Див грабеж ГАЗЪТ ПОСКЪПНА ДРАМАТИЧНО

https://svobodnoslovo.eu/nachalna-gore/div-grabezh-gazat-poskapna-dramatichno/6027 SvobodnoSlovo.eu
Див грабеж ГАЗЪТ ПОСКЪПНА ДРАМАТИЧНО

Див грабеж

ГАЗЪТ ПОСКЪПНА ДРАМАТИЧНО

.

Природният газ поскъпна с 30%. Новата цена е 133,41 лв. за мегаватчас - без добавката за достъп, пренос, акциз и ДДС

Тази цена означава 1486.85 лв. за 1000 кубика или 755.10 евро – по-висока дори от най-високите равнище сега на така нар. фючърсни цени.

ТАКИВА ЦЕНИ ПО СВЕТА НЯМА!

Рекордните цени на международните пазари, които ви ги сочиха и ви ги сочат, са борсови фючърси. Тези борсови цени са спекулативни /в понятието не влагам негативен смисъл/. Голямата търговия на газовите борси не е с реалните доставки на природен газ, а с ВИРТУАЛНИ НАМЕРЕНИЯ /”фючърси“/.

Тези намерения се купуват и продават и съответно от БЪДЕЩОТО ДВИЖЕНИЕ НА ЦЕНИТЕ на газа можеш да спечели, може и да изгуби. Освен това на борсите се отива за някоя стока на така нар. спот-цени при зор-заман за нея, което се случва много рядко.

.

Позоваването на борсовите цени е голямата ИЗМАМА, с която хранят публиката у нас. Борсите отдавна не са пазарен индикатор за действителното състояние на каквито и да са стойности на някакви стоки или акции.

Например огромната пазарната капитализация на редица стартъпи е далеч от реалността, където 9 от 10 такива компании фалират.

Например над 90% от световната търговия с природен газ е по преки контракти – между производител/доставчик и потребител – без борси и на съвсем различни цени от тези на фючърсите и спот-а.

В предишния пост от вчера посочих цената на доставчика „Газпром” – 265,68 евро за европейските пазари при борсова от 738,37 евро от вчерашния ден – 31 декември. Посочих и цената му за България - почти два пъти по-висока.

.

Новата цена на газа ще повлече поскъпване на тока, парното, хляба, цимента, различни химически продукти и по веригата на какви ли не други стоки.

Решението на ДКЕВР е узаконяване на див грабеж!

И платата на българите за това, че не искат и не могат да оправят държавата си, че са примирени с колониални енергийни зависимости и свързаната с тях голяма корупция, че не искат да разберат, че винаги и всякога нейната цена са плаща от тях самите, от личните им джобове, че личното им бъдеще и това на близките им винаги е функция от общото бъдеще на нацията.

.

*** *** Фючърсен договор (на английски: futures contract) е дериватен инструмент. Сделки осъществяват търговци, които са на противоположно мнение относно бъдеща пазарна цена на актива /в случая природен газ/ към падежа „например каква ще е в крпая на март/. Продавачите очакват цената да е по-ниска от този в договора, а купувачите очакват обратното – цената на актива да е по-висока от договорената. При сключване на фючърса, страните (продавач и купувач) се договарят само за цената и срокът на доставка. Най-активните участници на фючърсния пазар – спекулантите, поемат риска да търгуват фючърси, за да реализират печалба от промяната на цените в бъдеще, без да е необходимо да участват в реални операции. Вторият вид участници на фючърсния пазар – хеджърите, сключват фючърсни сделки, за да противодействат на ценовия и на търговския риск, които носят като контрагенти по реални търговски сделки.

Григор Лилов

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.