НАТРОВЕНИ ДЕЦА ЗА ЕВРОПЕЙСКИ ПАРИ. ДЪРЖАВЕН ЧАДЪР НАД ЗАБРАНЕНИТЕ ОТ ЕС ПЕСТИЦИДИ

https://svobodnoslovo.eu/nachalna-gore/natroveni-deca-za-evropeyski-pari-darzhaven-chadar-nad-zabranenite-ot-es-pesticidi/14436 SvobodnoSlovo.eu
НАТРОВЕНИ ДЕЦА ЗА ЕВРОПЕЙСКИ ПАРИ. ДЪРЖАВЕН ЧАДЪР НАД ЗАБРАНЕНИТЕ ОТ ЕС ПЕСТИЦИДИ

Държавен чадър върху употребата на забранени от ЕС пестициди, конфликти на интереси, източване на европейски средства и пълно пренебрежение за живота на пчелите и здравето на хората разкрива Валя Ахчиева в новия си филм “Натровени деца за европейски пари”.

Последните къщи в малкото градче Долна Митрополия край Плевен са на самия път. От другата страна на шосето са поляните и футболното игрище. А до тях са нивите. Сега в тях се полюшват слънчогледи, но преди са били засети с ечемик и пшеница.

На 25 април миналата година, деца си играели на поляните. Подготвяли се за празник. И брали цветя за майките си. Видели трактор, който пръскал с нещо съседните ниви.

А на другата сутрин ДВЕ МАЙКИ ПРЕЖИВЕЛИ УЖАС!

Едната е майката на малкия Милен. Самото дете си спомня, какво се е случило с него в оня ден:

“Отрових се” – така ми отговаря Милен. А майка му Ася Асенова разказва, как само няколко часа след като детето се прибрало от поляната, тя забелязала, че лицето му  почервеняло и се подуло. А Миленчо проплакал:

“МАМО, НЕ МОГА ДА ДИШАМ!”

Уплашили се родителите, грабнали детето и веднага отишли в Спешното отделение в Плевен. Там го изследвали и казали,

ЧЕ ДЕТЕТО Е НАТРОВЕНО,

но не знаят от какво. Изписали му инжекции, лекарства, капки и ги изпратили вкъщи. Родителите пазят и документа от болницата. Сами поели лечението на Милен и никой не им бил обърнал внимание.

А другата ужасена майка е на най-пострадалото от четирите деца в Долна Митрополия.

С Албена Симонева отиваме в детската градина, за да ни покаже белега върху лицето на 6-годишната си дъщеря Алехандра.

Впрочем, и двете майки подписаха пред мен декларация, че са съгласни да снимаме и да разпитваме децата им за този инцидент в нашето разследване.

Веднага видях белега от изгорено върху лицето на детето. Майката го описа с ръка пред камерата, разказвайки, как в оня ден, децата сами видели и машината, която пръскала с нещо ечемика. Но никой преди това не предупредил хората, които живеят в последните къщи на Долна Митрополия, че ще пръскат с отрова. Това твърди майката Албена. А малката Алехандра  възкликва: “Пареше ми лицето тук!

ТО,… МНОГО БОЛИ, КОГАТО  ПАРИ!

А ние събирахме цветя за майките! И… се отровихме!”

Виждам, че белегът на детето почти е изчезнал. Младата кожа бързо се възстановява. Но токсичната субстанция засяга и други органи и системи. Питаме за това и детската учителка на Алехандра в Детска градина “Здравец” – Невена Маринчева.

“Имаше наистина такъв случай. Тя беше цялата обрината. Много зле се чувстваше и я водиха на доктор. Направо си беше изгорено! И личицето, и ръцете, и гушката! Навсякъде!

БЕШЕ НАИСТИНА МНОГО ЗЛЕ!

Тя и отравяне получи! Но, Слава Богу, … дълго беше лечението и – месец, два, да не би и повече. Да!”

В деня на инцидента – 25 април 2019 г., не само деца са били натровени и с алергична реакция.

Много пчели са умрели. И всъщност, пчеларите в Долна Митрополия са надали вой. Заради отровените пчели. Но само един от тях – Мирослав Маринов е могъл да плати всички разходи, за да стартира процедурата по закон – “държавата прави проверка при подмор на пчели”.

