КАКВО СТАВА В КАЗАХСТАН

https://svobodnoslovo.eu/mrezhata/kakvo-stava-v-kazahstan/5953 SvobodnoSlovo.eu
КАКВО СТАВА В КАЗАХСТАН

*** Президентът поиска военна намеса на Русия

• Вече се използва огнестрелно оръжие * Протестите срещу новите цени на газа прерастват във всенароден бунт * Десетки частни самолети на казахстанския бизнес и политически елит излетяха в различни посоки - към Китай, Русия и Запада * „Старик, уходи!” – основен лозунг на протеста срещу Задкулисието на бившия президент Назърбаев * Новият, който беше негово подставено лице, също го отнася * Сестрата на президента е съпруга на посланика на страната у нас, а преобладаващата част от износа на капитал и милиардите на тамошния елит преминават и ползват родните банки.

–––––––––––––––––––

Територия 2 724 900 кв. Километра /9 място в света/, население – над 18 млн. В Средна Азия, бивша съветска република.

–––––––––––––––––––

Митингите, избухнали в Западен Казахстан след повишението на цените на газа, прерастват във всенароден бунт по цялата територия на републиката.

Обявено е извънредно положение в страната., изключен е достъпа до Интернет, спрени са телевизиите и средствата за масова информация, изключени са мобилните комуникации. Засега работи само един телевизи4онен канал - държавният "Хабар 24". Резиденцията на президента е превзета и гори, както и редица административни сгради, разгромен е главният офис на управляващата партия.

Знае се, че около 19:30 часа българско време протестиращите започнаха щурм на зданието на Комитета по държавна безопасност.. По улиците се издигат барикади. Протести започнаха и в северната част на страната, в която живеят 3.5 милиона етнически руснаци.

.

Редица от полицаите преминават на страната на протестиращите, както и отделни войници, а отделни части на армията отказват и не се намесват в събитията. Президентът Касъм Жомарт Токаев спешно се дистанцира от Назърбаев, който управляваше Казахстан 30 години и после му предаде властта, за да дърпа конците като Задкулисие – уволни правителството, племенника му от ръководното място в структурите за сигурност, а днес освободи Назърбаев от ключовото му място „доживотен председател на Съвета за сигурност на Казахстан” .

Ръководството на страната направи отстъпки и обеща да въведе държавно регулиране на цените на енергията, горивата и храните, но същевременно започва да смазва протестите с желязна ръка. В резултат икономическите искания на протестиращите се превърнаха в политически: нови избори на всички нива, лустрация на хора от "клана" на Назарбаев, разпускане на парламента. Сега, вечерта, протестите обхванаха цялата държава – от малки градчета и села до големите градове.

Основен лозунг на демонстриращите е „Уходи, старик” - Тръгвай си, старче! С кликата си! /Назърбаев е на 80 години/

В милионния Алма Ати се водят тежки боеве на гражданите с армията и въздушно-десантни части, които засега са верни на президента. На други места из страната също започнаха въоръжени стълкновения. Разграбени са оръжейни магазини и складове.

Има много ранени и убити и от двете страни.

.

ЩЕ НАХЛУЕ ЛИ РУСКАТА АРМИЯ?

.

Последната новина е, че президентът Токаев се обърна с молба за помощ към Организацията на Договора за колективна сигурност. Това е военната организация на Обществото на независимите държави, създадено от Кремъл /членки Русия, Беларус, Киргизстан, Таджикистан и Армения/.

Междувременно Русия прехвърли въоръжени части, с които подсилиш охраната на космодрума Байконур в казахстанските степи.

https://twitter.com/i/status/1478674987942821890

https://twitter.com/i/status/1478676216341270528

спестих кадри на застрелвани в момента на заснемането

.

*** коментар

Всъщност страните не са „две”, както написах, а много.

1. 3 племенни клана на казахите, от които единият е практически низвергнат и лишен от сериозен достъп до държавното управление, а вторият засега се задоволяваше с второстепенна роля в държавното управление.

