НАЦИОНАЛНА ГРАЖДАНСКА ИНИЦИАТИВА Призив – Обръщение към ограбения, изстрадал и унижен български народ

https://svobodnoslovo.eu/mrezhata/nacionalna-grazhdanska-iniciativa-priziv-obrashtenie-kam-ograbeniya-izstradal-i-unizhen-balgarski-narod/5615 SvobodnoSlovo.eu
НАЦИОНАЛНА ГРАЖДАНСКА ИНИЦИАТИВА Призив – Обръщение към ограбения, изстрадал и унижен български народ

НАЦИОНАЛНА ГРАЖДАНСКА ИНИЦИАТИВА

Призив – Обръщение

към ограбения, изстрадал и унижен български народ

Уважаеми сънародници,

Живеем в съдбовно време, допуснахме като народ шепа престъпни безродници да обсебят властта на българина и го направят най-беден и най-безправен. Страната ни е доведена до най-жестоката национална катастрофа, несравнима с останалите нито по дадените жертви, нито по демографската, социална, морална и институционална разруха. Оглавихме всички негативни европейски класации като най-корумпирана, бедна, болна и бързо изчезваща нация.

Такова ограбване на човек от човека, българската история не помни. Всичко това е резултат, че политическите партии се използват като инструмент в ръцете на олигарсите за гласуване на лобистки закони, благодарение на които мафията заграби национален капитал за стотици милиарди левове, сътворен с труда на поколения българи.

Тези закони са гласувани с ясното съзнание, че са в разрез с нашето законодателства, Конституцията и Европейските конвенции и регламенти.

Злоупотреби, кражби за милиарди левове се узаконяват с мотиви: изтичане на 5-годишния давностен срок, прикриване зад колективните решения, а злоупотреби за 100-200 млн. лв. се узаконяват чрез налагане на административно наказание – престъпна безстопанственост и др.

Тези заграбени капитали се изнасят в офшорни зони, в същото време теглим кредити за милиарди, заробвайки поколенията след нас.

Още по-страшното за страната ни е, че този огромно заграбен, престъпен капитал генерира отново престъпност. С него се купуват журналисти, преси, телевизии. Купуват се избори, народни представители и цели институции. Корумпира се цялата ни държава. Водещите ни политически партии са обърнати в политически престъпни групировки, защитаващи единствено корпоративните и лични интереси на олигархията-мафията.

Уважаеми сънародници,

Преди 2 години в Европейския парламент се внесе за разглеждане доклад по демографската политика на Европа от еврокомисаря Йоханес Хан. Представете си, докладът бил озаглавен: „България след българите“. Та нима сами не виждаме, че при властващото беззаконие и убийствената със своите размери корупция, ние подлагаме на съмнение по-нататъшното ни съществувание като държава и народ.

Никаква промяна не може да очаква нашето общество без да се промени законовата уредба, без реформи в съдебната система, премахване на Главния прокурор Иван Гешев – скъсване на пъпната връв мафия-държава.

Споделяйки тревогата си, ние долуподписаните, ползвайки правото си по Закона за прякото участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление, слагаме началото на Национална гражданска инициатива за изготвяне и внасяне за обсъждане в НС на тези закони, които ще отменят престъпните лобистки такива. Само по този начин ще се върне редът, законността и справедливостта в обществото ни.

В редица демократични страни като САЩ и др. няма давностен срок за извършените престъпления срещу собствения народ и държава.

Според принципа на правовата държава: „Към придаване на обратно действие на закона се прибягва в изключително редки случаи: когато извънредните обстоятелства изискват справедливостта да бъде „спазена“ чрез закони, които да действат преди собственото си съществуване.“

Постановява се, че такива мерки се прилагали при изключително редки случаи. Къде по-фрапантни случаи? Касае се за по-нататъшното ни съществувание като държава и народ. Ще представим пред експертите, изготвящи законопроектите, а и при обсъждане в НС, не десетки, а стотици примери за крупни злоупотреби за милиарди левове. Неща, несъвместими със здравия разум в една правова държава.

Без всякаква защита от държавата и нейните институции остана обикновеният човек, както и средният и малък бизнес. Те са несъпоставими и не могат да защитят правата си пред самозабравили се, недосегаеми и безскрупулни олигарси, които в много от случаите отказват да заплатят вложения им труд, материали и механизация при строителството на поредния обект.

Преди години, благодарение на Американското посолство успяхме да върнем 6,5 млн. лв. на 47 ощетени фирми, впоследствие при нас дойдоха още три пъти по толкова, заявявайки, че от страх за децата си не са посмели да заявят вземанията си.

