Кирил Петков: С президента сме в един отбор! Мафията да няма контрол върху държавата

https://svobodnoslovo.eu/nachalna-gore/kiril-petkov-s-prezidenta-sme-v-edin-otbor-mafiyata-da-nyama-kontrol-varhu-darzhavata/5705 SvobodnoSlovo.eu
Кирил Петков: С президента сме в един отбор! Мафията да няма контрол върху държавата

Всички ние - и изпълнителната власт, и президентът сме в отбора на България. С президента сме в един отбор - отбора на България. Много бих се радвал той да бъде също толкова критичен към изпълнителната власт. Това е силата на разделението на властите. Това е силата на корекцията - всеки един може да прави грешки и всеки един може да получава допълнителни съвети - както ние към него, така и той към нас, каза пред журналисти в парламента премиерът Кирил Петков.

Ние сме малка държава, не трябва да има разделение, трябва да има конструктивни критики, ако има такива, но работата ни, излизайки навън, трябва да е в един глас, добави той.

Действията на изпълнителната власт са базирани само на това, което смятам, че трябва да бъде извършено, заяви Петков.

Той определи напускането на пленарната зала от страна ГЕРБ по време на речта на президента след полагането на клетва пред Народното събрание за втори мандат като липса на парламентарна култура.

Мафията да няма контрол върху държавата, да вкараме фокус върху иновациите, да имаме лидерска позиция международно, да сме предвидим партньор. Мисля, че всичките неща, които той каза, би трябвало да имаме всички съгласия за тях. Това каза премиерът Кирил Петков коментира речта на президента Румен Радев в парламента.

„От една страна сме подали ръка, отивайки там първи, от друга страна те са ни дали нота, която сме се надявали да получим през последните две години, а именно - че РСМ няма претенции към териториалната цялост на България. Вчера беше огромен успех това, което направихме. Сега имаме още много работа да вършим. В историческата комисия трябва много ясно да се обсъди историята на фашисткия режим в цяла Европа и, по-конкретно, как това е повлияло на територията на Република Северна Македония. Много по-важно от това е, че се обединихме да имаме транспорт, връзка от София до Скопие, за 60 дни. Това ще бъде направено по най-прозрачен начин", каза още Петков.

"Най-важният ми приоритет е как работи съдебната система. Това ни е задача номер 1. Докато не го направим това – нищо не сме направили. Част от резултатите се появиха. Това, че ДАНС успяха да направя това тяхно действие, свързано с надеждността на г-н Цацаров, беше първа осезаема стъпка за това, че агенциите са свободни да работят и законът се спазва. Няма вече специални хора”, допълни Петков.

https://fakti.bg/

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.