Излиза, че според тази госпожа министърка в София протестират лошо, а в Минск – успешно!?

https://svobodnoslovo.eu/nachalna-gore/izliza-che-spored-tazi-gospozha-ministarka-v-sofiya-protestirat-losho-a-v-minsk-uspeshno/13986 SvobodnoSlovo.eu
Излиза, че според тази госпожа министърка в София протестират лошо, а в Минск – успешно!?

Във връзка с президентските избори в Беларус външният министър и вицепремиер на Република България Екатерина Захариева е гласувала заедно със своите колеги от ЕС санкции за тази суверенна държава, с която имаме традиционно добри политически, духовни и икономически връзки, която е и славянска и православна!

С чия санкция тя е направила това – на Бойко Борисов, на Парламента, на някое чуждо посолство или на протестиращите българи, които повече от месец искат нейната оставка и тази на корумпираното и нелегитимно правителство.

Да, в Беларус имаше избори, които с 80% подкрепиха президента Лукашенко. Избори, признати от постоянните членки на Съвета за сигурност на ООН Китай и Русия, олицетворяващи бурно развиващия се източен вектор в новия многополюсен свят, както и от десетки други суверенни национални държави.

И да, те бяха последвани от протести, много напомнящи на профашисткия украински Майдан, както и на поредицата „цветни” революции, довели до хаос, мизерия и отказ от държавност на редица държави след падането на Берлинската стена.

В ситуация, в която хиляди българи искат оставката на правителството на Борисов, за да се сложи край на мафиотско-мутренския модел, наложен от ГЕРБ, Захариева си позволява да налага санкции на Беларус!?

Излиза, че според тази госпожа министърка в София протестират лошо, а в Минск – успешно!? Заради тамошния протест се налагат санкции, а пред тукашния Брюксел е „ни чул, ни видял“ повсеместната корупция, пачките в чекмеджето, скандалите записи с обиди и заплахи към опоненти и европейски лидери...!? Разсейва се и за докадания купени, чиновнически и корпоративен вот в полза на ГЕРБ, за двуцифрения официален процент недействителни (15,9%) бюлетини у нас на последнит избори.

Нека накратко да сравним развитието на България и Беларус – държави със сходно минало и равен старт в прехода.

България днес е най-бедната и корумпирана държава в Европа, първа в негативните класации по социално неравенство, заболеваемост и неграмотност, с ликвидирана индустрия и земеделие, с два милиона бедни и 800 хиляди работещи бедни, със средна пенсия под 200 евро...

В Беларус ръстът на БВП е над средния за Европа, неравенствата намаляват, образователната и здравната система не бяха приватизирани и разбити, в резултат на което страната се справи успешно с пандемията от COVID-19.

При нарязаното за скрап „Кремиковци” - Беларус има четири крупни металургични бази, запазено машиностроене и произвежда агротехника, автобуси и тежки камиони. Държавната собственост е около  70% и така се озаптява дивия капитализъм и олигархията. Земеделието е запазено и е на водещо място в света по производство на пшеница, картофи, лен, ръж, мляко и т.н. Сравненията са много, но не са в наша полза.

Това е малка част от аргументите България да не си позволява да налага санкции на Беларус, независимо от разпорежданията на „началниците“ от Брюксел или Вашингтон.

Българските управляващи най-сетне трябва да разберат, че политиката на санкции и „фобии” е неработеща и вреди на нашите интереси в днешния многополюсен свят. Ето защо, Захариева е длъжна да оттегли подписа си от решението за санкции по отношение на суверенен Беларус

Автор: проф. Светлана Шаренкова

http://epicenter.bg/

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.