ХУБАВАТА ЕЛЕНА И КИРИЛ ПЕТКОВ

https://svobodnoslovo.eu/mrezhata/hubavata-elena-i-kiril-petkov/8260 SvobodnoSlovo.eu
ХУБАВАТА ЕЛЕНА И КИРИЛ ПЕТКОВ

От старогръцките митове и легенди е известно, че Троянската война е заради Хубавата Елена. Избягала красавицата от Спарта и от мъжа си Менелай и тръгнала с троянския принц Парис. Какво ли не прави любовта! Митове създава тя, Омир пише за нея.

Но и ревността не пада по-долу – ревността, мъжката чест и честта на царството.

И започнала Троянската война.

Истината обаче е съвсем друга и немитологична, любовна – най-малко.

Голямата битка за Троя е по чисто икономически причини – за контрола над морските пътища, за влияние, власт, пари и богатства.

Но някак си е по-друго, когато се говори за любов, ревност и семейна чест. Става за легенда веднага.

Кирил Петков сега е като Хубавата Елена – много се реве, че като е побягнал от Канада и се е главил да е български министър, е нарушил Конституцията. Но сълзите са лицемерни – плачът е не за Конституцията и не за Спарта. Воплите са, че някой иска да сложи ред по нашите „морски пътища“, които досега все спират в джобовете на едни и същи пирати, велможи и политици.

P.S. Старогръцката история завършва с един дървен троянски кон – винаги се намира по един троянски кон. Затова – бой се от данайците, дори когато ти носят дарове.

А Хубавата Елена преминава през вековете и всички искат да я притежават.

Николай Милчев

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.