Рашков: До 40% от парите за "Хемус" са отишли към ГЕРБ. Нямам доверие на прокурорите. Цялата информация ще отиде към Борисов

https://svobodnoslovo.eu/nachalna-gore/rashkov-do-40-ot-parite-za-hemus-sa-otishli-kam-gerb-nyamam-doverie-na-prokurorite-cyalata-informaciya-shte-otide-kam-borisov/5985 SvobodnoSlovo.eu
Рашков: До 40% от парите за "Хемус" са отишли към ГЕРБ. Нямам доверие на прокурорите. Цялата информация ще отиде към Борисов

От авансово изплащаните към фирмите пари за лот 5 от АМ ”Хемус”, около 30-40% са отивали към политическа партия ГЕРБ. Задача на прокуратурата е да докаже окончателно пътя на тези пари. Нямам доверие на прокурорите. Ако се задълбоча, цялата информация ще отиде към Борисов.

Това заяви пред журналисти силовият министър Бойко Рашков след разпита си в Софийска градска прокуратура. Обвинението поиска да го превърне в основен свидетел по делото за схемите около строежа на магиситралата и обяви това по време на извънреден брифинг в празничните дни. Намерението на обвинението се появи, след като в интервю Рашков заяви, че знае къде са отишли средствата.

"Когато се получи една призовка от който и да е гражданин, той е длъжен да се подчини и да се яви там, където е призован. Това е по закон. Нямам притеснения да се явя в прокуратурата и да кажа онова, което знам. На практика съм казал, че от средствата, отделени за строителството на отделни лотове от АМ “Хемус”, не всички пари са отивали за самото строителство. От авансово изплатените пари към фирмите, представили се за строители на магистрали, са отделяни между 30-40%, които са се насочвали към една политическа партия. Прокуратурата поиска да кажа коя е тя с апломб миналата седмица и днес им казах - това е политическа партия ГЕРБ. Затова са тези сложни конструкции, които са правени по време на управлението на партията. Обърнах внимание на колегите, че това е тяхна задача - те да докажат, че окончателно тези пари са били получени от представители на ГЕРБ. За мен няма никакво съмнение, че пътят на парите е този. От тук нататък органите на досъдебното производство са тези, които да докажат случилото се докрай", посочи Рашков.

По думите му събитията не са започнали през 2020 г. Властите разполагат с данни, които връщат схемата още в периода 2018-2019 г.

"Тук става дума само за лот 5, по който се занимава главно прокуратурата. Същевременно обаче не обръща внимание на няколко други материала, които са били предмет на проверка в друга служба, приключили са и са изпратени със становище до обвинението. До момента, от началото на месец декември нямаме отговор взето ли е решение и какво е то", посочи още Рашков.

Frognews.bg

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.