И както разбрахме и в други случаи на отровени пчели в Плевенския регион години наред, когато земеделци пръскат нивите със забранени за ЕС препарати за растителна защита, ние сега за пореден път гледаме филма: “Държавата срещу пчеларите-жалбоподатели”! Вместо филмът да се казва: “Държавата срещу нарушителите на европейски забрани”.

Но, в случая с Долна Митрополия, държавата застава срещу четири натровени деца!

Инцидент с токсични препарати, предизвикали алергична реакция, за която никой лекар не може да каже, колко близо е бил алергичният шок!

И вече една година и три месеца по-късно, никой в държавата не си е мръднал пръста да разследва инцидента с децата!

Нещо повече!

Когато сега, ние тръгнахме да направим това – един контролен

АДМИНИСТРАТИВЕН ОРГАН НИ НАПИСА БЕЗОЧЛИВА ЛЪЖА!

Когато срещу пострадали деца е сложен държавен чадър над нарушителите, това ние наричаме… наглост!

А пчеларят Мирослав Маринов от Долна Митрополия разказва пред нас, че тогава, на 25 април миналата година, по време на много силен вятър, земеделският производител е ръсил с препарати ечемика и пшеницата в тези две ниви. И започнало тотално измиране на пчелите пред кошерите. Показва ни и кадри от тогава с умрели и умиращи пчели. Той впоследствие разбрал, че има и пострадали деца, които си играели на поляната. Но, толкова много време след инцидента нищо не се е случило. Нищо не се променило. Само бездействие на държавата и на институциите. Всичко било пълен абсурд! Вместо да се решат проблемите на пчеларите с техните щети, изведнъж контролните органи започнали проверки по пчелините. Дали не са били по европейски програми? И обърнали всичко. Не търсели причината и реалната вина. Не търсели защо има пострадали деца. Медиите дошли, отразили случката, вдигнал се шум за два-три дни и после… всичко притихнало!

„Белегът  ще остане завинаги на детето!” – гневи се Мирослав. И обобщава:”  А  на държавните институции ще остане едно

НАГЛО ДЪРЖАНИЕ И ПОВЕДЕНИЕ СПРЯМО НАС!”

Кой е собственикът на двете ниви, в които трактор е пръскал ечемика и пшеницата, кой знае с какво, след като деца са натровени, а купища пчели са умрели? Кой обработва тези ниви?”

И кой отговаря по закон за безопасността на хората, пчелите, земята и природата?

С този въпрос отиваме в Общинската служба по земеделие в Долна Митрополия.

Началникът там Диана Якимова много пестеливо отговаря, че собственик на двете ниви бил Стефан Стоянов, но в момента на проверката все още нямало сключен договор за наем с друго лице. И затова били приели, че собственикът си обработвал сам земята. Едва на следващия месец май бил представен  договор с наемателя – фирмата „Хелга – Светла Стоянова”. Питам началничката на земеделската служба, дали Светла Стоянова е майка на Стефан Стоянов?

Но тя отказа да ми отговори на този въпрос. Мислела, че аз сама трябвало да си проверя това.

Е, проверих. Долна Митрополия е малко градче. И хората веднага ми казаха, че всъщност Стефан е син на Светла Стоянова, чиято е фирмата „Хелга – Светла Стоянова”.

А освен това ми се стори, че в Общинската земеделска служба, сякаш се опитват да ми отклонят вниманието от фирмата. И ме препращат сякаш да търся в София собственика на двете ниви – Стефан. Защото, в Протокола за вземане на растителна проба  от контролния орган – Българската агенция по безопасност на храните /БАБХ/, дирекцията в Плевен, пише, че Стефан живее в София.

Той бил обработвал земята – така ми отговориха в земеделската служба. Но от електронната система на същата служба, аз виждам, че фирмата, която е заявила обработването на тези две ниви през стопанската 2018-та-2019-та година е фирмата „Хелга-Светла Стоянова”!

Защото ечемикът и пшеницата са есенни култури. И фирмата ги е заявила за обработка още предишната есен на 2018-та.

Така че, според данните в земеделската  електронна  система,

МАЙКАТА ОБРАБОТВА НИВИТЕ НА СИНА СИ.

