Байдън лиши Украйна от небе

https://svobodnoslovo.eu/nachalna-gore/baydan-lishi-ukrayna-ot-nebe/5147 SvobodnoSlovo.eu
Байдън лиши Украйна от небе

Международните и украински въздушни превозвачи прибързано и масово отменят полети до Киев и Одеса. Британските застрахователи отказват да покрият рискове за самолети в небето на Украйна заради риска от "руско нахлуване". Властите в Киев бият тревога и отчитат щетите, но нямат шанс да повлияят на основния поръчител на психозата на неизбежната война.

Няколко авиокомпании от Европейския съюз и Съединените щати едновременно - по-специално американската “Делта”, ирландската “Райънеър”, холандската КЛМ и полската ЛОТ- едновременно отмениха полети до Украйна, гласят данните от киевското летище “Бориспол” и от международното летище в Одеса. Германската “Луфтханза” "следи ситуацията", което също не изключва прекратяването на полетите.

Ограничаването на въздушната комуникация с Украйна се случва на фона на раздухването на паника на Запад във връзка с предполагаемото предстоящо „нашествие“ на руските войски. Междувременно властите в Киев се опитват да обърнат тенденцията. В неделя съветника в президентската администрация на Украйна Михаил Подоляк увери, че Киев „не вижда смисъл“ в затварянето на въздушното пространство на страната, тъй като това би приличало на „частична блокада“. Небето над Украйна остава отворено, а държавата работи за предотвратяване на рискове за въздушните превозвачи, увериха от пресслужбата на министерството на инфраструктурата на страната.

Но тенденцията едва ли ще бъде обърната – например КЛМ, която беше една от първите, които обявиха прекратяването на полетите, обясниха решението си със заплахата от руско „нашествие“. Малко по-късно в неделя стана известна най-вероятната причина за масовото ограничаване на въздушния трафик с Украйна. Британските застрахователни компании изпратиха предупредително писмо до най-големите собственици на самолети по света - след 48 часа застрахователното покритие за всеки самолет в Украйна и в украинското въздушно пространство ще престане да действа.

„Тези изроди налагат въздушна блокада. Нито един самолет няма да излети от Украйна и няма да лети в Украйна след понеделник по обяд“, коментира действията на британците на украинския застрахователен пазар източник на киевския портал “Страна”. Алексей Гончаренко, депутат от Върховната Рада от партията на Петро Порошенко „Европейска солидарност“, също оцени случващото се. Собствениците на самолети, наети от авиокомпании по целия свят, забраняват полетите на "собствени самолети" - и най-вероятно целият въздушен трафик с Украйна ще бъде прекратен от понеделник, коментира украинският депутат.

Трябва да се отбележи, че самите украински превозвачи вече са изправени пред ограничения за полети. Самолетът на компанията “Скай-Ъп”, който летеше от португалската Мадейра за Киев, кацна аварийно в Кишинев заради забрана за влизане на лайнера във въздушното пространство на Украйна. Представителят на ирландската лизингова компания, която прехвърли самолета на “Скай-Ъп”, категорично забрани полета на самолета си до Украйна. Самолетът трябваше да кацне в Кишинев.

Въпреки че украинското въздушно пространство не е официално затворено, вероятно превозвачите ще трябва да отменят полети до, от и през украинското въздушно пространство. Причината е в застраховката, каза Олег Пантелеев, изпълнителен директор на агенция “Авиапорт”. „Застраховането на въздушните превозвачи има специфика“, обясни събеседникът. “По правило нито една застрахователна компания не поема изцяло рисковете за такива големи клиенти като авиокомпаниите. Следователно съществува международен пазар на презастраховане. Говорим за следното – застрахователната компания издава полица, като в същото време се съгласява с други застрахователи, че носят консолидирана отговорност. По правило застрахователното покритие не предвижда такъв риск като военните действия”, обясни Пантелеев. „Предвид трудната ситуация около Украйна, застрахователните компании могат да направят съответната уговорка: поради високите рискове те спират да покриват полети до Украйна, от Украйна и във въздушното пространство на Украйна“, казва експертът.

„Няма нужда да провеждате някаква кампания за „убеждаване“ на превозвачите – достатъчно е да говорите с презастрахователната компания. Стотици фирми, работещи на застрахователния пазар, се стремят да се защитят от факта, че се застраховат, освен това с малък брой компании. Достатъчно е да повлияете на един или няколко презастрахователи, така че останалите да променят мнението си “, каза на свой ред Михаил Погребински, директор на Киевския център за политически изследвания и конфликтология. В случая решаваща се оказва думата на британските „презастрахователи“.

