Има скандални съдебни решения, които ние като журналисти или граждани ще си позволим да наречем скандални

https://svobodnoslovo.eu/mrezhata/ima-skandalni-sadebni-resheniya-koito-nie-kato-zhurnalisti-ili-grazhdani-shte-si-pozvolim-da-narechem-skandalni/9007 SvobodnoSlovo.eu
Има скандални съдебни решения, които ние като журналисти или граждани ще си позволим да наречем скандални

Съюзът на съдиите се сърди, че министърът коментира тяхната колежка, която три пъти отказва да впише ново ръководство на Българската банка за развитие.

Съдът бил независим, казват, не може да се коментира.

Ама наистина ли? Независимо ли е това решение?

Съдебно решение се изпълнява.

Но ще прощават съдиите, не могат да забранят да си казваме мнението.

Има скандални съдебни решения, които ние като журналисти или граждани ще си позволим да наречем скандални.

Например има един вакъл съдия, член на ВСС от квотата на ДПС, Стефан Гроздев, инспектроратът го проверяваше как има апартамент в Париж, когато се кандидатира за шеф на Апелативния съд. Нямало нищо нередно.

Ваклият съдия, който спря изгонването на „Техномаркет“ от помещения, за които не плаща наем (дълга за обяснения сага, която показва как Пеевски прави бизнес чрез съд и прокуратура), се прочу и с едно друго дело – когато в съда влезе менте адвокат и каза, че вече той представлява фирмата, осъдила банката на Петя Славова за откраднати 9 млн. лева. Истинският адвокат седи в залата и моли да се отложи делото, защото клиентката му току що му казва по телефона, че няма нов адвокат.

Ваклият съдия обаче го гони, приема документите на уж новия адвокат, който веднага оттегля спечеленият на първа инстанция иск за 9 млн. лева.

Делото отива във Върховния съд, той го връща за ново разглеждане, и този път съдът решава в полза на банката, тоест спестява й 9 млн. лева. Тези пари са откраднати от сметки на фирма, доказано с проверка на БНБ, с одит, с доклад на шеф по сигурността, с договор, че банката ще ги върне и т. н. В решението на първа инстанция пише, че доводите на банката са абсурдни. Това не убеждава българския съд.

Нито прокуратурата се задейства за такава нагла кражба и толкова нагъл менте адвокат.

А съдията дали не е нагъл и той?

Така и с решението за Банката за развитие – досегашното ръководства вместо кредити за дребния бизнес, раздало 1 млрд. лв. на 8 фирми, половината от които на Пеевски, а сега съдът не дава да го сменят това ръководство. Ама независим е съдът, та дрънка.

Ако искат съдът и съдиите да ги уважават, да си спестят такива решения. Щем не щем, тях ще ги изпълняваме. Но няма да ни забранят коментари и мнения. Има справедливи, има и скандални съдебни решенсия.

Иван Бакалов

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.