Палачинката се обърна: ВСИЧКИ ДОГОВОРИ ЗА ТУРСКИ ПОТОК - НЕЗАКОННИ

https://svobodnoslovo.eu/mrezhata/palachinkata-se-obarna-vsichki-dogovori-za-turski-potok-nezakonni/8996 SvobodnoSlovo.eu
Палачинката се обърна: ВСИЧКИ ДОГОВОРИ ЗА ТУРСКИ ПОТОК - НЕЗАКОННИ

Палачинката се обърна:

ВСИЧКИ ДОГОВОРИ ЗА ТУРСКИ ПОТОК - НЕЗАКОННИ

**** Дълг от 2.6 милиарда и затова ви вдигнаха и ще ви вдигат още цените на газа, тока, парното...

.

Вчера на закрито заседание на КЕВР бяха обсъдени резултати от направената проверка от Комисията за енергийно и водно регулиране на Балкански поток (Турски поток, наричан в официални документи „разширение на газопреносната система на България)

.

Всички договори за строителството и финансирането, които са сключени от държавния газов оператор "Булгартрансгаз" са в нарушение на Наредба за лицензирането на дейностите в енергетиката. Не е взето одобрение (разрешение) от КЕВР - както на контрактите със саудитския консорциум "Аркад" и с българско-немската "Ферощал Балкангаз" за строежа на тръбопровода, така и за банковите заеми, с които извърши плащания към тези две дружества.

.

Е, палачинката в КЕВР се обърна и там най-сетне извикаха „царят е гол”, Макар че трябваше да го направят (по закон и изисквания) още навремето.

Договорите от есента на мин. г. с "Аркад" за 2.2 млрд. лв. без ДДС за линейната част и с "Ферощал Балкангаз" за близо 360 млн. лв. без ДДС за двете компресорни станции осигуряват кредитиране за строителството срещу лихва от 4%.

.

Веднага след това „Булгартрансгаз” тръгна да обявява процедури за търсене на финансиране от банкови институции, като със заемите на по-ниска лихва да облекчи плащанията към двете компании. Въпросът защо е постъпено така е риторичен – да се вземат кредити с висока лихва и да се търсят след това кредити с по-ниска лихва, за да се изплащат вече взетите.

.

Миналата есен Булгартрансгаз взе 200 млн. евро от "Ситибанк Европа", "ИНГ Банк", "Уникредит Булбанк" и с Международната банка за икономическо сътрудничество. (това е банка в Русия - на бившия СИВ) Всяка даде по 50 млн. евро. Същата сума беше сложена от „Булгартрансгаз” в тази банки като обезпечение. Твърди се, че лихвата по депозитите е по-висока от тази по финансирането от компаниите-строители на Балкански поток. Моята информация е, че вече не е така.

.

После при подобни условия бяха взети 487 млн. евро от "Ай Ен Джи Банк" , "Ситибанк Европа", "Райфайзенбанк България", "Уникредит Булбанк", "Обединена българска банка", Банка ДСК, "Юробанк България", както и с обединение между държавната Българска банка за развитие, Общинска банка" и Международна инвестиционна банка, Международната банка за икономическо сътрудничество. Родното газово дружество като обезпечение на първо време пъхна в тези банки на блокиран депозит почти 100 млн. евро.

.

Поредният заем е от тази година за общо 156.5 млн. евро от "Уникредит Булбанк", "Юробанк", държавната Българска банка за развитие, ДСК, Обединена Българска Банка,Търговска Банка Д. Също обезпечен с депозити.

Така дългът на „Булгартрансгаз” от 4 млн. лева преди началото на „историческия” градеж - Балкански поток, скочи на 2.6 милиарда лева главница сега. И бяха блокирани в банките негови пари за близо половин милиард евро.

.

=====================================

Затова не се учудвайте, че така рязко вдигнаха и ще вдигат цените на газа, тока, парното...

С направените депозити за близо половин милиард евро, които са блокирани като обезпечение по заемите, „Булгартрансгаз” вече е без достатъчно налични средства. Отнякъде трябва да се намерят пари, за да се плащат заемите, с които се връщат първите заеми към двете компании, с които е сключен договорът за строителство.

2.6 милиарда лева заеми и към половин милиард евро блокирани не са капка в морето и могат като едното нищо да поставят газовия оператор на България на колене – т.е. във фалит

Парите срещу този фалит ще са са от вас.

=====================================

.

Затова пак ще ви повторя: страхът или пренебрежението да протестирате, ако трябва всекидневно и месеци наред срещу всички партии, че не разчистват голямата корупция, ще излезе и ви излиза безумно скъпо на личния ви джоб.

.

„Булгартрансгаз” твърди, че в решението на КЕВР от август 2020 г., с което одобрява бизнес плана на дружеството до 2024 г.. за съхранение на природен газ, е било изрично обсъдено привличането на средства за изграждането на "Балкански поток". Вярно е, но има изискване и всеки заем поотделно да преминава през регулатора. Т.е. хем са спазени правилата, хем са прегазени. Ако се стигне до съд, на отговорните, лесно ще се измъкнат с това.

.

Твърди се, че нямало ипотекиране на тръбата или залог на активите – газопреносната мрежа на България. Да, но договорите предвиждат, че във всеки един момент банките могат да го поискат.

.

^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^

§ В редица постове-предупреждения през последните няколко години аз посочих, че целта на операцията Турски (Балкански поток") е задлъжнялост на националния газов оператор.

§ И срещу тази задлъжнялост той да бъде или приватизиран на безценица или да бъде прибрана газопреносната мрежа на страната ни.

§ Ясно е от кой – банките ще му бъдат само посредници по такава сделка.

^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^

.

Първоначалните кредити по договорите със строителите, макар и с по-високи лихви, бяха с отложени плащания по главниците. Сега главниците ударно се погасяват – те. се наливат пари за 100-авансово разплащане изцяло с руските и беларуски изпълнители на Балкански поток . В наш ущърб, понеже общите плащания по новите заеми, заместващи старите, са в далеч по-голям размер и това доведе до тежката ситуация в „Булгартрансгаз” .

.

Проблемът с банковите заеми има още един аспект, за който също никой друг никога няма да ви спомене и думичка.

Налетите стотици милиони държавни пари – депозити като обезпечение в банките всъщност представляваха държавна помощ за тях, държавна подкрепа, за да отговорим на условията за влизане в еврозоната. Имаше още две такива подобни мащабни операции.

Т.е. състоянието на нашата банкова система на хартия е чудесно, но ситуацията й не е розова – дори и без да се брои проблемът с изпразнената Държавна банка за развитие.

.

В резюме: уредена е Сърбия, уредена е Русия, уредени са руски и беларуски олигарси – доставчици и строители, уредени са банки, уредени са фиктивните компании – строители по Договора като необявени пълномощници на действителните, уредени са родни политици и управници, развъртели операцията.

Неуредените сте вие, ние, всички граждани, които ще платят сметката за уреждането на изброените чрез джобовете ни.

Така ще я платим и ще я плащаме, сякаш бандит ни е стиснал за гушите ни „дай парите или животът”.

Григор Лилов

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.