"КАК СТИГНАХМЕ ДО ТУК?"

https://svobodnoslovo.eu/nachalna-gore/kak-stignahme-do-tuk/13009 SvobodnoSlovo.eu
"КАК СТИГНАХМЕ ДО ТУК?"

В целия хаос и управленско безхаберие, основният фокус на системата е насочен към 80% безсимптомни и 15% леки и средно тежки, които не се нуждаят от хоспитализация, докато точно най-нуждаещите се от лечение 5% тежки случаи с Ковид-19 са жертва на управленски грешки, липса на координация и дългогодишни пропуски в организацията на здравеопазването. Корупцията в системата започна да причинява предотвратими загуби на живот и превърна лекарите в заложници на невежа мафиотска върхушка!

От 3 дни се боря със системата заради цяло семейство от Пловдив с Ковид-19 - жена на 32 г, мъж на 40, дете на 4, жена на 64, жена на 84, жена на 87, жена на 68 и мъж на 69. Типично семейно огнище, всички контактни на 1 болен със симптоми и с положителен ПСР и впоследствие разболели се едновременно.

Общопрактикуващата лекарка изписала 2 антибиотика на първия болен и препоръчала да ги вземат и другите. После наредила да не я безпокоят, защото и тя била с положителен ПСР. От там настъпило едно самолечение и опит за оцеляване на останалите. Обадиха ми се уплашени и объркани от хаоса в здравната ни системата. В края на 7-мия ден положението беше като на бойно поле. Хората бяха изтощени от болестта, загубили надежда от безизходицата и се бяха примирили някои от тях да изгубят битката. Само се молеха детето на 4 годинки да се запази. То единствено в момента е на крака. Заобиколено от седем възрастни на легло е принудено да се справи със страховете си и да порасне набързо.

Снощи младият мъж зазля много. Температурата рязко се вдигна на 38,8. Отпадна, появи се задух и болка в гърдите, устните и ноктите му започнаха да посиняват. Накарах ги да се обадят на 112. Дошла ядосана лекарка и първо вдигнала скандал как се налагало Спешна помощ "да вършат работата на GP-тата, дето не си гледат болните". След като преслушала мъжа, незнайно защо при семейство с болен с доказан Ковид-19 и типични симптоми, написала като диагноза бронхит. Според нея мъжът нямал ПСР и трябвало да се обади на GP-то в понеделник (това е 2 дни след спешното повикване) да му направят тест и тогава евентуално да го вземат в болница. Той обаче е карантиниран и не може да излиза, а GP-то не вдига, защото е болно. РЗИ пък ще го глобят 5000 лв ако излезе и накрая всички ще му се накарат, че разнася заразата. И така обратно към лекарката от Спешна помощ, опитала се да сложи абокат, но след като спукала 3 вени се отказала. След като и ЕКГ-то не и се получило, отново се накарала на човека, защото има прекалено много косми и това пречело. Разяснила набързо как ако го вземат с линейката ще го водят от болница в болница, защото в събота и неделя от Координационния център не им давали информация за свободните легла и понеже никъде нямало места, а линейките нямали ангажимент да връщат болните в къщи, щели накрая да го оставят пред някоя болница да се прибира с такси. После предвидливо накарала пациента да подпише "доброволен отказ" да бъде откаран в болница. Отказала да прегледа някой от другите членове на семейството, но срещу заплащане все пак сложила една слушалка на най-младата жена. Оплюла последната назначена терапия (координирана с Ковид отделението в Пирогов) без да даде друга, сърдито си събрала чантата, троснала се за последно и си тръгнала.

На хората им се плачеше. Бяха уплашени, обезверени, отчаяни. Казаха само - "Как стигнахме до тук?"*

Ние продължихме да се борим през нощта и днес, и тази вечер, и утре ще вървим крачка по крачка докато цялото семейство се измъкнат от прегръдката на Ковид-19 или може би от системата. Сигурно ще успеем с много грижи, внимание, търпение и човещина да се справим, но други няма да могат. Няма да се откажа да помагам, така както няма да се откажа да вървя с истината напред, защото аз съм български лекар, един от хилядите.

* И не ставаше въпрос само за тяхното семейство, имаха предвид държавата ни.

Антония Първанова

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.