Радев: Ще имаме успехи в правосъдието, когато политиците започнат да се отчитат пред съгражданите си, а не пред Брюксел

https://svobodnoslovo.eu/nachalna-gore/radev-shte-imame-uspehi-v-pravosadieto-kogato-politicite-zapochnat-da-se-otchitat-pred-sagrazhdanite-si-a-ne-pred-bryuksel/23965 SvobodnoSlovo.eu
Радев: Ще имаме успехи в правосъдието, когато политиците започнат да се отчитат пред съгражданите си, а не пред Брюксел

„Ще имаме успехи в правосъдната система, когато нашите политици започнат да се отчитат пред своите съграждани, а не пред Брюксел". Това обяви президентът Румен Радев преди тържественото събрание-концерт във Военната академия „Г.С. Раковски" по случай предстоящия празник на Сухопътните войски, предава „Фокус".

Според държавния глава коментарите за доклада на ЕК по механизма за сътрудничество и проверка са противоречиви, тъй като самият доклад е витиеват.

„Аз мисля, че българите отдавна не разчитат на тези доклади, защото те изместват отговорността - вместо пред българските граждани с тези доклади българските политици все повече се отчитат пред Брюксел", коментира той.

По думите му най-важното е българските граждани да бъдат убедени в ефективността и справедливостта на нашата правосъдна система.

„Да видят, че наистина има реална борба с корупцията и с несправедливостта, която се шири като усещане в цялото ни общество. Тогава ще имаме успехи и, когато нашите политици наистина започнат да се отчитат пред своите съграждани", допълни президентът Радев.

Той се съгласи с тезата на правителството, че липсата на нови препоръки е за отбелязване, но подчерта, че няма сериозен напредък и по препоръките до момента.

„Особено забележете - препоръки за постигане на ефективност в разкриването, пресичането, разследването и наказателното преследване за корупцията", отбеляза още държавният глава и подчерта, че трябва да се обърне малко повече внимание на настоящето.

На въпрос дали от ГЕРБ са иззели от президентската институция темата за корупцията с идеята за ревизиране на приватизационните сделки от прехода, той отговори: „Няма как да изземат никаква инициатива. Тук говорим за две различни неща - едното е преглед на миналото, за което наистина партия ГЕРБ настоява и което аз приветствам. Но много по-важно е да се фокусираме върху настоящето и бъдещето, защото, докато гледаме кой какво е правил в миналото в момента продължават да текат крупни обществени поръчки. Какво правим с тях и какви механизми ние в бъдеще ще разкриваме, ще пресичаме и ще преследваме корупционните престъпления?".

Във връзка с приемането на Закона за концесиите държавният глава отбеляза:

„Радвам се, че имаше сериозен дебат и в парламента, и в обществото по този закон. Крайно време е ползите от концесиите да започнат да усещат не само концесионерите, но и от българските граждани".

Държавният глава не подмина и горещата тема от последните дни за състоянието на оградата и колко е струвала българо-руската граница.

„Трябва да се даде ясен отговор дали вложеното до момента в оградата по границата изпълнява своето предназначение".

По повод тезата на министъра на отбраната Красимир Каракачанов, че са необходими повече патрули по границата и по-голямо участие на армията в опазването ѝ, държавният глава коментира:

„Министърът разполага с пълната информация, за да поиска такова предложение, но ние наистина трябва да си отговорим и да се даде ясен отговор на всички български граждани - дали вложеното до момента и влаганите средства, изпълняват своето предназначение. Ето тук трябва да търсим наистина един много реалистичен отговор".

В отговор на журналистически въпрос дали е гледал филма на депутата от БСП Елена Йончева „Граница", президентът отговори, че все още не е, но ще го гледа.

В речта си по време на самото честване на празника на Сухопътни войски пък президентът засегна и темата за модернизацията на армията.

"Модернизацията на армията не означава само придобиване на нови бойни платформи, важен е човешкият фактор. Тревожните промени в геополитическата обстановка, твърдата решимост на ръководството на НАТО са повишаване на процента на БВП за отбрана на всички страни, ясният ангажимент на България да участва активно в засилващата се европейска отбрана, неминуемо ще доведат до позитивни и дългоочаквани решения и за нашите Сухопътни войски. Макар и бавно, макар и не с темповете, които очакваме, но твърдо ще има повишаване на бюджета през годините за отбрана", отбеляза държавният глава.

По думите му предизвикателство е как тези увеличаващи се средства да бъдат използвани по най-добрия начин в отговор на все по-противоречивата обстановка около нас. Според президента това е ангажимент, както на командирите на всички нива, така и на войните от Сухопътните войски.

„Тези средства трябва да бъдат използвани по най-ефективен и ефикасен начин за изграждане на необходимите бойни способности", отбеляза държавният глава.

Според него трябва да се постигне най-добър баланс между човешкия фактор, техниката и подготовката, както и оказване на експертна помощ на политическото ръководство на Министерството на отбраната за решаване на проблемите.

„Нека да е ясно едно - модернизацията не означава само придобиване на нови бойни платформи. Това разбира се е задължително, но изключително важен е човешкият фактор, повишаване на социалния статус на военнослужещите, повишаване на мотивацията, решаване на проблемите с некомплекта и гарантирането на способностите, от които имаме нужда. Не забравяйте - българското общество очаква да има модерна и боеспособна армия, която да му дава чувството за сигурност и с която да се гордее", заяви още президентът Радев.

„Вие можете и трябва да отговорите на тези очаквания", допълни той.

Радев: Ще имаме успехи в правосъдието, когато политиците започнат да се отчитат пред съгражданите си, а не пред Брюксел

cross.bg

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.