Данъчни проверки на босове от NEXO

https://svobodnoslovo.eu/nachalna-gore/danachni-proverki-na-bosove-ot-nexo/47037 SvobodnoSlovo.eu
Данъчни проверки на босове от NEXO

Шефът на КФН Бойко Атанасов (вляво) и ръководителят на НАП Борис Михайлов бяха изслушани във временната парламентарна комисия за аферата NEXO.

Депутати изслушаха шефовете на НАП и финансовия надзор

Шест жалби от клиенти чужденци получила нашата КФН

Групировката има една фирма у нас

Националната агенция за приходите (НАП) проверява физически лица, свързани с компанията NEXO, по списък, даден от прокуратурата. Установява се дали декларираните от тях доходи съответстват на имотното им състояние. Такива проверки траят най-малко по 3 месеца и могат да бъдат удължавани. Това каза шефът на НАП Борис Михайлов на изслушване във временната парламентарна комисия по аферата NEXO.

НАП обаче се занимава не с множеството фирми, които групорвката е регистрирала в чужбина, а само с българското дружество „Ен Ди Ес“. То е проверявано 14 пъти, имало е 3 ревизии и после още една, установили големи задължения по ДДС, но към момента те са платени.

Депутатите изслушаха и шефа на Комисията за финансов надзор (КФН) Бойко Атанасов, който обясни, че криптовалутите не са признати в Европа и България като финансов инструмент. NEXO и нейни дъщерни дружества не са имали лиценз за търговия с банкови продукти и не са обект на регулация от КФН. Въпреки това в последните 3 години в комисията са получени 6 сигнала срещу групировката. Три от тях са препратени на БНБ, тъй като касаят даване на заеми срещу лихва, а един е насочен към НАП. Всичките жалби са от чужденци, които смятат, че са загубили пари, защото не са били добре информирани за условията, преди да станат клиенти на NEXO.  

trud.bg

1 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.