„Енергоатом“ предупреди за много висок риск, свързан с АЕЦ „Запорожие“

https://svobodnoslovo.eu/nachalna-gore/energoatom-predupredi-za-mnogo-visok-risk-svarzan-s-aec-zaporozhie/1933 SvobodnoSlovo.eu
„Енергоатом“ предупреди за много висок риск, свързан с АЕЦ „Запорожие“

Разработен е план за евакуация на населението

Украинската държавна компания "Енергоатом" предупреди за изключително висок риск от изтичане на радиация от Запорожката АЕЦ, отбелязва изданието “Гардиън”.

Компанията посочва като причина руските артилерийски обстрели.

"В резултат на периодичните обстрели е повредена инфраструктурата на станцията, съществуват рискове от изтичане на водород и разпръскване на радиоактивни вещества, висока е и опасността от пожар", съобщават от "Енергоатом".

В същото време пък Русия продължава да хвърля вината върху украинските сили за обстрела на централата.

Москва е изпратила писмо до членовете на Съвета за сигурност на ООН, в което прилага доказателства за обстрел на Запорожката АЕЦ, извършен на 25 август от украинските сили.

Ръководителят на назначената от Москва областна администрация Евгений Балицки заяви, че властите в Запорожка област са готови за всякакво развитие на обстановката около атомната електроцентрала.

Той добави, че е разработен и план за евакуация на населението при необходимост.

През следващата седмица в атомната електроцентрала се очаква да пристигнат експерти на Международната агенция за атомна енергия.

В делегацията ще бъде и генералният директор на агенцията Рафаел Гроси и още 13 представители предимно на неутрални страни, като няма да бъдат включени специалисти от Великобритания и САЩ.

Източник: lupa.bg

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.