Гълъбова: Защо сега да се свръхконцентрира власт? А при Пленвелиев? А 12 години премиерска република при ГЕРБ?

https://svobodnoslovo.eu/nachalna-gore/galabova-zashto-sega-da-se-svrahkoncentrira-vlast-a-pri-plenveliev-a-12-godini-premierska-republika-pri-gerb/6713 SvobodnoSlovo.eu
Гълъбова: Защо сега да се свръхконцентрира власт? А при Пленвелиев? А 12 години премиерска република при ГЕРБ?

„Защо да вървим към полупрезидентска република и защо да се свръхконцентрира власт? Във времето, когато Пленвелиив беше на власт, тогава какво сме имали? Това попита в ефира на bTV Цветеслава Гълъбова, част от инициативния комитет на Радев по повод обвиненията, че с преизбирането на Румен Радев властта ще концентрира в президента.

„Какво да кажем за последните 12 години, в които ГЕРБ превърна страната в премиерска република. Премиерът не стъпваше в парламента“, припомни тя.

За свръх централизиране на властта в ръцете на Радев, което било несъразмерно спрямо действащата Конституция, заговори политологът Антоний Гълъбов.

„Моделът на управление на България не се сменя, а напротив, получава се нова свръхконцентрация на власт около президента Румен Радев. Ако подобна концентрация около премиера е дефект на Конституцията, то когато тя е около президента, това излиза извън принципите на основния ни закон“, заяви той в студиото на БНТ.

„Румен Радев показа, че е един смел човек, който застава отпред“, коментира обаче Цветеслава Гълъбова.

Според нейните критерии гаф по време на предизборната му кампания не е видяла.

Относно изказванията на Радев за Крим, Гълъбова коментира, че е това не е гаф. По думите й това е бил единственият отговор на така зададения въпрос по време на президентския дебат.

„Формално наистина Крим е руска. Анексията й е незаконна, това е ясно. България се е включила в санкциите срещу Русия, но формално Крим наистина е под руска власт в момента“, каза Гълъбова. Що се отнася до поканата на българската общност към президента да се срещне с тях, тя добави, че не е изключено Радев да посети Крим.

Frognews.bg

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.