Медиите на Прокопиев дълги години рекламират фирмата, разследвана от САЩ като финансова пирамида

https://svobodnoslovo.eu/nachalna-gore/mediite-na-prokopiev-dalgi-godini-reklamirat-firmata-razsledvana-ot-sasht-kato-finansova-piramida/43843 SvobodnoSlovo.eu
Медиите на Прокопиев дълги години рекламират фирмата, разследвана от САЩ като финансова пирамида

Разследваната фирма за криптовалута Nexo дълги години бе сред ключовите рекламодатели в изданията на Иво Прокопиев. Почти цялата дигитална имиджова комуникация на Nexo преминаваше именно през сайтовете „Капитал“ и „Дневник“.

Освен традиционните рекламни банери и обяви за работа, в сайтовете на Economedia се публикуваха масово рекламни публикации за криптопирамидата, припомня „Блиц“.

След проблемите на Nexo в Ню Йорк и вторачването на главния прокурор на щата Летисия Джеймс в незаконната дейност на компанията, от дружеството са стартирали агресивна рекламна в България, с която са привлекли спешно стотици брокери, предлагащи на клиенти по телефона от цял свят отпускане на заеми, токени, изплащащи дивиденти, и карти за използване на криптовалута.

За да парират публикации в родни икономически издания за незаконния си бизнес, от Nexo са сключили големи рекламни договори с „Икономедия“ на Иво Прокопиев и са сред медийните партньори на „Капитал“ в семинари по кибер сигурност.

 През есента на 2021 г. – Антони Тренчев, един от основателите на Nexo, посочва в интервю за изданието на Прокопиев – „Капитал“, че компанията управлява активи за 10 млрд. евро.

Няма друго обяснение, освен финансовата страна, защо „Капитал“ рекламира Тренчев и компанията му, при положение, че още в края на 2021 г. вече има множество подозрения, че Nexo действа на ръба или отвъд финансовите закони в редица от държавите, в които оперира.

Ройтерс: Осем щатски регулаторни органа в САЩ повдигат обвинения на Nexo за липса на регистрация на лихвена сметка

В понеделник осем щатски регулаторни органа в САЩ повдигнаха обвинения на криптозаемодателя Nexo Group за това, че не е регистрирал своя продукт Earn Interest Product, тъй като властите се борят с платформите за цифрови активи, разтърсени от крипто зимата през последните месеци.

Регулаторите от Ню Йорк, Калифорния, Кентъки, Мериленд, Оклахома, Южна Каролина, Вашингтон и Върмонт подадоха административни искове срещу компанията, заявявайки, че нейните сметки биха могли да се квалифицират като ценни книжа и следва да бъдат регистрирани като такива.

"Nexo наруши закона и доверието на инвеститорите, като фалшиво заяви, че е лицензирана и регистрирана платформа", заяви главният прокурор на Ню Йорк Летисия Джеймс, като добави, че е завела дело срещу компанията и иска "отнемане на всички приходи, получени от незаконното поведение на Nexo".

През февруари BlockFi се съгласи да плати 100 млн. долара в рамките на знаково споразумение с Комисията по ценните книжа и фондовите борси на САЩ и щатските власти, според които лихвоносният ѝ продукт е трябвало да бъде регистриран като ценна книга.

Оттогава насам платформите за цифрови активи търсят повече яснота относно правилата за тези продукти, като твърдят, че настоящите разпоредби остават неясни.

"След като през февруари 2022 г. Комисията по ценните книжа и фондовите борси (SEC) даде насоки относно продуктите за печалба, Nexo доброволно прекрати приемането на нови американски клиенти за нашия продукт за печалба на лихви, както и спря продукта за нови баланси за съществуващи клиенти", заяви компанията.

Лихвените сметки на Nexo обещават годишен лихвен процент до 36%, според Департамента за финансова защита и иновации на Калифорния.

Компанията обаче заяви, че лихвата от 36% е приложима само за един актив и че не рекламира високия лихвен процент. За по-голямата част от активите в платформата ѝ предлаганите лихвени проценти са в едноцифрени проценти, каза Нексо.

Регулаторното затягане идва на фона на крипто зимата, в която цените рязко спаднаха тази година, тъй като настроенията за намаляване на риска и страховете от наближаваща рецесия смазаха рисковите активи, принуждавайки някои компании да фалират.

https://glasove.com/

0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.