Правосъдният министър: ДАНС проверява 47 ”златни паспорти”

https://svobodnoslovo.eu/mrezhata/pravosadniyat-ministar-dans-proveryava-47-zlatni-pasporti/5915 SvobodnoSlovo.eu
Правосъдният министър: ДАНС проверява 47 ”златни паспорти”

По сигнал на Министерството на правосъдието ДАНС е установила към този момент 5 случая със сериозни нарушения при получаване на българско гражданство срещу инвестиции. Проверката продължава. Следва процедура по отнемане на гражданство. Това заяви министърът на правосъдието Надежда Йорданова в интервю за ТВ 1 вчера на въпрос как ще коментира внесения сигнал от ДПС по процедурите за получаването на т. нар. „златни паспорти“.

Йорданова допълни, че ДПС са закъснели с реакцията си по темата, тъй като още през лятото на м. г. служебният министър на правосъдието проф. Стоилов е изпратил писмо до ДАНС за 47 случаи, за които има съмнения за закононарушения. На практика това са повече от половината от всички процедури, приключили с указ за „златен паспорт“ от 2013 г., когато влиза в сила тази законова възможност у нас.

„Това са случаи, при които е придобито българско гражданство срещу твърдения, че кандидатите са направили сериозни инвестиции в страната. Установяват се обаче много обезпокоителни данни. Например заявени са инвестиции в ценни книжа, които след това бързо променят собственика си. Засечена е и порочна система за прехвърляне на финансови средства“, каза Йорданова.

Тя припомни, че Министерството на правосъдието има изработен законопроект за отмяна на инвестиционното гражданство, който се очаква да бъде разгледан на следващото заседание на Министерския съвет.

Frognews.bg

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.