Честит 24 май! Днес честваме най-светлия български празник – създаването на азбуката ни

https://svobodnoslovo.eu/nachalna-gore/chestit-24-may-dnes-chestvame-nay-svetliya-balgarski-praznik-sazdavaneto-na-azbukata-ni/9685 SvobodnoSlovo.eu
Честит 24 май! Днес честваме най-светлия български празник – създаването на азбуката ни

На 24 май честваме един от най-светлите празници – Празника на българската просвета, култура и на славянската писменост и създаването на глаголицата от Кирил и Методий.

Според арменски летопис честването на празника започва през 1813 година. Други исторически данни разкриват, че в епохата на Възраждането, на 11 май 1851 по инициатива на Найден Геров в град Пловдив се организира и провежда празник на светите братя Кирил и Методий.

Няколко години по-късно, през 1857 година, празникът на българската просвета е почетен и в българската църква „Св. Стефан“ в Цариград. Оттогава започва редовно да се отбелязва и в градовете Шумен, Лом, Скопие, Варна, а също така и в Русия и Румъния (сред българските емигранти). След въвеждането на Григорианския календар през 1916 г. празникът се чества на 24 май. Този ден е с особено значение и за всички учители, библиотекари и писатели.

През 1892 г. Стоян Михайловски написва текста на училищния химн с първия си стих “Върви, народе възродени“. Химнът е озаглавен „Химнъ на Св. св. Кирилъ и Методи“ и включва 14 куплета, от които днес се изпълняват най-често първите шест. Панайот Пипков създава на 11.05.1900 г. музиката към химна. Поздравяваме ви със стих от творбата:

„Върви, народе възродени,

към светла бъднина върви,

с книжовността, таз сила нова,

ти чест и слава поднови!...“

Честит празник!

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.