Бившият депутат от БСП Явор Куюмджиев разкри причината за липсата на газ

https://svobodnoslovo.eu/nachalna-gore/bivshiyat-deputat-ot-bsp-yavor-kuyumdzhiev-razkri-prichinata-za-lipsata-na-gaz/1984 SvobodnoSlovo.eu
Бившият депутат от БСП Явор Куюмджиев разкри причината за липсата на газ

Той е категоричен, че намирането на газ далеч не означава да бъде докаран

Явор Куюмджиев, който е бивш депутат от БСП и екс заместник министър на енергетиката разкри причината за липсата на газ в страната ни.

"Балканският полуостров е почти откъснат от газопреносната мрежа на Европа. За разтоварване на втечнен газ имаме една възможност – Ревитуса. А Турция има особеност на законодателството – не може чужди оператори да транспортират газ през тяхната газопреносна система“, посочи той.

Куюмджиев обаче допълни, че турската държавна газова компания може да купи газа и да ни го продаде на цена, каквато прецени. Освен това тази държава е голям потребител на газ. Предвид наближаващия зимен сезон, всички купуват по-големи количества газ, за да напълнят хранилищата си. В този ред на мисли осигуряването на газ ще става все по-трудно, поясни той пред БНР.

Освен това Куюмджиев даде да се разбере, че намирането на газ далеч не означава да бъде докаран.

"Газ има по света, но няма къде да бъде разтоварен... Европа няма особен избор, освен да купува руски газ, защото друг наоколо няма, както и няма изградена инфраструктура за втечнен газ. Когато се вземат политически решения за доброволно отказване от единствения доставчик, трябва да си плащаме цената. И в момента има много газ, но е руски. Шизофренно е – протестираме срещу руския газ, а го потребяваме на по-скъпа цена".

В предаването "Хоризонт за вас" Куюмджиев допълни:

"Дори и да тръгнат да се водят разговори с "Газпром", съмнявам се, че ще ни посрещнат с отворени обятия. Решението е да се тегли заем, правителството да се подготви с пари, за да купува скъп газ и да направи програма за компенсация на хората и на бизнеса".

Той подчерта, че "енергетиката не е баничарница и на постовете трябва да се назначават хора с богат опит".

Източник: standartnews.com

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.