БОЙНИЯТ АТОМ – ДА СПРЕМ ЗАПЛАХАТА!

https://svobodnoslovo.eu/mrezhata/boyniyat-atom-da-sprem-zaplahata/5993 SvobodnoSlovo.eu
БОЙНИЯТ АТОМ – ДА СПРЕМ ЗАПЛАХАТА!

Днес излезе Декларация на лидерите на петте Велики сили за предотвратяване на ядрена война и избягване на надпреварата в ядреното въоръжаване.

От все сърце я приветствам, макар и позакъсняла.

Защото от години наред се тревожа от това как бойнният атом се разпълзява все повече из света. Както съм писал, Великите световни сили бяха напълно безотговорни по този въпрос. Вероятно единственото изключение от тази безотговорност е Ирак (имаха пълно единодушие за първата война в Залива срещу Саддам).

Посочих, че Вашингтон, Москва, Пекин, Лондон и Франция носят историческата отговорност и ВИНА за допуснатото от тях разпълзяване на ядреното оръжие по света. И ако продължат със сегашните си бездействия, ще носят ВИНАТА и за неминуема бъдеща ядрена война на планетата.

/виж например този пост преди 5 години за кой и как/:

ЗАД НОБЕЛОВАТА НАГРАДА ЗА МИР -

ТЪРГОВИЯТА С ТАЙНИТЕ НА АТОМНАТА БОМБА

https://www.facebook.com/grigor.lilov/posts/1443370852445516

.

Първо ще дам пълния текст на Изявлението, а след него ще коментирам защо точно сега и толкова изненадващо се появи.

___________________________________________

/текст/:

"Съвместно изявление на лидерите на петте държави с ядрено оръжие за предотвратяване на ядрена война и избягване на надпревара във въоръжаването

3 януари 2022 г

16:00 часа

„Китайската народна република, Руската федерация, Обединеното кралство Великобритания и Северна Ирландия, Съединените американски щати и Френската република считат за своя основна отговорност да предотвратят войната между държави с ядрено оръжие и да намалят стратегическите рискове.

Ние декларираме, че не може да има победители в ядрена война и никога не трябва да бъде отприщена. Тъй като използването на ядрени оръжия би имало широкообхватни последици, ние също така потвърждаваме, че ядрените оръжия – докато продължават да съществуват – трябва да служат на отбранителни цели, да възпират агресията и да предотвратяват войната.

Вярваме, че по-нататъшното разпространение на такива оръжия трябва да бъде предотвратено.

Ние потвърждаваме значението на противодействието на ядрените заплахи и подчертаваме важността на поддържането и спазването на нашите двустранни и многостранни споразумения и ангажименти в областта на неразпространението, разоръжаването и контрола на въоръженията.

Ние оставаме ангажирани с нашите задължения по Договора за неразпространение на ядрени оръжия, включително нашия ангажимент по член VI „добросъвестно да договорим ефективни мерки за прекратяване на надпреварата в ядрените оръжия в близко бъдеще и ядреното разоръжаване, тъй като както и общото и пълно разоръжаване под строг и ефективен международен контрол."

Всеки от нас възнамерява да поддържа и допълнително укрепва националните си мерки за предотвратяване на неразрешената или непреднамерена употреба на ядрени оръжия. Ние отново заявяваме за уместността на предишните ни изявления за отказ от ядрени цели и потвърждаваме, че нашите ядрени оръжия не са насочени едно към друго или към друга държава.

Подчертаваме нашия ангажимент да работим с всички нации за създаване на среда за сигурност, по-благоприятна за напредък в разоръжаването с крайната цел за изграждане на свят без ядрено оръжие, без да се компрометира нечия сигурност. Възнамеряваме да продължим да търсим двустранни и многостранни дипломатически подходи, за да избегнем военна конфронтация, да подобрим стабилността и предсказуемостта, да засилим взаимното разбирателство и доверие и да предотвратим надпревара във въоръжаването, която не е от полза за никого и се превръща в заплаха за всички. Ние сме решени да участваме в конструктивен диалог, основан на взаимно уважение и признаване на интересите и притесненията на сигурността на другия.”

