НОВ БЕЗПЛАТЕН ДИСТАНЦИОНЕН КУРС ЗА ПРАКТИКУВАЩИ ПСИХОТЕРАПЕВТИ

https://svobodnoslovo.eu/mrezhata/nov-bezplaten-distancionen-kurs-za-praktikuvashti-psihoterapevti/6028 SvobodnoSlovo.eu
НОВ БЕЗПЛАТЕН ДИСТАНЦИОНЕН КУРС ЗА ПРАКТИКУВАЩИ ПСИХОТЕРАПЕВТИ

НОВ БЕЗПЛАТЕН ДИСТАНЦИОНЕН КУРС ЗА ПРАКТИКУВАЩИ ПСИХОТЕРАПЕВТИ

Честита Нова година на всички приятели и колеги! Здраве, радост и успехи!

Моят безплатен шестмесечен дистанционен курс от 50 лекции (по две всяка седмица) по Специална психотерапия, който свърши в края на месец ноември миналата година, предизвика неочаквано голям обществен интерес.

Във ФБ групата "Дистанционен курс по психотерапия", ето линкът за групата:

https://www.facebook.com/groups/950633402427104/,

след мое лично одобрение за всеки един поотделно се записаха 2325 регистрирани участници.

Освен тях имаше поне 8000 четящи лекциите ми, които са членове на други около 80 ФБ групи, свързани с психологията, медицината, науката и образованието; моите лични 5000 скъпи ФБ приятели също имаха достъп до темите, публикувани и на моя профил във ФБ:

https://www.facebook.com/petar.ivanov.5895834.

Този завършил много успешно курс, както и следващите, да е живот и здраве, като него, е всъщност приносът ми срещу драматично влошеното психично здраве на българската нация, особено при Ковид пандемията, и отвратителното състояние на здравната система в тази област, както и срещу стигмирането и жестокото малтретиране у нас на хората с психични страдания; това мога да направя аз, грешния, друго не мога.

Виждам колко популярно е дистанционното обучение по психотерапия, колко е харесвано.

И безкрайно много се радвам, заради интереса на толкова много мои колеги и колежки, всичките млади, умни и хубави, към Знанието в полза на хората.

Възможно е усилията ми с този курс да изглеждат за някои като абсурдни и нелепи, и даже глупави, в контекста на доходния психотерапевтичен бизнес, знаем, в София разни "авторитети" със спорна квалификация, (някои са обучени от чуждоземен гуру, който сега е с присъда в затвора), например на ул. "Чумерна", таксуват слушането на една (!) само лекция по 50-60 лв. на човек, някъде тарифата е по 250 лв. на час, рекламира се онлайн курс от 4-5 занятия "за 639 лв. с ДДС", курс от 2 занятия по 5 часа при нехабилитирано лице струва 300 лева, има онлайн курс от 1 час за 30 лева на човек, има групова супервизия по 200 лева на човек за десетина часа в Zoom-а, а уикенден курс по психотерапия струва няколко хиляди лева, всичките се водят все от разни членове на европейски и незнамкаквиси чуждоземни асоциации, някои от които се похвалват даже с опита си в... руски спецчасти от Спецназ (Сили за специални операции на Русия).

Може и да не ми повярвате, но за мен е по-значимо мнението на моите многобройни курсисти, те искат тези лекции, и вероятно имат полза от тях, а това е важното.

Този приключил курс по Специална психотерапия представи най-разпространените у нас психични разстройства - обект на психотерапевтична работа.