На първо място, тяхната позиция ще бъде взета предвид от лизингодателите - тоест фирмите, които отдават самолети под наем на превозвачи, каза Пантелеев. „Лизинговите компании, осъзнавайки, че сега полетите до Украйна, от Украйна и през въздушното пространство на тази страна не са покрити от застраховка, информират опериращите компании: полетите на самолети, принадлежащи на тези лизингови компании, до определения регион са невъзможни. След това превозвачите по света започват масово да съкращават полетите. И в ущърб на себе си.

Пантелеев припомни, че след инцидента с принудителното кацане на самолета на “Райънеър” в Минск и острата реакция на ЕС европейските авиокомпании отказаха да летят до Беларус и да прелитат през неговото въздушно пространство.

„Сега ще е необходимо да летите около две държави - Беларус и Украйна. Съответно ще е необходимо да преминете или над Черно море, или по-близо до Балтийско. За полските и други европейски авиопревозвачи това е неприятна ситуация – те ще трябва да отделят повече време на полет и повече авиационен керосин“, казва изпълнителният директор на агенцията “Авиапорт”.

Но бизнесът с въздушни пътувания вече е засегнат отвън чрез застрахователи. И сега компаниите, макар и в свой ущърб, ще трябва да следват общата тенденция - да поддържат паниката около "руското нахлуване", която уж трябва да се случи всеки момент, смятат експертите. В тази тенденция се вписва и демонстративното изтегляне на западни дипломати и служители на международни организации, отбеляза Погребински.

„Близо до къщата ми има британско посолство. Вчера свалиха знамената си“, разказва киевският политолог. „В моята къща живеят дипломати. Пресичам се с тях - на улицата, в двора - и мога да кажа: никой от тях не мисли, че руските танкове скоро ще бъдат тук“, добави събеседникът. Но, отбелязва той, е ясно, че дипломатите вече са били информирани за текущите събития.

„В същото време основните медии на Запада последователно стимулират обществените настроения до такава степен, че „високата степен на вероятност за руско нашествие“ изглежда е реален факт“, отбеляза Погребински. Той припомни, че “Блумбърг” вече е уведомил, че "агресията" уж ще започне още следващия вторник.

„Ако се започне такава кампания, тогава се включва механизмът на необратими действия, които е невъзможно да не бъдат извършени – защото неизпълнението ще постави под въпрос най-важната задача“, твърди експертът. “Има наредба, според която трябва да се провеждат такива и такива събития. Този регламент включва и изтеглянето на дипломати от страната - и да се отклониш от него означава да подложиш на съмнение голямата цел. Ако "руснаците трябва да влязат в Киев", тогава как журналисти и дипломати могат да останат тук? Иначе няма да повярват на сценария."

В ситуация, в която призивът „да бягаме от Украйна от руснаците“ всъщност идва от президента на Съединените щати, президентът на Украйна се оказва в изключително незавидно положение. „Владимир Зеленски беше вкаран в капан. От своя страна той не може открито да атакува Байдън. От друга страна, той трябва по някакъв начин да успокои населението“, каза Александър Охрименко, директор на Украинския аналитичен център.

„Мога да си спомня думите на Зеленски преди седмица. По това време най-малко 12,5 милиарда долара вече бяха напуснали Украйна. Ясно е, че инвеститорите бягат. Само финансовите спекуланти печелят от нарастващата нестабилност в Украйна“, каза Охрименко. „Ясно е, че истерията засяга и експортно-вносните операции. Ако обменният курс на долара "отлети", това ще доведе до скок на инфлацията. Девалвацията на гривната от своя страна заплашва да намали БВП. Освен това е очевидно, че приказките за „нахлуване” предизвикват паника в обществото. Някои купуват елда с чували, а някой предпочита да купува долари. Населението започва масово да тегли депозитите си от банки“, каза икономистът.

Сега чрез някои канали на “Телеграм” се подмята информацията, че украинската валута ще бъде изправена пред критичен срив на Междубанковата фондова борса в понеделник - до 30 гривни за долар (текущият курс е 28 към 1). „Разбира се, заинтересованите кръгове планират да се възползват от тези настроения. Те използват паника, силно я раздухват“, казва Охрименко.

Превод: В. Сергеев

pogled.info

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.