Петков в Скопие: Няма да има език на омразата в учебниците по история в РСМ.Няма рискове от санкции

https://svobodnoslovo.eu/nachalna-gore/petkov-v-skopie-nyama-da-ima-ezik-na-omrazata-v-uchebnicite-po-istoriya-v-rsmnyama-riskove-ot-sankcii/5716 SvobodnoSlovo.eu
Петков в Скопие: Няма да има език на омразата в учебниците по история в РСМ.Няма рискове от санкции

Няма никакви рискове от никакви санкции. Според мен това бяха фалшиви новини. Така премиерът Кирил Петков отговори на въпрос страхува ли се от американски санкции заради ветото ни върху преговорите на РСМ с ЕС по време на брифинг след срещите си в Скопие.

"Двамата с Димитър (македонския премиер Димитър Ковачевски, бел. ред.) си говорихме, че всичко вече зависи от нас", категоричен бе премиерът.

"Винаги сме мислили, че от някоя велика сила зависи нашата съдба, това не е така, стига толкова. Всичко зависи от нас и от работата, която ще свършим. Това, което днес имаме, не е функция от нещо друго, истината е, че тези няколко дни дадоха този резултат за развитие на добросъседството", обяви Петков.

В отговор на въпрос на Епицентър.БГ Кирил Петков коментира и дали ще бъдат променени македонските учебници по история.

"Обсъдихме този въпрос, трябва да премахнем езикът на омразата. Очакваме резултати от историческата комисия да доведат до промяна в тези учебници. Когато говорим за историята е, че не трябва да говорим за отделни части на историята. Ние трябва да говорим за фашистки режим например, а не за българи фашисти", каза премиерът Петков.

"Kе трябва да има само обещания, а да видим вкарване на общите успехи на историческата комисия в реалните учебници в бившата югорепублика", заяви премиерът.

„Тези хора (историците) трябва да се срещат един път на месец, няма как да направим прогрес, ако нямаме свършена работа. Който има против подобни срещи, лично аз и Димитър Ковачевски ще реагираме, ако има подобни случаи“, подчерта министър-председателят. Така и едно от първите общи действия в комисията ще е именно да бъдат представени въпросите, по които е постигнат коненсус.

За България остава приоритет защитата на малцинствата в Република Северна Македония, така че да няма ощетени българи в югозападната ни съседка. Нито различно отношение към тях. Премиерът обяви, че лично ако има нарушения, той ще звъни по мобилния телефон на министър-председателя на РСМ.

"Няма да има периоди, в които тези групи няма да се срещат. Оттук нататък ние с Димитър Ковачевски поемаме ангажимент, че никой няма право да излиза от този ангажимент", допълни премиера.

В най-къс срок ще има посланик от РСМ в София, за да "нямаме дупка в дипломатическите отношения", обясни още Петков. Това обещание той е получил по време на срещата си с македонския президент Стево Пендаровски.

Коментар българският министър-председател направи и на изграждането на железопътна линия между София и Скопие.

"Не сме влезли в точни детайли за финансирането на железниците, много съм доволен, че двамата ресорни министри влязоха в комуникация. Просто е немислимо в ХХI век да нямаме жп връзка между двете столици", допълни Петков.

По думите на българския премиер, новата авиолиния ще бъде икономически изгодна, за да може да работи.

Обсъдено е и част от туристическите пакети на България и Република Северна Македония да бъдат общи, за да се привличат повече посетители.

"Това, за което много се радвам е, че коалиционното споразумение работи. Говорих с министъра на културата, на образованието, на външните работи, на икономиката, всеки един от тях заяви пълна готовност да застане зад тази стратегия за развитие на отношенията ни с РСМ", каза Петков.

"Детайлите за авиолинията София - Скопие ще даде министър Събев", обяви още той. Тя ще стане реалност до 60 дни, увери премиерът.

„Северна Македония няма териториални претенции, което е позитивен знак от тяхна страна. В момента имаме реални резултати – това, което досега не виждахме в нашите отношения”, допълни Петков.

"С нашият подход имаме реални резултати. Авиолинията София-Скопие ще стане реалност, надявам се до 60 дни ще има самолет между двете столици", коментира българският премиер пред медиите.

По думите му, чрез преговори България е успяла да ускори процеса по преговори с Република Северна Македония по всяка една от главите. Като добър знак той отчете, че югозападната ни съседка няма териториални претенции.

На въпрос за структурни промени в смесената историческа комисия, Кирил Петков обяви, че да - ще има промени. Той допълни, че вече ще се говори за нещата, за които вече сме се разбрали, а не на тези, за които не сме. Ще се провежда тази среща на комисиите всеки месец.

Министър-председателят Кирил Петков днес е на посещение в Република Северна Македония. След проведените там срещи той говори пред български журналисти.

При пристигането си в Скопие тази сутрин Кирил Петков беше посрещнат от министъра на външните работи Буяр Османи. По-късно Петков разговаря с премиера на РСМ Димитър Ковачевски.

В рамките на посещението си днес българският премиер се срещна и с президента на Република Северна Македония Стево Пендаровски и с председателя на парламента Талат Джафери. В състава на българската делегация са министърът на външните работи Теодора Генчовска, министърът на транспорта и съобщенията Николай Събев и зам.-председателят на Народното събрание Кристиан Вигенин.

http://epicenter.bg/

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.