ОИСР прави първа стъпка в преговорите за присъединяване с Аржентина, Бразилия, България, Хърватия, Перу и Румъния

https://svobodnoslovo.eu/nachalna-gore/oisr-pravi-parva-stapka-v-pregovorite-za-prisaedinyavane-s-arzhentina-braziliya-balgariya-harvatiya-peru-i-rumaniya/5581 SvobodnoSlovo.eu
ОИСР прави първа стъпка в преговорите за присъединяване с Аржентина, Бразилия, България, Хърватия, Перу и Румъния

Съветът на OECD реши днес да започне дискусии за присъединяване с шест кандидатки за членство в OECD – Аржентина, Бразилия, България, Хърватия, Перу и Румъния.

Това следва внимателно обсъждане от страна на членовете на ОИСР въз основа на нейната основана на доказателства рамка за разглеждане на бъдещите членове и напредъка, постигнат от шестте държави след първите им съответни искания за членство в ОИСР.

Сега ще бъдат изготвени индивидуални пътни карти за процеса на подробна оценка, при условие че тези страни потвърдят, че се придържат към ценностите, визията и приоритетите, отразени в Декларацията за 60-годишнината на ОИСР и Декларацията на Съвета на министрите, приета миналата година.

Тези документи потвърждават целите на учредителната конвенция на ОИСР, към която трябва да се присъединят новите членове, и излагат ценностите, споделяни от членовете на ОИСР, включително запазването на личната свобода, ценностите на демокрацията, върховенството на закона и защитата на правата на човека и стойността на отворените, търговски, конкурентни, устойчиви и прозрачни пазарни икономики. Те също така се позовават на ангажимента на членовете на ОИСР да насърчават устойчив и приобщаващ икономически растеж и техните цели за справяне с изменението на климата, включително спиране и обръщане на загубата на биологично разнообразие и обезлесяването.

Говорейки след решението, генералният секретар на ОИСР Матиас Корман отбеляза: „Членовете на ОИСР потвърдиха днес, че ОИСР е отворена, глобално значима и развиваща се организация. Членството в ОИСР остава най-прекият и ефективен начин да се гарантира приемането и разпространението на нашите споделени ценности, принципи и стандарти по целия свят. Той посочи, че „страните кандидатки ще могат да използват процеса на присъединяване за насърчаване на по-нататъшни реформи в полза на своите хора, като същевременно укрепват ОИСР като общност с единомишленост, ангажирана с основан на правила международен ред“.

След като бъдат получени отговори от страните кандидатки на писмото от генералния секретар, отделните пътни карти за присъединяване ще бъдат разгледани и приети от Съвета на ОИСР, в които се определят сроковете, условията и процеса за присъединяване и отразяват приоритетните области, които вече са определени от членовете на ОИСР.

Процесът ще включва строга и задълбочена оценка от повече от 20 технически комитета на съответствието на страната кандидатка със стандартите, политиките и практиките на ОИСР.

В резултат на тези технически прегледи и преди всяка покана за присъединяване към организацията като членове, ще са необходими промени в законодателството, политиката и практиките на страните кандидатки, за да ги приведат в съответствие със стандартите и най-добрите практики на ОИСР, като по този начин служат като мощен катализатор за реформи.

Техническите прегледи ще обхванат широк спектър от области на политиката и ще се съсредоточат върху приоритетни въпроси, включително отворена търговия и инвестиции, напредък в публичното управление, почтеност и усилия за борба с корупцията, както и ефективната защита на околната среда и действията по отношение на климата.

Няма краен срок за приключване на процесите на присъединяване. Резултатът и срокът зависят от капацитета на всяка страна кандидатка да се адаптира и приспособява, за да се приведе в съответствие със стандартите и най-добрите практики на Организацията.

След като всички технически комитети приключат своите прегледи, окончателното решение ще трябва да бъде взето с единодушие на всички страни-членки на ОИСР в Съвета на ОИСР.

Working with over 100 countries, the OECD is a global policy forum that promotes policies to preserve individual liberty and improve the economic and social well-being of people around the world.

 

Letter to H.E. Mr. Alberto Fernández, President of Argentina

Letter to H.E. Mr. Jair Bolsonaro, President of Brazil

Letter to H.E. Mr. Kiril Petkov, Prime Minister of Bulgaria

Letter to H.E. Mr. Andrej Plenkoviç, Prime Minister of Croatia

Letter to H.E. Mr. Pedro Castillo, President of Peru

Letter to H.E. Mr. Nicolae Ciucă, Prime Minister of Romania

https://www.oecd.org/

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.