И същата фирма е бенефициент по Програмата за развитие на селските райони, както и по директните плащания.

И не в Долна, а в Горна Митрополия била зърнобазата на фирмата „Хелга – Светла Стоянова”. Била голяма, модерна селскостопанска база, изградена с европейски пари.

Отиваме в Горна Митрополия.

И докато пътуваме натам, търся в Интернет нещо за майката Светла Стоянова. И… изненада! Оказва се, че тя не е неизвестна жена! Била обявена от вестник „Български фермер” за…

„АГРОБИЗНЕСМЕН НА 2018-ТА ГОДИНА”!

И тогавашният министър на земеделието Румен Порожанов и е връчил статуетката!  Ето и заглавията в медиите, които са истински суперлативи:

„От нивата до червения килим”, „ Дамите в селското стопанство”, „Светла Стоянова спечели „Агробизнесмен на годината”…

Питам се, как е възможно, агробизнесдамата на 2018-та година, само 5 месеца след червения килим, да се свързва с такъв инцидент с натровени деца? И никой досега в България, съвсем никой, да не я попита:

„Кажете, механизаторът Боян Лазаров, който се е подписал върху Протокола за вземане на растителни проби от нивите същия ден на инцидента, като представител на земеделския производител – той ли пръска с Вашия трактор ечемика като Ваш служител?”

Вече сме в Горна Митрополия и сме пред  зърнобазата на фирма „Хелга-Светла Стоянова”. Виждаме, че тук кипи усилен труд. Не само силози и техника има. Има и хотел. Има и лъскава сграда за офис.

Към нас приближава голям джип. Оказва се, че това е съпругът на Светла Стоянова. Питам го за нея. Тя била в офиса. Питам го и за зеления цвят, в който е боядисана сградата: „Това означава ли, че земеделието на фирмата е екологично?” След кратко двоумение, съпругът отговаря, че зеленото било цветът на фирмата „Хелга – Светла Стоянова”.

И джипът подминава. А ние приближаваме офиса и приготвяме с оператора  маските за лицата си. Само че, вратата на офиса беше заключена. И докато оглеждах прозорците нагоре, изведнъж отвътре гръмна мощен глас. На жена.

Аааа, нямате право да ми снимате имотите!”

Обяснявам на невидимия женски глас, че търсим госпожа Светла Стоянова.

/А гласът отвътре зад открехнатия прозорец отново гърми:

– Аз съм! Но, не можете да ме питате нищо!

– Защо?

– Защото в момента сме в изолация и не може да ни видите!

– Как сте в изолация? – отново питам отвън, разговаряйки през прозореца.

– Така! Ето, вижте ме на какво приличам! Вижте ме! Виждате ли?

А аз, колкото и да се напрягам  да видя нещо през мрежата и прозореца – не виждам. И си признавам:

– Не! Не виждам!

– Е, ами да виждате! – прогърмява отново гласът на „Агробизнесдамата на 2018-та година в България”.

Дали Светла Стоянова е в изолация от коронавируса или е в изолация от истината – не разбрахме. Но ние продължихме  да търсим истината в София – в Държавен фонд „Земеделие” и в Българската агенция по безопасност на храните – и двете институции са под шапката на Министерството на земеделието, храните и горите.

От Държавен фонд „Земеделие” отказаха да застанат пред камера, но отговориха на всички мои въпроси към изпълнителния директор Васил Грудев.

А тези въпроси са особено важни:

Бил ли е служител на  Фонда синът на Светла Стоянова – синът Стефан? Кога е напуснал Фонда и започнал ли е работа в една консултантска фирма? Консултирал ли е той много спечелени проекти във Фонда на много фирми в страната?

И още!

Работи ли сега, в момента във Фонд „Земеделие”, зетят на Светла Стоянова? Зетят Ивалин?

Да. Достигнах до информация, че в момента във Фонд „Земеделие”

РАБОТИ ЗЕТЯТ НА СВЕТЛА СТОЯНОВА – ИВАЛИН.

Работел в отдел „Пчеларство”! Какво съвпадение по темата за отровените пчели! Казусът става още по-скандален!