2. Значимият руски етнически елемент в Казахстан - 23% от населението.

3. Други етноси /казахите са 68%,/ - 10%, които са предимно украинци, но има немци, татари, има дори и български етнически елемент към 25 000 - 30 000 души

4. Задкулисието на бившия президент Назърбаев, който владее в голяма степен държавната администрация, органите за сигурност и армията.

5. Опитите на сегашния президент Касъм Токаев и неговото обкръжение да се представят публично като дистанциращи се и еманципирани от това Задкулисие.

6. Тесни връзки на различни политически и бизнеселити в тази мощна нефто- и газодобиваща държава със съответните елити в Русия, Китай, Турция, Франция, САЩ, страни в Близкишя Изток.

7. Населението срещу елитите. В последните две години стандартът на живот рязко спадна, а Казахстан е пословичен с невъобразима корупция. Освен това младежта на Казахстан все повече се надига срещу родово-племенните обвързаности, които остават определящи в социалния, обществен и бизнес живот на държавата.

.

Разбира се, Китай, Русия, Запада и мюсюлманския свят ще отрекат всякакво участие в събитията.

Запада десетилетия наред прегръщаше Назарбаев, но в последното десетилетие рязко охлади отношенията си с него.

Нашият елит, вкл.и така наречения демократичен, е в прекрасни отношения с него. Сестрата на президента на Казахстан - Карлига Кемелевна Избастина - Токаева (родена на 19 септември 1956 г.) е съпруга на казахстанския посланик у нас. Темиртай Римтаевич Избастин. Разбира се, при такава връзка можеше да се очаква семейството да бъде в Париж, в Лондон, във Вашингтон, в Берлин, а не в забутаната България.

Но през банките у нас тече огромен поток капитали от онази страна, - парите на клана Назърбаев и представителя му – казахстанския президент Токаев, както и многомилиардните средства на височайшите властови и бизнес особи там, отклонени от приходите от продажбите на нефта и газа. Близката връзка и контрол на място върху пътя на парите са далеч по-важна от имиджа на посланик в някоя голяма световна столица.

Така че кризата там неминуемо ще се отрази на родната финансова система с крайно неблагоприятен ефект.

.

Путин е в прекрасни отношения с Назърбаев. Но Русия би трябвало да не е достатъчно доволна, понеже Казахстан се отказа от кирилицата и премина към латиницата. Двуезичния статус на страната „казахски и руски“ постепенно се модифицира само в казахски, а етническите руснаци постепенно се изтикват извън държавната администрация.

Затова Кремъл от миналата година усилено ухажва президента Токаев, който е възпитаник на руския университет за международни отношения и защити дисертация там. Токаев се харесва на Кремъл и защото забавя процесът на дерусификация на страната.

.

Китай е от най-близките партньори на Казахстан. Интересите му са огромни и не само в нефта и газа. Сред определящите е интересът към урана – суровина не само за китайските АЕЦ, но и за атомните им бомби /Казахстан произвежда и изнася над половината от световния уран/. Пекин би имал интерес от отстраняването на Назърбаев и Токаев, които предпочитат да играят редимно с руските нефтени и газови гиганти.

Огромни интереси имат и Турция и държавите от Близкия Изток, понеже преобладаващото вероизповедание е мюсюлманско, а Казахстан е определящ фактор за района на Средна Азия.

.

Според личното ми мнение в протестите има и външно участие. Първият заподозрян е САЩ. Но ако северната част на страната, където са концентрирани значима част от етническите казахи-руснаци /това вече стана, вкл. и в неформалната му столица Павлодар/, също се вдигне масово на протест, това ще подскаже друг организатор на събитията. И ако Токаев остане на власт...

.

Засега няма отговор на въпроса как и кои външни сили ще се опитат да се възползват от междуплеменните и междукланови битки и от конфликтите „елити-народ” и” младеж-социално статукво”.

Но ще поживеем и ще го видим.

Григор Лилов

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.