва звездният път на големия актьор и на която Парцалев често се връща и в годините на най-голяма слава.

„Този човек наистина ще остане с величието си на един невероятен човек и невероятен артист, какъвто България може би няма да има и не може да има. Огромна привилегия за нас", коментира пред БНТ кметът на Левски Любка Александрова.

Хората в Левски пазят спомена на именития комедиен артист. Паметната плоча на Парцалев на входа на неговия музей в Левски не остава без цветя. Там са показани дарените от майка му след смъртта на актьора икони от личната му колекция, мебели от дома му, костюми от негови роли. За Левски Парцалев е всичко, казват хората.

"Заедно с Григор Вачков толкова много са ни гостували, толкова много емоции имаме, толкова много спомени имаме", казва Цанка Михайлова, актриса в самодеен състав.

Фестивалните дни в Левски продължават до петък, като освен театрални спектакли публиката може да види и емблематични негови филми, както и фотоизложба за творческия му път.

Резултат с изображение за Георги Парцалев

cross.bg

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.