Изборите 2 в 1 може да са на датата на балотажа за президент - 21 ноември

https://svobodnoslovo.eu/nachalna-gore/izborite-2-v-1-mozhe-da-sa-na-datata-na-balotazha-za-prezident-21-noemvri/7936 SvobodnoSlovo.eu
Изборите 2 в 1 може да са на датата на балотажа за президент - 21 ноември

"ЦИК няма притеснения по отношение на изборния процес. Този орган е създаден със задължението да организира избори според това как и кога са насрочени", каза председателят на ЦИК Росица Матева в сутрешния блок на БНТ.

По думите ѝ могат да бъдат организирани избори в 2 в 1. Тя припомни, че през 2011 г. са проведени едновременно местни и президентски избори. Росица Матева увери, че машините като технологии позволяват да се гласува в повече от един вид избори.

ЦИК е имала готовност да приеме хронограмата и изборните книжа за работата за президентските избори още в деня, в който датата е била насрочена. В същия ден обаче се разбра, че няма да бъде изпълнен третият мандат и се отива към нови предсрочни избори, затова от комисията изчакват, за да се прецени дали ще има избори 2 в 1.

"За да улесним избирателите и цялата изборна администрация, преценката на ЦИК е да не вървят успоредно две хронограми и различни изборни книжа, при положение, че част от тях ще бъдат идентични на практика. Затова още не сме приели никакви решения по организацията на президентските избори", заяви Матева.

Матева обясни, че нищо не може да се направи за парламентарните избори, тъй като още няма насрочени такива. Трябва да бъде разпуснато НС и да бъде издаден указ.

"Ще изчакаме до 14 септември, за да видим дали ще бъдат насрочени 2 в 1. В противен случай трябва да започнем вече да взимаме нашите решения за насрочените президентски избори", уточни тя.

Тя смята, че много трудно ще бъде избран президент на първи тур, а ЦИК ще има много кратко време, след като бъде установено кои президентски двойки отиват на балотаж.

"Обикновено в понеделник вечерта късно става ясно кои кандидати отиват на балотаж, тогава даваме информация на печатницата на БНБ да бъдат отпечатани бюлетини, съответно, и трябва да бъде инсталирана и създадена електронната бюлетина за машините, след което на всяка една от повече от 12 000 машини трябва да бъде инсталиран софтуерът за гласуване едновременно на балотаж и на парламентарни избори", обясни Росица Матева.

Председателят на ЦИК увери, че всички детайли ще бъдат обяснени на президента, от когото комисията очаква покана за разговори

Offnews.bg

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.