Босът на “Делта Горд” в прав текст заплашва острието на bird.bg Димитър Стоянов с побой. Във всяка нормална държава той вече щеше да търка наровете

Журналистът: “Митко Каратиста е посредствен спортист, забъркан в тежки криминални скандали. Ще се видим в съда”

https://svobodnoslovo.eu/nachalna-gore/bosat-na-delta-gord-v-prav-tekst-zaplashva-ostrieto-na-birdbg-dimitar-stoyanov-s-poboy-vav-vsyaka-normalna-darzhava-toy-veche-shteshe-da-tarka-narovete/51927 SvobodnoSlovo.eu
Босът на “Делта Горд” в прав текст заплашва острието на bird.bg Димитър Стоянов с побой. Във всяка нормална държава той вече щеше да търка наровете

Журналистът: “Митко Каратиста е посредствен спортист, забъркан в тежки криминални скандали. Ще се видим в съда”

“Докажи, че си мъж. Искам да ти разбия физиономията…. В залата”. С такива покани за саморазправа се обърна преди дни във Фейсбук босът на охранителната фирма “Делта гард” Димитър Спасов към адаша си, разследващия журналист Димитър Стоянов.

 

Въпреки, че по-познатият на широката публика като Митко Каратиста се опитва да изкара задочния диалог като спортменска покана да решат споровете си “по мъжки” на ринга в залата, вербалната му агресия не може да бъде квалифицирана другояче освен като опит за сплашване на представител на медия. Поне така го охарактеризираха юристи, към които се обърнахме за коментар.

 

Сякаш за да хвърли още малко напалм към и без друго разгорелите се политически и компроматни пожари, в сряда Каратиста ни в клин, ни в ръкав, публикува статус в социалната мрежа с обвинения и квалификации към острието на bird.bg. Там той настоява, че Стоянов дължи медийната си кариера на “Делта Гард” и че лично покойният баща на Спасов го бил уредил да стане разследващ журналист.

 

Митко Стоянов не му остава длъжен и в собствения си профил разяснява професионалния си път и перипетиите, през които е минал за да се утвърди като име в гилдията. “През 2013 бяха намушкали Каратиста в близост до Бургас, той поиска съдействие, аз го вкарах в сутрешния блок на Нова телевизия, където тогава бях разследващ журналист. Това му беше първата изява. Тогава браха много ядове. След това “Делта Гард” застанаха на страната на корупцията и организираната престъпност”, хвърля светлина около познанството им перото на bird. И уточнява, че думите на Каратиста не са “приятелски съвет, а заплахи във връзка с разследванията”, които bird.bg е публикувал срещу него и фирмата му. На което босът на гардовете от “Делта” отговаря със звучни и не особено цензурни коментари, призовавайки адаша си на ринга за “да му разбие физиономията”. Цинизмите и обвиненията ще ги спестим от приличие, макар те да разкриват ключови щрихи от манталитета и същността на Спасов.

 

“Те не се бият честно”, категоричен беше Стоянов пред наш репортер. “Те (бел.ред: “Делта гард” намушкват хората с ножове. Има няколко случая, в които гардовете им правят постановки. Получавал към заплахи, имам ги на запис, ако исках да се саморазправя, щях да съм го направил”, уточнява той.

 

Въпреки, че стилистиката на задочния спор се тълкува от множество медии като мъжка разпра между бивши състезатели (бел.ред.: Димитър Стоянов освен журналист е шампион по кикбокс и санда, които се играят на пълен контакт и поддържа завидна физическа форма), юристи, до които се допитахме, окачествиха вербалния дуел като пряка заплаха срещу пишещ човек, лице на сайт за разследващи репортажи от висок обществен интерес на национално и международно ниво. Стоянов е част от медийния консорциум OCCRP, който е ключов фактор в световната журналистика. И в този смисъл той не може и не следва да бъде приеман по никакъв друг начин, освен в строго професионално качество. Ерго всяка непремерена реплика към него е нищо друго освен заплаха срещу представител на медия. В коя да е друга “бяла” държава, Каратиста вече щеше да търка наровете след подобни изявления, завършиха тълкуванието си правистите.

 

Димитър Стоянов запазва завидно хладнокръвие, уточнявайки, че Каратиста “вдига шум за да отклони общественото внимание. Закъснял е тепърва да се прави на боец. 25 години по-късно не е в състояние да се прави на мъж. Той е посредствен състезател. Аз съм бил шампион нееднократно, печелил съм, губел съм, но имам сърце да се изляза на ринга. А той няма. Това е момче, забъркано в тежки криминални скандали. Сега вдига пушилка за да разсее вниманието със скандалите около съдебните си проблеми” откровен е Стоянов. “Не е предизвикателство от човек, който няма един мач. Шутовете в главата едно време ги лапаше като тулумби. Както казват неговите приятели, той е злобно джудже а не боец”.

0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.