А от отговорите на Фонд „Земеделие” научавам, че

СИНЪТ НА СВЕТЛА СТЯНОВА – СТЕФАН СТОЯНОВ,

наистина е работил в ДФ”Земеделие”, като старши експерт в Дирекция „Сапард”. Договорът му бил прекратен по взаимно съгласие на 15.01.2013 година. Но, аз знаех, че след това  бившият служител на Фонда е станал собственик и управител на консултантска фирма „Плевен Агро Консулт” ЕООД. А преди, докато Стефан е работел във Фонда, фирмата  била собственост на сестра му Гергина. И от Фонд „Земеделие” потвърждават, че техният бивш служител с фирмата си е извършвал консултантска дейност по „Програмата за развитие на селските райони”.

И ФИРМАТА БИЛА КОНСУЛТАНТ

по общо …207 проекта, за двата програмни периода!

От тях били одобрени 176 проекта, а 31 са били отхвърлени.

Това е внушителен процент на одобрени проекти с консултант само една фирма! Над 80%!

На въпроса ми

ДЕКЛАРИРАЛИ ЛИ СА КОНФЛИКТ НА ИНТЕРЕСИ

синът Стефан и зетят Ивалин, от Фонда ми отговориха, че са започнали моментална проверка за това и ще ме уведомят за резултата.

А фирмата „Хелга-Светла Стоянова” е получила близо 1 милион 300 хиляди лева по схеми на директните плащания само за последните две финансови години – 2018-та и 2019-та.  И е заявила за обработка през 2018-та година над 21 хиляди декара земя! Това е много!

И ФИРМАТА Е ПОЛУЧИЛА  БЛИЗО 1 МИЛИОН 449 ХИЛЯДИ ЛЕВА

за селскостопанска техника по мярка 121, за периода 2007-2013 година – за 2 трактора, 2 плуга, 3 силоза и оборудване в тях.

Сумата е платена през 2011 година.

На фирмата са правени само две проверки, като втората е била през 2011 година, във връзка с изграждането на силозната стопанство.

На въпроса ми – правени ли са и проверки за непозволени земеделски практики за третиране на площи със забранени за ЕС препарати, от Фонд „Земеделие” ми отговарят, че те нямали ангажимент за това през 2018-та и 2019-та година.

Това било ангажимент на БАБХ.

По закон, Агенцията по безопасност на храните е контролният административен орган, който отговаря за това, с какво се третират земеделските площи и дали това носи риск за хората и природата?

Затова звъня по телефона на Юри Ташков – началник на отдел „Растителна защита” в Областната дирекция по безопасност на храните в Плевен.

Питам го, защо в деня на инцидента, той не е взел арбитражни проби от растенията във въпросните две ниви край Долна Митрополия и от пчелните трупчета?

Защо е взел само една проба, която дори е престояла в хладилника на пчеларя Мирослав, вместо да стои във фризера на Агенцията по безопасност на храните в Плевен? И самият пчелар  я изпратил за анализ в акредитираната европейска  лаборатория  „Приморис” в Пловдив.

Отговорът на държавния служител беше много кратък – защото през миналата година, редът за вземане на проби бил различен от този сега.

И изпълнителният директор на БАБХ – д-р Паскал Желязков отказа да застане пред камера. Отговориха ми писмено , че „На база на извършената проверка по жалба за подмор на пчели от собственик на пчелин в гр. Долна Митрополия е констатирано само едно нарушение. Това, че нямало уведомление по съответния ред за извършване на растително-защитни мероприятия. Бил съставен акт на нарушителя – ЕТ”Хелга – Светла Стоянова” и била наложена санкция за 2400 лв. Сумата била платена от фирмата-нарушител.

Собственик на полетата бил Стефан Стоянов, а наемател е фирмата „Хелга-Светла Стоянова”.

При инспекцията били взети проби от пчелите и растенията и били изпратени за анализ в лабораторията „Приморес” в Пловдив.

В растителната проба било установено наличие на карбендазим и беномил, епоксиконазол, тиофанат-метил и флорасулам. Всички те били разрешени за употреба в ЕС и в България.

А при анализа на пробата на умрели пчели са установени активните вещества клотиниадин и тиаметоксам.”

Накрая от Агенцията по безопасност на храните ми пишат:

„Поради липса на съвпадение при анализа на растителна проба и от пробата на умрели пчели, съгласно законодателството,

НЕ Е СЪСТАВЕН АКТ.”

