По празници се гледа доста телевизия и реших да напиша един бърз статус по конкретен повод

https://svobodnoslovo.eu/mrezhata/po-praznici-se-gleda-dosta-televiziya-i-reshih-da-napisha-edin-barz-status-po-konkreten-povod/6021 SvobodnoSlovo.eu
По празници се гледа доста телевизия и реших да напиша един бърз статус по конкретен повод

По празници се гледа доста телевизия и реших да напиша един бърз статус по конкретен повод. За разликата между обикновено информиране и пропагандата. Примерът е от снощи - отразяването на един сюжет по двете национални частни телевизии с най-голямо влияние в обществото.

Казусът - задържан човек с хулиганско поведение и учебна (безопасна) граната.

Информация: задържан е човек с проблемно поведение и учебна граната. Освободен е след 24 часа и обвинение в хулиганство.

Пропаганда: задържан е човек с хулиганско понедение и граната. Предполага се, че граната е учебна. Но ни се показва интервю с експерт по сигурността, който ни казва колко страшно би било, ако гранатата е бойна.

В допълнение получаваме информация за открита още една такава (!) граната. А в автомобила, с който хуреганът е пристигнал в София, има лепенки и други материали на партия Възраждане. Зрителят трябва да си помисли, че партия възраждане произвежда терористи. Разбира се, това не е казано, но репортажът е конструиран в тази посока.

Извод: ако сте гледали телевизията с първия пример, сте информирани.

Ако сте гледали тази с втория, се оглеждате за терористи.

****

Знам, че ще кажете, че толкова си могат. Аз ще ви поправя, че няма случайни неща.

И ако не симпатизирате на споменатата партия, сигурно бихте харесали този репортаж. Аз пък, като професионалист, предполагам, че човекът е изпратен да направи тази мазня на площада, за да се състои този материал.

Не мога да съм сигурна, но не е невъзможно. Нарича се активно мероприятие.

Честита нова година!

Мислете критично и сменяйте каналите. Истината е някъде там.

Миролюба Бенатова

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.