Още повече са потърпевшите от симбиозата от измамни лихвари, съдия-изпълнители, оценители, подкупни адвокати и др. Отново благодарение на гласуваните лобистки закони, т.нар. „лихварски финансови къщи“, които са нищо друго освен сателити на банковите картели и определени олигарси, затвориха хиляди работни места и ограбиха, включително и домовете на хиляди наши сънародници. Хората вече съдират втората и третата кожа.

Това е най-пагубното явление, което има унищожителен характер и води до съсипване на хиляди човешки съдби.

Ето и конкретни примери: След като са обиколили всички банки, включително и ББР, са принудени да подпишат договори с определени лихварски финансови къщи при 42% годишна лихва.

При кредит на 21.12.2018г. от 258 500 лв. към началото на 2020г. се дължат 220 000 лв.. За необслужване по време на пандемията през 2020г. са начислени неустойки и наказателни лихви в размер на 418 000 лв., след което трябва да се върнат 638 000 лв.

При теглен кредит в размер на 120 000 лв. от 13.09.2020г., само за 6 месеца, към 13.03.2021г. се дължат 245 980,56 лв.

В същото време, когато олигарсите ограбват средния и малък бизнес, а финансовите къщи издевателстват върху българския народ, олигархията успя да учреди над 4200 офшора по различни места по света. Днес най-бедната държава в ЕС е помогнала и разрешила на олигархията си да бъдат изнесени безконтролно и безотговорно над 50 млрд. долара. Стартът на Закона “Магнитски” постави началото на голямото разкритие за кражбите на прехода.

По Закона за прякото участие на гражданите имаме вече конкретен опит. Г-н Александър Каракачанов беше отново инициатор за изготвянето на Закон за връщане заграбените гори и земи чрез заменките, който беше внесен в Народното събрание.

Според специалистите се касае за злоупотреба с 9,170 млрд. лева обществен ресурс. След апела на инициативния комитет се отзоваха редица доказани прависти. Водещ беше дюн Владимир Петров. Специалистите по категоричен начин доказаха, че заменките са противозаконни, противоконституционни и в разрез с европейската нормативна уредба.

Следващото правителство пое публичен ангажимент да отменят закона и възстановят заменките в полза на държавата като бъдат обявени на публични търгове и пазарни цени в полза на пенсионния фонд. Но демагогията надскочи своята сила и накрая олигархията победи-присвои земи и заменени парцели за 9,170 млрд. лв.

През месец август 2008г. немската телевизия „AFD” ни покани и излъчи предаване за обсебването на Камчийски пясъци. Според специалистите от въпросната телевизия, това богатство, съчетание на 1500 дка плаж, дюни и лонгозова гора, има единствен аналог на френската ривиера. Преобразуваха го в пасбище десета категория и го обсебиха за 14 ст./кв.м. Още първите месеци олигарсите продадоха 407 дка за 211 млн. лв. или по 520 лв./кв.м, което ще рече, че са се сдобили с въпросното богатство на цена 3714 пъти по-ниска от реалната, пазарна. Присвоиха между Балчик и Каварна 1043 дка т.нар. „Сребристи бряг“ за 6 лв./кв.м, а според изнесеното на 30.12.2010г. във в. „24 часа“ са го заложили за 330 млн. лв., или този път само 52,7 пъти по-малко от реалната. В същото време чл.18 ал.6 от КРБ гласи: „Държавните имоти се стопанисват и управляват в интерес на гражданите и на обществото.“

Направили сме конкретна справка, че заграбените 1,100 мрлд. лв. само от тези два масива са достатъчни да се покрият разходите и бъдат безплатни детските градини и ясли в продължение на 40 години, което би било огромна помощ за младите семейства. Или пък да се построят 450 детски градини за 4 групи деца, с басейн. Всеки може да пресметне какви огромни, неотложни, фундаментални нужди на държавата могат да се решат с тези заграбени 9,170 млрд. лв. На този принцип или 5-10, та 20 пъти под реалната цена се присвоиха общинските, държавни и най-вече военните имоти за десетки, десетки милиарди левове.

Ползвайки високо квалифицирана правна помощ, сме алармирали многократно обществото, че т.нар. поредна престъпна схема „Публично-частно партньорство“ е незаконна, че това е тип бартер, който по закон може да се ползва само между община и държава. Само във Варна по този престъпен начин се присвоиха от десетина подставени фирми над 150 престижни имота на цени от 5 до 10 пъти по-ниски от реалните. Вносителите за гласуване в ОС са наясно, че са в разрез със законите, но и този грабеж ще бъде прикрит чрез колективните решения.

