АХМЕД ДОГАН И ЧАСТНИЯТ МУ ПЪТ

https://svobodnoslovo.eu/mrezhata/ahmed-dogan-i-chastniyat-mu-pat/8652 SvobodnoSlovo.eu
АХМЕД ДОГАН И ЧАСТНИЯТ МУ ПЪТ

Бургаският съд разреши на кмета Димитър Николов и близките до Ахмед Доган фирми - “Стрейтлайн” и “Хермес солар”да сключат окончателни договори за придобиване на асфалтовия път към летния сарай на почетния лидер на ДПС. Същевременно обаче се произнесе, че пътят остава общински!

Така съдът натвори пореден абсурд след общинарите в Бургас.

.

През април 2020 те взеха решение, с което разрешиха продажбата на пътя (??!!) и упълномощиха кмета да я договори. Когато започнаха миналогодишните летни протести и скандалът експлодира с взривна сила, през август общинарите оттеглиха решението си.

Бургаският административен съд отхвърли жалби на близките до Доган фирми с аргумента, че фирмите на Доган нямат правен интерес да атакуват новото решение на общинарите. Това решение бе отменено от Върховния административен съд (ВАС) като немотивирано.

.

При второто произнасяне същият бургаски администратгивен съд взе напълно различно решение.

Съдът обяви, че общинарите не имали законово право да отменят веднъж вече взетото решение за одобряване на предварителните договори за продажба на пътя. Нито имат право да отменят решението, с което кметът се упълномощава да сключи окончателните договори.

.

В същото време пред страха от нова обществена експлозия съдът записа, че пътят все пак си остава публична общинска собственост, защото Общинският съвет имал права да пререши въпроса за собствеността.

В този вариант, ако не се обжалва решението, бургаската община ще трябва да заплати на Сарая стойността на пътя заради провалените договори.

Григор Лилов

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.