Иван Демерджиев: Ще поискам оставката на главния прокурор

https://svobodnoslovo.eu/nachalna-gore/ivan-demerdzhiev-shte-poiskam-ostavkata-na-glavniya-prokuror/7042 SvobodnoSlovo.eu
Иван Демерджиев: Ще поискам оставката на главния прокурор

„В качеството си на министър смятам, че имам правомощията да поискам оставката на Иван Гешев. Чакаме решение на Конституционния съд по въпроса има ли правомощие министърът за поискването на тази оставка. След това ще внеса искане за оставката му”, заяви служебният правосъден министър Иван Демерджиев, който отговори на въпроси на граждани и медии в рубриката „Властта говори! Открито“.

Той допълни, че поводът са различни досъдебни производства, които водят до щети за българските граждани и до съмнения, че главният прокурор действа спрямо върховенството на закона.

"Отдавна сме в конфликт с него, но не в личностен конфликт. Начинът, по който той беше назначен, посланията, които излъчи, провокираха реакция от страна на Пловдивска адвокатска колегия, чиито председател бях аз. Отговорът му беше лично засягане. Оттогава сме в конфликт", подчерта новият правосъден министър.

Демерджиев заяви, че когато хиляди хора протестират, скандират името ти и искат оставката ти, трябва сам да се замислиш дали да не го направиш.

"Искам добре работеща прокуратура. Конфликтът не е между Гешев, който много иска да работи, и хора, които не искат Гешев да работи. Хората искат прокуратурата да работи", посочи правосъдният министър.

"Аз бих заложил на прозрачност и обществен контрол на работата на органите по правораздаване. Бих заложил на въвеждането на електронно правосъдие и увеличаване до достъпа на правосъдие. тези три аспекта бих посочил като най-важни", уточни още той.

По въпроса за специализираните съдилища, той добави, че искат те да оставят усещане за справедливост, а не за бухалка на определени хора:

"Когато говорим за тази институция, си задаваме въпроса, защо има интерес само към някои личности, а към други не? Това не са само мои въпроси, те са на много български граждани, но аз ще ги задавам публично", добави служебният правосъден министър.

https://eurocom.bg/

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.