Не си правим никаква илюзия, че приведените примери са едва ли не най-фрапантните неща, всички сме наясно с криминалната приватизация и злоупотребите при магистралите. Точни факти и цифри сме дали по искане на Специализирана прокуратура, която е образувала досъдебно производство по наши сигнали, а папката с доказателствата впоследствие беше поискана и от новото ръководство на ДАНС, че само от санирането се откраднаха над 1 млрд. лв., че прословутият бул. „Васил Левски“ във Варна, според получените данни по ЗДОИ, показва, че 1 км ни стурва 54 млн. лв., но ние сме представили на разследващите, че липсват 23 млн. лв., което ще рече, че 1 км реално ни струва, представете си, 64 млн. лв. Представили сме случай със съдебно решение, което доказва, че с отпуснатите средства за определена обществена поръчка по предназначение са вложени само 4,16%, а останалите са откраднати, и че въпросният предприемач от т.нар. „брокери“ няма нито един назначен работник, нито една закупена кирка. Същият печели следваща обществена поръчка за 24,5 млн. лв., а още по-следващата за 114 млн. лв. От години с конкретни факти и паралелни сравнения бием камбаната, че при новосформираните държавни предприятия като „АМ“, „Монтажи“ и други злоупотребите са за милиарди левове, нещо което се разкрива и днес.

Липсата на държавност е и причината за абсурда при продажбата на ел. енергията през последните 5-6 месеца. Неприемливо е, енергийни търговци, които са спечелили търговете по 85-92 лв. да продават по 500-520 лв./МВтч при условие, че Румъния и Полша продаваха на половина. Цялата парадоксална ситуация в случая ще бъде пак прикрита и никога няма да разберем - как са разпределени между търговците 3 млрд. лв., кои са фирмите реализирали износа и колко загуби държавата от това.

Инфлацията, породена от колапса на енергийната търговия, блокирането на цялата тежка индустрия и осигурените зависимости трябва да ни принудят да преразгледаме мястото на държавата.

Нашата държава - България, на база безконтролността изгражда един първичен капитализъм, който обогатява и облагодетелства една шепа олигарси и 10-20 политици, които в скоро време трябва да бъдат отлъчени.

Не трябва да имаме никакво съмнение, че една такава инициатива, която има основна цел да върне законността и справедливостта в обществото, преразглеждане на целия криминален преход, съд и присъда за виновните и връщане на заграбеното, ще бъде подкрепена от изстрадалия, ограбен и унижен български народ. И още нещо, това ще бъде своевременен тест на политическите партии, искрени ли са те в намеренията си да работят в интерес на собствения си народ.

Трябва много търпеливо, точно и ясно, да преизчислим силата на влиянието на държавните органи, преразглеждайки давностния срок. В името на паричното равновесие в държавата трябва огромна промяна и нов баланс към интереса на целия български народ. Иначе, негодуванието би довело до тежък граждански протест, който никой не би преодолял лесно.

Дотук ние сме само носителите на идеята за разрешаването на този кардинален проблем за страната ни. Предстои да учредим инициативен комитет, спазвайки всички законови норми, да призовем доказани юристи, работещи в сферата на правото, и създадем работна група по изготвянето на така необходимите проектозакони. Инициативният комитет трябва да бъде от над 100 човека от всички региони на страната, професионалисти с изразена гражданска позиция и доказали се в своите сфери. Целта е да се стъпи на колкото се може по-широка основа, всичките да се чувстват съпричастни със своите идеи и предложения, обединени от общата кауза. На практика темата да предизвика един широк обществен дебат. Всякакви по-нататъшни действия ще получат публичност и ще бъдат достояние до българския народ чрез пресконференции, пресата и най-вече социалните мрежи. Процесът ще бъде съпътстван от редица обществени мероприятия, но при внасянето на проектозаконите за обсъждане в НС ще обявим общонационален митинг.

Този път, българският народ ще се възползва от конституционното си право на суверен. Чл.1 на КРБ гласи, че “властта произтича от народа и принадлежи на народа.” Тя се управлява пряко от народа или чрез неговите представители. Ние избрахме второто и нашите представители извършиха конституционен преврат, отнемайки правата ни, дадени по Конституция, което е основната причина за заграбването на националния капитал, сътворен от труда на редица поколения българи.

Уважаеми сънародници,

Истината е на наша страна. Всичко зависи от самите нас. Каузата е една – да си върнем държавата!

Националната гражданска инициатива ще бъде адресирана до президентството, НС, правителството и четирите партии участващи в бъдещото управление.

15.11.2021г.

Игнат Раденков ..........................

Александър Каракачанов ..........................

Методи Андреев ..........................

Инж. Кадрия Мехмед ..........................

Адв. Минчо Спасов ..........................

Проф. Боян Дуранкев ..........................

Георги Дражев ..........................

Кольо Парамов ..........................

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.