Патриотични лъжи за инвалидите

https://svobodnoslovo.eu/nachalna-gore/patriotichni-lazhi-za-invalidite/25251 SvobodnoSlovo.eu
Патриотични лъжи за инвалидите

C разпространението на фалшиви новини за пенсиите няма да бъдат събрани пари за увеличение

“Средствата за вдигане на пенсиите ще дойдат от сумите, които ще съберем от ревизиите на фалшивите инвалидни пенсии, които де факто са 2-3 пъти повече от реалните.” Това е цитат от Валери Симеонов, сега вицепремиер по демографската политика, а когато са произнесени - все още преговарящ за влизане в коалиционно управление с ГЕРБ.

“Около 150 000 ТЕЛК решения не отговарят на изискванията.” Това пък са думи на зам.-министър на труда и социалната политика от квотата на ВМРО Султанка Петрова.

Тези две твърдения съобщават фалшиви факти, чиято цел е да дадат надежда за бързо повишение на доходите на едни пенсионери за сметка на тези на хората с увреждания. Нали помните - от 1 януари 2018 г. трябва да се увеличат всички пенсии за стаж и възраст, а дотогава да са орязани инвалидните, защото били фалшиви...

Е, едва ли ще стане по начина, описван от “Обединени патриоти”. Но пък ще успеят да вкарат омраза у “нормалните” към инвалидите, и то в общество, което и без това не приема различните. Това е еманацията на вдигнатите пред восъчни хитлеристи ръце и шегичките с Бухенвалд.

Инвалидните пенсии не могат да дадат ресурс за увеличение на останалите. Годишно разходът за инвалидни пенсии е 1,7 млрд. лв. Толкова, колкото са нужни в Националния осигурителен институт да бъдат увеличени всички пенсии с 21% и да догонят дупката, която се отваря с вдигането на минималната от 165 на 200 лв. Тоест, за да има достатъчно пари трябва да бъдат спрени абсолютно всички инвалидни пенсии. Дали всички инвалиди са фалшиви?

Допълнително фалшивите новини на патриотите за инвалидните пенсии почиват на още едно невярно твърдение - че в България инвалидните пенсии са прекалено много. Това е лъжа. Според Евростат хората с увреждания в България са 13,5%. Средно в ЕС са 12,8%, в Белгия са 15,2%, в Германия - 16,9%, а в Дания - 18,2%. Според данните на НОИ пък броят на инвалидните пенсии е 455 124, или 6,4% от населението.

Средният размер на пенсиите за инвалидност пък е 202 лв. при общо заболяване, 213 лв.- при трудова злополука, и 134,70 лв. - при социалните. При отпускането на последните две практически злоупотреби не може да има. При тези за трудова злополука се минава многократна проверка, която да докаже злополуката. Социалните пък се отпускат на хора, които са се родили с увреждания. Остават пенсиите поради общо заболяване. Дори да е права Султанка Петрова, че 150 000 са фалшивите, спирането им означава, че ще се освободят около 363 млн. лв. на година. А за увеличение на пенсиите за стаж и възраст са нужни поне 1 млрд. лв.

Допълнителна патриотична “фалшива новина” е обещанието как тези пари ще бъдат освободени от началото на 2018 г.следващата година. Единственият начин за ревизиране на неоснователно издадени ТЕЛК решения е при промяна на системата за оценка и повторно преминаване на освидетелстване. За което е нужно да мине поне година от влизане в сила на новите правила. Просто толкова е обикновено срокът на валидност на решенията, след което така или иначе човекът с увреждания минава отново пред комисия. Тоест за отхвърляне на тези 150 хил. души, ако наистина ги има, и прехвърлянето на техните пенсии за увеличаване на другите ще трябва да се изчака поне до 2019 г.

“Фалшиви инвалиди” най-вероятно наистина има. Просто в годините на икономическата криза при високи нива на безработица и региони в страната, в които практически нямаше какво да се работи, инвалидната пенсия се оказа спасителен пояс за много хора. И събираха пари, за да си купят решението на някоя ТЕЛК комисия. Факт е обаче, че от 2013 г. правило на НОИ е да обжалва почти всяко ТЕЛК решение, което води до отпускане на инвалидна пенсия. И в около 10% от тези случаи се стига до намаляване на процента на инвалидност, а фалшиви се оказват по 3-4 бройки годишно. Това е по официални отговори на НОИ до “24 часа” за резултатите от работата на медицинските им комисии. Тоест обещанията да се изловят “фалшивите инвалиди” просто са фалшиви, лов и сега има, но просто тези случаи очевидно не са масови.

Реформа на ТЕЛК-овете и инвалидните пенсии безспорно е нужна. Че част от болестите, за които сега се присъжда нетрудоспособност, трябва да отпаднат, е вярно.

Примерно не е нормално атопичен дерматит да води до инвалидност, защото това е заболяване, което не уврежда трудоспособността му.

Целта на една такава реформа трябва да е по-добра интеграция на хората с увреждания, а не стигматизиране.

Примерно като в Германия, където инвалидността не означава пенсия. И след решението на ТЕЛК да се минава на втора комисия, която да определя всъщност конкретният човек с конкретното си увреждане какво може да работи. И ако се налага, да бъде дори преквалифициран. А в момента, в който започне отново да получава заплата, да не взема пенсия или тя да му се намалява.

Че такава реформа ще спести пари обаче, е лъжа. Напротив, тя в доста моменти ще увеличава разходите на държавата. Но ще промени обществото, вместо да ни вкарва в измислен Бухенвалд.

А рецептата за вдигане на пенсиите за осигурителен стаж и възраст сегашният социален министър Бисер Петков я е давал многократно, докато беше начело на НОИ - двойно увеличение на осигурителните вноски, което ще даде ресурс на института. Остава да се види дали в ролята на министър ще му стиска да го направи. Или ще тръгне по патриотичните лъжи да бори вятърни мелници и “фалшиви инвалиди”.

Виктор Иванов

http://24chasa.bg

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.