СИНДРОМЪТ НА ОБУЩАРЯ ОТ КЬОПЕНИК ВИЛНЕЕ У НАС

https://svobodnoslovo.eu/mrezhata/sindromat-na-obushtarya-ot-kopenik-vilnee-u-nas/5751 SvobodnoSlovo.eu
СИНДРОМЪТ НА ОБУЩАРЯ ОТ КЬОПЕНИК ВИЛНЕЕ У НАС

Братя, на тези, които се интересуват от социална психология и от психопатология (двете науки са доста близки, знаем защо), им е известен Синдромът на обущаря от Кьопеник.

Историята е следната:

На 16 октомври 1906 г. в югоизточното предградие на Берлин – Кьопеник, безработният обущар Вилхелм Фойгт се преоблякъл в капитанска униформа, взета назаем. По улицата срещнал два взвода войници, издал веднага заповед да го последват, те се подчинили, и той без всякаква съпротива, завзел кметството, арестувал кмета, и конфискувал хазната, която съдържала 4 хил. марки и 70 пфенига.

“Капитанът“ бил заловен, арестуван и осъден на четири години затвор за нападение и кражба на пари.

През 1908 г. Фойгт излязъл предсрочно на свобода по лично разпореждане на кайзера на Германия.

В Кьопеник има негова статуя, униформата му е в музея.

Синдромът на обущаря от Кьопеник е сериозно страдание, чийто смисъл е, че един човек, какъвто и да е той - даже обущар, или пожарникар, коремен хирург, глупак, - ако надене символи на власт, която той не притежава, а и няма качества да я притежава и да я упражнява, той сякаш автоматично става нейн обладател, и околните и обществото безусловно го признават като управляващ, признават го за лидер, охотно му се подчиняват и аплодират без никакво колебание, даже и когато човекът очевидно е много прост, лъже, краде или ги погубва с алчността и с некадърността си.

Виждаме в този синдром освен феномени на психопатология, отнасящи се до отделната личност, страдащият е психопат, но и социалнопсихологически феномени, също патологични, отнасящи се до големи групи от хора, дори до цялото общество.

Това е обяснението защо нашите сегашни лидери така ценят званията (военни и всякакви), титлите, униформите, лампазите, атрибутите и украшенията на властта.

Обяснява защо у нас обущари, милиционери, диви селяни и лелки от фабриката за кофи се окичват с изкуствени репутации "патриоти", "възрожденци", "демократи", "евроатлантици, "социалисти", "граждани за европейско разеитие - ГЕРБ", "харвардци" etc. И простодушното население тръгва след тях да превзема... Парламента и Министерството на здравеопазването.

Същата работа. Същата лудост

Казано по-ясно:

1.) Тези наши хора са психопати със Синдрома на обущаря от Кьопеник;

2.) Обществото, което слуша лъжите и глупостите им, което простодушно им се радва и възхищава, и ги избира, което изпълнява всичко, което те му наредят, обществото, което им дава да харчат парите му, също като хазната във въпросното предградие на Берлин преди 114 години, мили братя, е бол-но, бооолнооо! Ясно?

Синдромът е убийствен.

Прогнозите са лоши.

Акад Петър Иванов

(Търсете в tornadobg.com моите книги по социална психология, психопатология и психоанализа.)

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.