___________________________________________

КОМЕНТАР

Мисля, че нещо страшно вече се е случило или ще се случва по света и затова дойде това Изявление въпреки новата Студена война.

1. Това „нещо” най-вероятното, най-възможното да е вече станал готов ядрен меч в ръцете на аятоласите. Те отдавна преминаха границата от допустимото обогатяване на урана за мирни цели, двете каскади ядрени центрофуги /доставени от немския „Сименс”!!!/ работят на пълни обороти и вече са в подготовка на изпитанията на готова атомна бомба. Може дори да са я изпитали в тези предновогодишни дни в подземна ядрена експлозия. /29-30.12/

2. Малко вероятно е Индия и Пакистан скрито да вървят към голям въоръжен конфликт помежду им, вкл. и с ядрено оръжие, използвайки противопоставянето на Великите сили с разчета никой да не им обърне внимание.

3. Не допускам Саудитска Арабия/Пакистан/ отново да са изпробвали ядрено оръжие във войната в Йемен. Преди няколко дни Риад стартира „решаваща офанзива” срещу шиитите-хути в Йемен.

*** по въпроса за притежаването на ядрено оръжие от Саудитска Арабия виж например това мое разследване, в което дори показах тази ядрена експлозия /сравнително маломощна, но порутила стотици сгради и оставила хиляди убити и ранени

/пост/.

Саудитците предупредиха: ще си направят атомна бомба

НЯМА ДА ПРАВЯТ! ИМАТ Я! https://www.facebook.com/grigor.lilov/posts/1597199953729271

.

Давам и още един текст

СПОРАЗУМЕНИЕ МЕЖДУ ПРАВИТЕЛСТВОТО НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ И ПРАВИТЕЛСТВОТО НА СЪЕДИНЕНИТЕ АМЕРИКАНСКИ ЩАТИ ЗА СЪТРУДНИЧЕСТВО В ОБЛАСТТА НА ОТБРАНАТА/

*** Давам го за пореден път заради троловете и незнаещите, които сега ще се посипят с коментари и фейкове за армии и бази на НАТО и САЩ у нас, каквито няма, а има съвместни обекти за непълно ползване заради много ограничения и уговорки в Споразумението

Пълен текст на Споразумението:

https://www.mod.bg/bg/doc/cooperation/bilateral/USA/AgreementBGUSA.pdf

.

Давам и още един пост във връзка с ядрените оръжия – за разположената атомна въоръжена мощ в България по времето на социализма

https://www.facebook.com/grigor.lilov/posts/1044426839006588

ИМАЛО ЛИ Е СЪВЕТСКО ЯДРЕНО ОРЪЖИЕ В БЪЛГАРИЯ ИЛИ ДА!

То е отговор в аванс на многото коментари за винаги "безядрената" България, които всякога се пускат под постове на тема атомни бомби и подобни.

.

В тази връзка ще отбележа, че ми идва байгън от хора, вторачили се в митовете, за които фактите нямат никакво значение, понеже те не ги знаели, а някои от тях дори били "вътре в нещата". Ами най-вътре е например гененерал-лейтенант Димитър Тодоров - бивш главнокомандващ и водещ се за баща на Ракетните ни войски. Прочетете мемоарната му книга "Ракетните войски на България", в която говори за ядрените заряди у нас.

Нормалната логика е прегазена от опровергаващите, троловете и невярващите. А тя е, че ядреното оръжие е оръжие за първи удар или незабавен контраудар в отговор на ядрена атака - т.е. оръжие за най-най-първите десетина минути на войната, а не такова, което ще очаква много часове със самолети да му докарат отнякъде заряди и които вероятно няма да имат къде да кацнат, понеже летищата вече ще са поразени.

Григор Лилов

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.