50-ТЕ ТЕМИ НА КУРСА БЯХА:

1. Мобинг и булинг

2. Срам и стеснителност

3. Старческа деменция

4. Аутизъм

5. Олигофрения

6. Депресия

7. Орторексия

8. Фундаменталната грешка на атрибуцията

9. Паталогичната склонност към лъжа

10. Сиблинг проблем

11. Заекване

12. Мъка на загубата

13. Шизофрения

14. Хазартомания

15. Тревожност и страхова невроза

16. Безсъние

17. Конформизъм и покорност

18. Тикове

19. Маниакално-депресивно разстройство

20. Шопингмания

21. Фрустрация

22. Алкохолизъм

23. Разстройство на контрола върху импулсите

24. Самоубийство

25. Дефицит на внимание и хиперактивност

26. Булимия

27. Психотерапевтична помощ при рак

28. Синдром на Даун

29. Суеверия

30. Енуреза (напикаване)

31. Изоставане в умственото развитие

32. Красивата пианистка (clinical case)

33. Трихотиломания

34. Развод

35. Тютюнопушене

36. Компютърна адикция и Интернет зависимост

37. Копролалия (псуване и др.)

38. Нарцисизъм

39. Семейно насилие

40. Х0моseКСу@LIз@м

41. Нощни страхове и кошмари

42. Ковидфобия и други хипохондрични фобии

43. Затруднения при обучението (дислексия, дисграфия, дискалкулия)

44. Анорексия

45. Психотерапия при престъпление и катастрофа

46. Изоставеният офицер и змията (clinical case)

47. Климакс

48. Параноя

49. Ювенилна дементност (юношеско оглупяване)

50. Наркомании

От завършилия курс най-активните пет участници бяха наградени (с книга и колие с ахат), както беше обявено.

Получиха сертификат общо 254 курсисти от всички области в България с изключение на Област Кърджали,там няма, а само по един има в областите Монтана и Сливен.

Книгата с 50-те лекции от курса си поръчаха и получиха около 500 души.

Все още е възможно да направите поръчка за книгата и/или за сертификат тук:

https://tornadobg.com/app/

По-долу на картата на България виждате местопребиваването на получилите сертификата курсисти. Мрежата от обучените в курса психолози и психотерапевти покрива доста равномерно и пропорционално цялата страна, те са в почти всички градове, което според мен е твърде обнадеждаващо спрямо ползването на психотерапевтична помощ у нас.

Голямото мнозинство на моите курсисти са представителки на прекрасния и нежен пол, няма как да не е така, мъжете са около 15 процента.

В първата таблица виждате Топ 10 на най-често срещаните имена при получилите сертификат курсисти: Мария, Даниела, Росица..., от мъжете - Георги и Валентин.

Втората таблица долу показва Топ 10 подредбата на градовете с най-много курсисти със сертификат за обучение: София, Варна, Пловдив, Бургас...

А на третата таблица може да видите колко са тези хора във всеки един от 64-те различни български градове, и да установите пак равномерното им разпределение на територията на страната.

За мен горепосочената обща картина на резултата от моята работа с дистанциония курс по психотерапия, представена с тези факти, е приятна и радостна изненада и ми изглежда много перспективна и стимулираща.

Затова...

ЗАПОЧВАМЕ НОВ КУРС

От понеделник, 3 януари, до 30 април аз ще проведа Втори безплатен дистанционен курс от 50 лекции, хорариум 100 часа, този път по Обща психотерапия за практикуващи психотерапевти. Ще е по-интензивен от първия курс и ще завърши не за шест месеца, а за четири - от януари до април, 17 седмици.

Няма да създавам нова ФБ група, а ще предложа 50-те нови теми на регистрираните към този момент членове на вече съществуващата група за обучение, т.е на вас, скъпи мои, които четете този текст.

След като вече имаме представа за десетките най-разпространени у нас психични проблеми и страдания, логично следва по-нататък да се запознаем по един задълбочен начин, надградено върху знанията от 50-те лекции на току-що завършилия курс по Специална психотерапия, вече с общите, с не със специалните, което е сторено, аспекти на психотерапевтичната практика:

* снемането на Status praesens;

* анамнезата;

* поставянето на диагноза и оценка;

* ползването на психодиагностичните методи;

* типовете пациенти;

* методите и практиката на психоконсултирането и психокорекциите;

* как се осъществява психотерапевтичният процес;

* неговите основни принципи и особености;

* ефективността му;

• ползването на психотерапевтичните методи;

* етичните, деонтологичните и правните аспекти на психотерапията;

* заплащането за сеансите и т.н.

