АДМИНИСТРАЦИЯТА ТРЯБВА ДА СЕ ПРОМЕНИ

https://svobodnoslovo.eu/mrezhata/administraciyata-tryabva-da-se-promeni/6704 SvobodnoSlovo.eu
АДМИНИСТРАЦИЯТА ТРЯБВА ДА СЕ ПРОМЕНИ

Раздутата администрация е огромен проблем в държавата ни. Понякога на шега казвам, че ще достигнем нивото всеки български гражданин да се обслужва от поне един чиновник. За съжаление фактите показват, че количеството не преминава в качество. А днес излезе информацията, че 58 % от бюджета на общините отива за заплати. В голямата част - на администрацията.

Тъй като съм работила години наред в администрация, знам проблемите отвътре. На всеки четири години администрацията се подменя с "наши" хора от партийните списъци. Оставят се няколко човека, които разбират какво се прави, защото все пак някой трябва и да работи, а другите се назначават да подпират бюрата. И обикновено получават повече пари от тези, които изнасят цялата работа на гърба си.

Колкото повече хора се назначават, толкова административните услуги влошават качеството си. Всяка община си е самостоятелно феодално владение, в което законите на държавата се тълкуват от деловодителите, които си създават собствена практика и си я прилагат.

Крайно време е партиите да разберат, че в администрацията трябва да има кадърни и добре платени служители, а калинките трябва да се махнат. Съкращаване до минимум на хората, като се оставят професионалистите. И им се дава достатъчно възнаграждение, за да не се корумпират и да не напускат. Но май засега никоя партия няма желание да даде пример за това.

Общините вземат заеми, харчат парите за безумни проекти за техни хора, издържат на хранилка партийните търтеи, а след това всички се оплакват, че нищо в държавата не върви. Е, не става така!

Елена Гунчева

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.