Помните ли отпуснатия през април 2020 г. от ББР на колекторска компания „Свети Георги Груп“ ЕООД

https://svobodnoslovo.eu/nachalna-gore/pomnite-li-otpusnatiya-prez-april-2020-g-ot-bbr-na-kolektorska-kompaniya-sveti-georgi-grup-eood/7098 SvobodnoSlovo.eu
Помните ли отпуснатия през април 2020 г. от ББР на колекторска компания „Свети Георги Груп“ ЕООД

❓Помните ли отпуснатия през април 2020 г. от ББР на колекторска компания „Свети Георги Груп“ ЕООД („Колект БГ“ АД) кредит в размер на 75 362 700 лева, който предизвика силни обществени реакции по време на първия локдаун и доведе до смяна в ръководството на ББР?

❓Помните ли, че през април 2020 г. министърът на икономиката Емил Караниколов заявяви, че новото ръководство на ББР започва проверка на отпуснатия кредит?

❓Помните ли, че през май 2021 г. служебният министър на икономиката Кирил Петков оповести, че назначава комисия за публичен контрол на средствата и за прозрачност заедно с АДФИ, заедно с одитния отдел на Министерството на икономиката, която „да влезе в ББР и да види как са отпускани от ББР кредити“?

❓Помните ли, че на 19 август с пост във Фейсбук пожелах успех на народните представители и членове на комисията по бюджет и финанси Владислав Панев, Пламен Данаилов, Румен Гечев, Кирил Симеонов и Мария Капон, и изразих надежда, че информацията за резултатите от проверката ще бъде оповестена?

На 20.08.2021 г. Plamen Danailov и Kiril Simeonov са отправили питане до служебния министър на икономиката за отпуснатия от ББР кредит, но до разпускането на 46-то Народно събрание (15.09.2021 г.) не е отговорено и статусът на питането е „отпаднало“.

Аз съм последователен човек, който не се отказва лесно, и затова миналата седмица изпратих заявление по ЗДОИ до Министерство на икономиката с искане да ми бъде предоставена информация за резултатите от извършената проверка/ проверки по отношение на отпуснатия от ББР кредит.

❗️Днес получих две писма от министъра на икономиката Даниела Везиева, видно от които, колкото и да е странно, министерството не разполага с исканата от мен информация и изпраща заявлението ми на ББР и БНБ за отговор.

❗️Да се надяваме, че ББР и БНБ ще са извършили проверки и ще ни кажат какви са резултатите.

❗️Справедливо е да разберем защо сме финансирали колекторска фирма и дали наистина са извършени проверки, а ако не са, защо. Не ли?

Албена Белянова

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.