А по-нататък, живот и здраве, ако е рекъл Господ, ще помислим и за друг курс - за методите на различните психотерапевтични школи и направления, за основните разновидности на психотерапевтичната практика, за обстоятелствата и психотерапевтичния опит у нас и т.н.

Предвиждам в бъдеще безплатни дистанционни курсове още и по Приложна психоанализа, по Социална психология и др.

Всички курсове са по проект и по програми на Демографския институт към Българската академия на науките и изкуствата, тя няма нищо общо с комунистическата БАН, пази, Боже!

Аз имам и в този курс, както беше и в предходния, към курсистите си три изисквания, е, хайде, - горещи молби, за постигане на вирален ефект от курса (вирален ефект – публикации, които за кратко време достигат до голям брой хора в социалните мрежи, чрез многократно шерване, ретуитване, изпращане на линкове и т.н.)

I изискване. Всеки курсист да покани в групата "Дистанционен курс по психотерапия" поне 3 души, не е трудно.

II изискване. Всеки курсист да споделя на своята стена всяка лекция в цялостния ѝ вид, а също така да я споделя всеки път в ФБ групите, в които членува, непременно с уточненията:

1. Авторът на този текст е акад. Петър Иванов;

2. Текстът е взет от ФБ страницата на групата “Дистанционен курс по психотерапия”:

https://www.facebook.com/groups/950633402427104/

III изискване, не е задължително. Би било хубаво всеки курсист да притежава поне една-две мои книги по психотерапия, тези, които му трябват, за да познава стила ми, да знае по-общо за какво става въпрос. Може да си ги купи от сайта: tornadobg.com.

Може да ги препоръча на близки и познати.

Курсът от общо 50 часа занятия ще продължи до края на месец април, по три лекции всяка седмица - в понеделник, сряда и петък.

Седмичните сеанси включват и мнения и въпроси към мен по съответната тема, които могат да се задават в коментарите под публикацията във ФБ, може и на Лични във ФБ профила ми:

https://www.facebook.com/petar.ivanov.5895834.

Участието и активността в курса се фиксира и удостоверява чрез поставяне на лайкове за всяка лекция, които се натрупват и отчитат за всеки курсист от ФБ групата. Курсистите регистрират активността си с лайк при всяка от 50-те лекции в Мрежата.

Активни курсисти накрая, в началото на месец май, пак ще бъдат скромно наградени с книги по психотерапия и със скъпоценен камък ахат от ИК “Ахат”, за този камък се вярва, че укрепва психиката, успокоява, предпазва от злото и носи щастие.

Всеки активен курсист, ако желае, ще получи Сертификат, удостоверяващ неговото участие в обучение в този втори дистанционен курс на Демографския институт към Българската академия на науките и изкуствата при акад. проф. Петър Иванов с 50 теми по Обща психотерапия за практикуващи психотерапевти.

Възможно е темите на курса да се копират и да се съберат в папка, като по този начин ще се сдобиете с ваше своеобразно Ръководство по приложна специална психотерапия на акад. проф. Петър Иванов.

Би било добре курсът да се рекламира и популяризира чрез споделяния по различни виртуални начини, за да може да се ползва от повече хора, каквато е целта на всичко в Мрежата.

Тези, които следят и осмислят публикуваните текстове, определено ще увеличат познанията си по приложна психология и приложна психотерапия, и съответно ще получат важно предимство в сравнение с останалите, защото, както е добре известно, скъпи приятели, в този свят ВСИЧКО Е ПСИХОЛОГИЯ.

Включете се в групата “Дистанционен курс по психотерапия”:

https://www.facebook.com/groups/950633402427104/

Запишете се за участие в Курса!

Препоръчайте го и на други!

Споделяйте в Интернет текстовете ми!

Купувайте и четете моите книги!

Търсете ги в сайта: www.tornadobg.com

акад. Петър Иванов

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.