Самият контролен орган пише, че са открили в трупчетата на пчелите забранените вещества тиаметоксам и клотиниадин, но не съставят акт на фирмата!

Само повтарят мантрата:” Няма съвпадения между пробите в растенията и пчелите, следователно – няма проблем!”

Само че,… има проблем!

ИМА БЕЗОЧЛИВА ЛЪЖА В ОТГОВОРА!

Агенцията по безопасност на храните ми пише:

„Всичките вещества в растителната проба

СА РАЗРЕШЕНИ ЗА УПОТРЕБА В ЕС И В БЪЛГАРИЯ”!

Не е вярно това!

Две от тях

СА ЗАБРАНЕНИ ЗА УПОТРЕБА В ЕС!

А едното и в България!

Откритият  в растителната проба карбендазим, не е разрешен за употреба в ЕС,  в това число и в България! И то от 2016-та година!

Това показва документ от сайта на ЕК.

И още едно вещество е забранено за ЕС – епоксиконазол, който също е открит в растителната проба. И той е посочен като забранен на сайта на ЕК.

Само че, кой знае защо, в България, това вещество е все още разрешено! В Европа е забранено, защото е токсично, а в България е разрешено. Явно, все още България не е съгласувала процедурата по забраната му. Защо се бавим? За да умрат още пчели и да се натровят още деца?

Как да си обясним това,  че самият контролен орган пише, че са открити тези две вещества в нивите край Долна Митрополия, а след това

ПИШАТ ЕДНА НЕИСТИНА?!

Това че, двете вещества били разрешени за употреба в ЕС!

А в заключителния констативен протокол на държавната комисия в Плевен за този инцидент, истината отново е манипулирана. В него въобще не е записано, че в растителната проба е открито забраненото за употреба в ЕС вещество – карбендазим. Удобно е пропуснат този факт от лабораторния анализ.

Не става ли така

ПРОТОКОЛЪТ – ДОКУМЕНТ С НЕВЯРНО СЪДЪРЖАНИЕ?

Запитах ръководителя на акредитираната европейска лаборатория „ Приморис” в Пловдив – Мартин Зарбов, в какви количества са открити тези вещества и забранени ли са те за употреба?

Оказа се, че тяхната концентрация в растителната проба от въпросните ниви е изключително висока: карбендазимът е 1,5 мг/кг, а епоксиконазолът е 5,3 мг/кг!

Мартин Зарбов беше категоричен, че двете проби – растителната и от трупчетата на пчелите са пристигнали в лабораторията извън правилата – с разлика от 5 дни! А пробите трябвало да пристигнат в един и същи ден. Защото това може да повлия на резултатите от лабораторното изследване.

Представляващият на лабораторията потвърди, че и карбендазимът, и епоксиконазолът не са разрешени за употреба в ЕС.  И в България е забранен карбендазимът още от 2016-та година. А епоксиконазолът съвсем скоро бил изваден от списъка с разрешените препарати и за България още не е съгласувана процедурата.

Мартин Зарбов разясни, че група учени в ЕС правят оценка на риска и изследват, как отделните активни вещества влияят на различните групи хора? И затова информацията непрекъснато се обновява, като едни вещества излизат от списъка, а други се добавят. Но,

„БИ МОГЛО ДА СЕ НАТРОВЯТ ДЕЦА”,

твърди  ръководителят на лабораторията.

Неслучайно карбендазимът  е изваден от списъка. Явно това се базира на данни за неговата висока вреда.

Въпросът сега е:

Какви коригиращи действия и санкции ще предприеме Държавен фонд „Земеделие”, във връзка с установените нарушения по Европейската директива от 2017-та година за борба с нередностите и измамите?

Впрочем и нейните норми и изисквания все още не са пренесени изцяло към българското законодателство.

Защо ли?

А ние можем да наречем „Казусът Долна Митрополия”, както си искаме: схема, чадър, престъпно бездействие, безсърдечност, наглост, безочие…

От едната страна стоят натровените деца и умрелите пчели, а от другата страна са цифрите на европейските субсидии от Брюксел за земеделски производители, сред които има дори и „зелени плащания”.

А най-отгоре се поклаща и статуетката за „Агробизнесмен на годината”…в България!

https://euractiv.bg/

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.